10 Ekim 2019 Perşembe

EYT'den Yararlanma Şartları Nelerdir? Yasa Çıkarsa Kimler Faydalanabilir?



Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın gözü kulağı Meclis'ten çıkacak kararda. Milyonlarca EYTliler seslerini duyurmak için bir çok şehirde eylem ve toplantılar yaptı. Peki EYT yasası çıkarsa kimler yararlanacak, kimler bu yasadan yararlanamayacak?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999’da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

İşte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasıyla, 8 Eylül 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamladığı halde yaş şartı arttığı için emekli olamayanları (EYT’li) umutlandıran haber geçtiğimiz günlerde gelmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT’lilerin durumu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’i görevlendirmişti.

Erken emeklilik yasasının Meclis’te görüşülüp görüşülmeyeceğine dair henüz bir açıklama gelmese de gözler komisyonda olan üç EYT teklifine çevrilmiş durumda.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan rapora göre; 2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı 5 milyon 954 bin 225 kişi olarak belirlendi.

Bu rakamın, her ay 50 bin kişinin emekli olduğu düşünülürse, 1 Eylül 2019 itibarıyla 5 milyon 404 bin 924 kişiye düşmüş olacağı öngörülüyor. Bu kişilerin emeklilik maliyetinin de ortalama 1.600 TL emekli maaşı üzerinden hesaplandığında yıllık 103.8 milyar lira olacağı hesaplanıyor.

Ancak rapora göre bugün yasa çıkarsa 5 milyon 404 nin kişinin hemen emekli olması mümkün değil. EYT’lilerin emekliliğinin en az 10 yıllık süreye yayılacağı, emekli olacakların sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşeceği raporda yer alıyor.

Ancak rapora göre bugün yasa çıkarsa 5 milyon 404 nin kişinin hemen emekli olması mümkün değil. EYT’lilerin emekliliğinin en az 10 yıllık süreye yayılacağı, emekli olacakların sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşeceği raporda yer alıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın en çok merak ettiği konu kanunun ne zaman çıkacağı. Ancak bazı şartlar sağlanmazsa EYT'liler emekli olamıyorlar.

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu konuya açıklık getirdi.

İşte o soru ve cevabı:

Soru: 22 Ocak 1977 doğumluyum. Askerliğimin 8 ayını borçlanıp ödedim. Sigorta girişim 1997 senesine düştü. Ve şu anda 5387 gün primim var. SGK’dan baktığımda emeklilik yaşım 57 görünüyor. Eğer EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) çıkarsa bana bir faydası olur mu? ● Hayri ÇETİN

Cevap: Ortada daha yasa tasarısı dahi yok. Şayet çıkarsa, EYT’den muhtemelen emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları, yani sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yerine getirenler yararlanacaklar.

Süre ve prim şartını henüz sağlayamadığınızdan EYT çıkarsa yararlanamazsınız. Ancak prim eksiğinizi (başlangıcınıza göre 5825 gün veya 5900 gün) tamamlamanız şartıyla, 2022’de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihten sonra bir EYT yasası çıkarsa yararlanırsınız.

8 yorum:

  1. O kadar çok varki emekliliğime hiç düşünmek bile istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeklilik yaşının çok fazla yükseltilmesinden kimse hoşnut değil

      Sil
  2. Ben de yaşa takılanlardan biriyim.Dayanamadım istifa ettim,serbest çalışıyorum.Yaş dolunca da emekli maaşım bağlanacak inşallah :)

    YanıtlaSil
  3. Çok önemli bir konu. Dört gözle bekliyor insanlar. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef belli bir yaşa gelmiş insanları işe almıyorlar tek çareleri emekli olmak

      Sil
  4. Ben de yaşa takılanlar arasındayım. 1988 de sigortalı oldum ve yıllarca ödeme yaptım. Bir de eyt ye ilave saçma bir kanun yurtdışında yaşayanlar yılın 6 ayını Türkiye'de geçirmeden emeklilik maaşi alamiyor. Kaç kişinin yılım altı ayını yaşadığı ülkeden baßka bir yerde geçirme lüksü var merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emekli etmemek için herhalde daha iyisi yapılamazdı

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR