3 Ocak 2019 Perşembe

Limited şirket kurmak için izlenmesi gereken yol

Limited Şirket Nasıl Kurulur, Kuruluş Maliyeti, Gerekli Evraklar?


Limited Şirket Nedir?

Limited şirket kuruluşu denildiğinde hemen akla ortaklık içeren şirket bilgisi geliyor. Bu tanım doğru olsa da tek başına limited şirketi ifade etmek için yeterli değildir. Limited şirketler minimum 10 bin TL sermaye ile ve en az 1 ortakla kurulabilir. Limited şirket kurarken en fazla 50 ortaklı olarak kurabilirsiniz. Yasaların izin verdiği her alanda faaliyet gösterebilir. Fakat sigortacılık ve bankacılık hizmetleri sunamazlar.

Limited Şirkette Bulunması Mecburi Birimler

Genel Kurul

Limited şirketlerde mutlaka genel kurul olmak zorundadır. Genel kurul, Limited Şirket ortaklarının genel haklarını, şirketin idari durumunu ve mali durumunu görüştükleri genelde 3 ayda bir düzenlenen toplantılardır. Genel kurulda ortaklar yeni fikirlerini ortaya sürebilir, ya da yeni planlamalar hakkında bilgi alışverişinde bulunabilirler.

Yöneticiler

Genel kurul tarafından, şirketi temsil ve idare etmekle görevlendirilen müdürlerdir. Atamalar genel kurul toplantılarında yapılmaktadır.

Limited Şirket Kurma Avantajları – Dezavantajları

Limited şirket kurmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.

Avantajları

Ortak Sayısı
Limited şirketleri, şahıs şirketlerinden ayıran en belirgin özellik ortaklık yapısıdır. Ortaklıklar sayesinde dilerseniz şirketinize ortaklar kabul edebilir ya da şirketinizin bir kısmını farklı şirketlere pazarlayabilirsiniz.

Prestij
Limited şirketler, şahıs şirketlerine nazaran daha kurumsaldırlar. Banka, sigorta ve resmi dairelerce daha prestijli görünerek, Limited şirketlere daha toleranslı davranılmaktadır.

Vergi
Limited şirket ortakları sabit vergi avantajlarından faydalanabilmektedir.

Dezavantajları

Kapatma Aşamasındaki Zorluklar
Limited şirketleri kapatmak, şahıs şirketlerini kapatmak kadar kolay değildir. Süre bakımından oldukça uzun sürebilmektedirler. Devletin yetkili birimleri tarafından defalarca kez inceleme sonrasında, herhangi bir borç, yasa dışı faaliyet olmaması durumunda tasfiye süreci başlatılır

Defter Tutma Masrafı
Limited şirketlerde defter tutma ücretleri şahıs şirketlerine nazaran oldukça yüksektir. Şirketinizin büyüklüğü ve faaliyet alına bağlı olarak 600 ila 2000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Limited şirket kurmak, şahıs şirketi kurmaya nazaran biraz daha uzun sürmektedir ve limited şirket kurma evrakları doğal olarak biraz daha fazladır.

Limited Şirket Kuruluş Evrakları

-Limited şirket için hazırlanmış sözleşmenin 3 suret olarak noterden tasdik edilmiş hali
-Limited şirket kurulumu için mali müşavire verilecek olan vekâletname
-İmza beyannamesi (ünvan altında)
-Yapmayı düşündüğünüz işlem hacminin ¼’ünün (dörtte birinin) bankaya yatırılması ve dekontu
-Limited şirket kurulduğunda gerekli olan defterlerin tasdik edilmesi için hazırlanması

Limited Şirket Kurma Maliyeti

Limited şirket kurma maliyeti, şirketi kuracağınız il ve ilçeye göre değişkenlik göstermektedir. Çünkü yaptığınız iş ve dükkânın metrekaresine bağlı olarak ruhsat ücretleriniz değişkenlik gösterebilir.

Genel olarak 2.500 TL ila 3.500 TL arasında bir rakam çıkmaktadır. Bu rakama şirket sermayesi olan minimum 10.000 TL’nin %25 i bankaya blokaj için (tescilden sonra geri çekilebilir) yatırılması gerektğini düşünürsek  5.000 TL ila 6.000 TL arası bir meblağ ortaya çıkıyor.

Genel olarak bu yazımızda sizler için, limited şirket kuruluşu, limited şirket nedir, limited şirket kurmak, limited şirket kuruluş maliyeti, limited şirket kurmak için gerekli evrakları ele aldık. Umarız hazırlamış olduğumuz yazı size kolaylık sağlayıp, şirketinizi sorunsuzca kurarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR