11 Ocak 2019 Cuma

Yaratıcı insanların başarı teknikleri


Çalışma hayatında üretkenlik ve yaratıcılık olmak önemlidir. Dünyanın en yaratıcı zihinleri de üretkenliklerini ve yaratıcılıklarını arttırmak için bazı taktikleri alışkanlık haline getirmişler ve başarılarına başarı katarak dünyaya damga vurmuşlardır.

Örneğin Steve Jobs klozette otururken düşünmeye ve yeni fikirler bulma esnasında ayaklarını suya sarkıtmaya bayılıyordu. Bilgisayar disketinin mucidi Yoshiro Nakamatsu ise beyni oksijensiz kalana kadar su altı dalışı yapıyordu ve bu esnada aklına gelen fikirleri not etmek için su altında yapışkan ped kullanıyordu.

Bu kadar uç örneklerden sonra tarihteki en yaratıcı isimlerden bazılarının diğer insanların da uygulayabileceği alışkanlıklarına bakalım.

1- Erken uyanmak

Tüm yaratıcı zihinler sabah erken kalkmaz. Örneğin Franz Kafka her zaman geceleri yazmıştır. William Styron ise hep öğleden sonra uyanmış ve uyanış rutini olarak yatakta 1 saat kadar uzanarak kitapları üzerine düşünmüştür.

İstisnalara rağmen erken uyanmanın yaratıcılığı arttırdığı biliniyor. Benjamin Franklin, Howard Schultz, Ernest Hemingway gibi isimler hep erken uyanmıştır. Erken uyanma nedenleri farklı olsa da amaçları işlerini daha dikkatli ve düzgün yapmaktır. Genellikle sabah 5 gibi uyanarak yazılarına başlayan Hemingway, "Sizi rahatsız edecek kimse yok. Hava soğuk ve yazdıkça hem işinizin hem de vücudunuzun ısındığını hissediyorsunuz" demiştir.

2- Egzersiz yapmak

Egzersizden kasıt zorlu ve yorucu hareketler değil. Örneğin Beethoven, Çaykovski, Richard Branson gibi isimler sabah yürüyüşünü aksatmadılar. Kurt Vonnegut ise yaşadığı kasabayı gezmeyi ve şınav-mekik hareketlerini yapmayı tercih etti.

3- Planlı bir programa sahip olmak

Yaratıcı olmanın şartı olarak genellikle 'rastgele' yaşamak söylenir fakat başarılı ve yaratıcı insanlara baktığınızda çok büyük bir kısmı günlerini mutlaka planlamıştır. Psikolog William James, "Zihnimizi gerçekten ilginç eylem alanlarına sürüklemek istiyorsak bir programa sahip olmalıyız" diyor.

4- Günlük işlerine devam et

Yaratıcılık, kendiniz için bir şeyler yaparken gelişir, başkaları için çalışırken değil. Eğer yaratıcılığınızı kullandığınız şey geçiminizi sağlayan şeyle aynıysa bu, yaratıcı tarafınızı azaltır. Çünkü sizden beklentiler ve ürettiğiniz fikir yaratıcılığı baskılar. Bu nedenle yaratıcı insanlar çoğunlukla günlük işlerinde başka şeylerle uğraşır. Örneğin bilim insanı Stephen King bir öğretmen, yazar William Faulkner bir santral görevlisi, müzisyen Philip Glass ise tesisatçıydı.

5- Her şartta çalışabilmek

Çalışma alanınızı kısıtlı tutmak iyi değildir. Tek bir yerde çalışmaya alışmak size ve yaratıcı tarafınıza engel olur. Planınız dahilinde hareket etmek için çok ideal şartlar beklemeyin. Her saatte, her yerde verimli çalışacak gibi olun. Her zaman ideal bir mekanda, ideal bir zamanda çalışmayı beklerseniz o zaman asla gelmeyebilir.

4 yorum:

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR