7 Nisan 2019 Pazar

İşletmelerde Büyümek İçin Yeni Hedef E-Ticaret


Online alışveriş ve e-ticaret yeni pazarlara açılmak ve büyümek isteyen işletmeler için bir fırsat kapısı.

2006 yılından itibaren Türkiye’de yükselişe geçen ve 2008 yılına gelindiğinde faaliyet gösteren birçok e-ticaret sitesinin sayısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. 2019 yılına gelindiğinde ise yüzlerce e-ticaret, online alışveriş sitesi, milyonlarca ürün çeşitliliği ile tüketicilere kolaylıkla ulaşıyor. Online alışverişin rahatlığı, dünyadaki tüm trendleri yakından takip edebilme imkanı ve fiyat kıyaslaması yapma ayrıcalığını vermesi daha fazla tüketiciyi online alışverişe yöneltti. Bu talebi gören ve harekete geçen şirketler ve girişimciler ise sektörün kazananı oldu.

TÜRKİYE EN ÇOK ALIŞVERİŞ YAPILAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA

Türkiye küresel pazarda en hızlı büyüme kaydeden e-ticaret pazarlarından biri. TÜBİSAD’ın raporuna göre e-ticaret hacmi yüzde 37 büyüyerek 42,2 milyar TL’ye ulaşmış durumda.  Türkiye’nin ise mevcut durumda 400 milyon dolar civarında e-ihracat hacmi bulunuyor. Bu nedenle özellikle küçük işletmelerin büyümesi için avantaj niteliğinde taşıyan e-ticaret, e-ihracat sınır ötesi alışverişler için de yavaş yavaş ön plana çıkmaya başladı. Öyle ki Türkiye 27 ülkeden Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Hollanda, Rusya ve Mısır’daki tüketicilerin alışveriş yaptıkları ilk 10 ülke içinde yer alıyor. En çok talep edilen ürün grupları ise giysi, elektronik ve seyahat olarak dikkat çekiyor.

E-TİCARETLE SATIŞLAR YÜZDE 17 ARTTI

Alışverişin dijital dünyaya kayması, ürün çeşitliliğinin fazlalaşması, ulaşım kolaylığı, alışverişin daha zevkli hale gelmesi nedeniyle e-ticaretle yapılan satışlar yüzde 17 artarken, perakende satış hacmi azaldı. Ancak bu durum ticaretteki durgunluğa yeni bir soluk ve yeni bir hareket getirdi. 

KOBİ’LERİN EN BÜYÜK AVANTAJI

Online alışveriş siteleri, sanal mağazalar, geleneksel alışverişe göre özellikle küçük ölçekli işletmelerin hem maliyetlerini makul seviyede tutması, hem daha çok tüketiciye ulaşması, hem de yurt dışı pazarına kolaylıkla dahil olma şansı verdiğinden bu yöndeki eğilimlerini arttırıyor.

FİRMALAR 34 ÜLKEYE ULAŞMA ŞANSINA SAHİP

E-ticaret, şirketlerin büyüme hedefleri ve yurtdışı pazarlarına erişim için büyük yatırımlar ve bağlantılar gerektirmiyor. Türkiye’de geleneksel yollarla ihracat yapan firmalar ortalama üç ülkeye ürün satarken, e-ticaret yapan firmalar ortalama 34 ülkeye erişebiliyor. Ayrıca bir ülkede ürün satabilmek için fiziksel olarak bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için de ayrı bir önem kazanıyor.

EKONOMİNİN ÇEKİRDEK GÜCÜ

Reel satış kanallarına göre sanal pazarların daha yüksek cirolar elde edip belli bir noktaya kadar çıkabilmesi de e-ticareti cazip kılıyor. Tüm dünyada KOBİ’ler ekonominin çekirdek gücüdür. E-ticaret öncesi ürünlerinin satılabilmesi için hedef kitleye ulaşımlarını sağlayacak pazarlama kanallarından yoksun olan küçük işletmeler, yeni düzene adapte edilmezlerse büyük işletmelerin karşısında çaresiz kalırdı. Ancak e-ticaretin sağladığı avantajlar ve KOBİ’lerin pazara girmesi için verilen teşviklerle toplam ihracat içerisindeki payları ve ekinlikleri gün geçtikçe artırıyor. 

16 yorum:

  1. eticarette bizde de gelişme var gibi,yaznlız bir de dolandırıcılara bi çare bulunsa çok iyi olcak..sadece eticaret siteleri deil,kargo şirketleri de çok güvensiz maalsef..güzel bilgilerdi elinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bilinen şirketlerden alışveriş yapmak şimdilik en iyi önlem teşekkürler

      Sil
  2. E-ticaret çok kullanılan bir yöntem. Ben yine de alışamadım bir türlü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satış için en güzel yöntem bence de teşekkürler

      Sil
  3. E-ticaret hızla artıyor. Öyle ki her ihtiyacını internet üzerinden alışverişle giderenler var. Bu kişilerin sayısı da artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani seçim ve elime ulaşması açısından gidip çarşıda dolanmaktan avantajlı geliyor bana da

      Sil
  4. E-ticaret kolaylık güzel bir konu değinmişsiniz Erhan Bey arada sırada olsada bizde alış veriş yapıyoruz.

    YanıtlaSil
  5. e ticaret kolay ve hızlı oluyor fakat alışveriş yapacağınız siteyi yi analiz etmemiz gerekiyor teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  6. E ticaret gerçekten etkili bir yöntem. Sitenin tanıtımı doğru yapıldığı zaman, büyük bir müşteri potansiyeline ulaşmamak mümkün değil. Artık birçok kimse alışverişlerini internetten yapıyor zaten. Bu yönden işletme sahipleri mutlaka bir e ticaret sitesi edinmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dükkanınız varsa bir mahalleye bir çarşıya ya da en fazla bir şehre hitap edersiniz lakin bir e ticaret siteniz olduğunda müşteri portföyü çok geniş olacaktır öyle değil mi teşekkürler

      Sil
  7. Bende online alışverişi tercih ediyorum çünkü buradaki mağazalarda herkesin ellediği ürünleri hiç almak istemiyorum e ticaretin önü oldukça açık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de önü oldukça zaten giderek yükselişte e ticaret teşekkürler

      Sil
  8. E-ticaret artık zorunlu istikamet bundan kaçış yok. Herkes kendini teknolojiye ayak uyduracak şekilde güncellemeli bence. Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayak uyduramayan yok oluyor piyasadan teşekkürler

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR