11 Şubat 2019 Pazartesi

Saint-Joseph Lisesi Kendi Elektriğini Üretiyor


İstanbul Saint-Joseph Lisesi, 2018 yılının yaz döneminde hayata geçirdiği Güneş Enerjisi Santrali projesi ile bugüne kadar 12.500 kWh elektrik üretirken karbon salımını da 8.8 ton azalttı.

Okulun içindeki marangozhanenin çatısına kurulan ve 104 adet fotovoltaik panelden oluşan Güneş Enerjisi Santrali, yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10 ila 12'sini karşılayacak.

Saint-Joseph Lisesi Doğa Bilimleri Merkezi ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Ahmet Birsel, okulun yıllık elektrik tüketim miktarının yüzde 10 ila 12'sini karşılayacak projeyi, küresel ısınmaya karşı önlem almak ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için başlattıklarını belirtti.

Birsel, sistemin işleyişinde pil benzeri bir depolama aracı kullanılmadığına işaret ederek, "En yüksek elektrik üretiminin temmuz ayında 5 bin kWh civarında, en düşük elektrik üretiminin ise aralık ayında yaklaşık bin kWh olmasını bekliyoruz. Santral, sadece lisenin öz tüketimi için kullanılıyor" değerlendirmesini yaptı.

"İnovatif malzemelerle enerji üretimini artıracağız"

Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges de tabiatın zenginliklerinin keşfini, sürdürülebilir kalkınmayı, yenilenebilir enerjinin kullanımını ve israfla mücadeleyi ön plana çıkaran bir eğitim politikası uygulamaya önem verdiklerinin altını çizdi. 

Projenin olumlu sonuçları doğrultusunda gelecekte fotovoltaik kiremitler gibi daha az görünen inovatif malzemeleri kullanarak, enerji üretimini daha geniş alanlara yaymayı hedeflediklerini ifade eden Georges, şöyle devam etti:

"Eskiden lisenin yatılı öğrencileri için ekmek fırını olarak kullanılan binayı Yeşil Bina standartlarında LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) normlarını kullanarak, restore etmeyi arzu ediyoruz. Bu binanın, eko-vatandaşlık ortamında okulumuzun tüm inovasyon kulüpleri için iyi bir fikir laboratuvarı olarak hizmet vermesini planlıyoruz."

Okul, Güneş Enerjisi Santrali ile yılda 33.000 kWh elektrik üretmeyi, karbon salımını ise 25 ton azaltmayı hedefliyor.

14 yorum:

  1. Harika ülkemizde de olması dileği ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm liselerde olması dileğiyle diyelim :) Teşekkürler

      Sil
  2. Aslında her yerde yapılabilir bu. Bu şekilde tasarruf etmiş oluruz hem de dünyanın kaynaklarını doğru kullanmış oluruz. Yakın yüzyıllarda dünyada tüm kaynaklar tükenecek ve o zaman insanlık çok zorda kalacak. Bunu engellemek adına yararlı bir proje olmuş bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Elon Musk'un böyle bir projesi olduğunu duymuştum genişletmeye çalışıyor. Keşke her yerde olsa.

      Sil
  3. Örnek bir proje, her alanda kendi kendimize yetmesini bilmeliyiz.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sayın Blog yazarı Blogunuz bir Mim etkinliğinde yer aldı. Yazar Tanışma etkinlik Mimine sizi tanıyan bir blog yazarı tarafından mimlendiniz.
    Sizinde yer aldığınız bu Mim işte burada->(
    Yazarlar Mimi ) tanışmamız için senide bekliyoruz. İlgine teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler katılım göstereceğim teşekkürler

      Sil
  5. bizim ülkemizde de bunun gibi şeyler çokça yaygınlaşsa gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm liselerde olmasını hepimiz çok isteriz teşekkürler

      Sil
  6. İstanbul Saint-Joseph Lisesi'nin bu projesinin örnek teşkil etmesini diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Canım okulum, daima bilimsel bilgiden ve araştırmadan yana, ar-ge ye, üretime, markalaşmaya yönelten bir yaklaşımı vardır Saint Joseph'in. Dilerim bizim okulun bu projesi üzerinden modelleme yapılır ve önce İstanbul ardından yurt genelinde başka projeler de geliştirilir. Kaynaklar tükeniyor; insanoğlu savurganca tüketime devam ediyor. İleride çok geç olmadan bu yönde adımlar atılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elon Musk'un böyle bir projesi var, tabi ülkemizden beklemekte hakkımız teşekkürler

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR