19 Aralık 2018 Çarşamba

İnternetten alışveriş yaparken bunlara mutlaka dikkat ediniz



İnternetten alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalara değinerek internette güvenli alışveriş nasıl yapılır sorusuna yanıt aradık. İnternetten online alışveriş yapıyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz…

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 52’si internetten alışveriş yapmak için ilgili satış sitelerini ziyaret ettiklerini ve bu kişilerin yüzde 43’ünün de satın alma işlemini gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Ve yine aynı araştırmaya göre, satın alma işlemini gerçekleştiren yaklaşık 30 milyon kişinin her birinin yıllık ortalama 1.029 TL’lik harcama yapıyor. Günümüzde Türkiye’de internet üzerinden yapılan alışverişin ticaret hacmi ise 30,8 milyar TL dolaylarında. Bu denli yüksek bir satış grafiği bulunan e-ticaretin ne derece güvenilir olduğu da bazı zamanlarda tartışma yaratmaktadır. İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmelidir başlıklı bu yazımızda da bizler sizlere daha güvenilir bir alışveriş konusunda bazı önerilerde bulunacağız.

Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 48 milyona ulaşmış durumda. Yani her iki kişiden biri internet kullanıyor. Ve bu kullanıcıların yarısı da alışverişini internet üzerinden yapıyor. Bu da ortalama 25 milyon kişiye denk geliyor. Bu kişileri hedef kitle olarak belirleyen büyük küçük markalar dışında, irili ufaklı bireysel yollardan da satış yapan kişi ve firmaların sayısı da azımsanamayacak kadar çok. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapmanın bazı durumlarda kişilere zarar veren yanları da yok değil. Peki, internetten alışveriş yapmak hangi durumlarda tehlikeli olabiliyor? İşte bunun yanıtı:

İnternetten Alışveriş Yaparken Bunlara Dikkat Edin
1 – Web Sitesinin Tasarımı ve Görünümü Size Bir İpucu Verebilir
Demode, basit ve emek gösterilmeden hazırlanan bir web sitesine sahip bir satış kanalı hakkında güveninizi gözden geçiriniz. Kaliteli ve interneti bir mağaza şeklinde kullanan bir marka ve şirket, web sitesine de yatırım yapar.

2 – Çok Ucuz Ürünlerden Şüphelenin
Eğer satışa sunulan ürün piyasa değerinin oldukça altında ise orada da durup bir düşünmek gerekir. E-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken kullanıcıların en fazla dikkat ettikleri şey ucuz üründür. Daha uygun daha ucuz hangisi ise ona yönelmek yerine, güvenilir bir kanaldan uygun fiyatlı bir ürüne sahip olmak, sonrasında yaşayacağınız maddi kayıpların da önüne geçerek zarar görmenizi engeller.

3 – Alışveriş Sitesini İnternette Araştırın
İnternetten alışveriş yapmak araştırma ve bilgi de gerektirir. Ürün satın almayı düşündüğünüz internet sitesinin adını araştırın. Firmanın kendisi ile ilgili reklam ve tanıtımlarından ziyade, daha öncesinde o firmadan alışveriş yapmış olan kullanıcı değerlendirmelerine bakın. Ve firma hakkında memnuniyet düzeyi, şikayet oranı nedir bunları göz önünde bulundurun.

4 – Güvenlik Sertifikasını Mutlaka Kontrol Edin
İnternetten alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de sitenin bir güvenlik sertifikasının olup olmadığını mutlaka kontrol edilmesidir. SSL sertifikasına sahip e-ticaret siteleri sizin kredi kartı bilgilerinize ve şifrenizi hiçbir şekilde ulaşamaz, bilgileriniz doğrudan bankaya iletilir.

5 – Size Ait Olmayan Cihazlarla Alışveriş Yapmayın
E-ticaret için kullanacağınız bilgisayar ya da cihaz muhakkak şahsınıza ait özel cihazınız olmalı. Özellikle de internet cafe gibi çoklu kullanımlara açık olan bilgisayarlardan asla alışveriş yapmayın. Çünkü bu tür yerlerde, kredi kartı bilgilerini otomatik olarak kodlayan ve kaydeden yazılımlar mevcuttur.

6 – Alışveriş Sitesinde İletişim Bölümü Yoksa Alışveriş Yapmayın
Güvenilir, kaliteli bir e-ticaret firması, size alışveriş sonrasında da destek sunar. Ürün satışında, kargo, teslimat, iade koşulları, iptal şartları, paranın geri iade edilmesi gibi ayrıntılar hakkında da bilgi ve güvence vermelidir. Eğer bu tür bilgiler o sitede bulunmuyor ise ve sizin kendilerine ulaşabileceğiniz bir adres, telefon numarası yoksa o sitelerden uzak durun! Bu tür siteler güvenilir alışveriş siteleri değillerdir.

7 – Her Kampanyaya Kanmayın!
Birçok internet sitesi belli dönemlerde kampanya adı altında ürünlerinin satışını arttırmak için belli tuzaklar kurarlar. Örneğin, bir ürünün fiyatını önce arttırıp, sonra her zamanki satış fiyatına düşürerek “ Büyük indirim” adı altında sahte kampanyalar düzenleyerek sizleri kandırabilirler. Bu tür tuzaklara da düşmemek adına dikkatli olunmalıdır.

8 – Faturalı Satış Yapan İnternet Sitelerinden E-ticaret Yapın.
Bu fatura sizi bir tüketici olarak her anlamda koruyacak olan resmi bir belgedir. Hak arama yoluna gittiğinizde elinizdeki en sağlam belge alışveriş faturanızdır unutmayın!

9 – Ürün İade Hakkınızı Kullanın
Satın aldığınız ürün eğer arızalı ve bozuk çıkarsa korkmayın. O ürünü hemen geri iade ederek ya yenisini ya da paranızı isteme hakkınız bulunuyor. Herhangi bir mağazaya giderek bir ürün aldığınızda bile 14 gün değişim hakkınız mevcut. İnternet satışlarında bu süre genelde 30 gündür. Bu hakkınızı sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyin.

10 – Ünlerinizi Kargo Takibini Yapın
İnternetten alışveriş yapmak biraz da tecrübe ile güvenli hale gelmektedir. İnsanlar başlarına bir olumsuzluk gelmeden bazı hataları fark edemiyorlar. Bunlardan biri de siparişini verdiğiniz ürünün takibinin yapılmamasıdır. Çünkü siz bir ürünün siparişini verdiğinizde aslında e-ticaret sitelerinden alışveriş yapma işlemini tamamlamış olmuyorsunuz. İşlem ürün elinize ulaştığında tamamlanmış olur. Verdiğiniz sipariş sonrası site tarafından size bir ürün kodu verilir. Ve bu kod ile ürününüzün ne zaman kargoya verildiğini, ne zaman teslim edileceğini, şuan nerede olduğunu gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ürününüzü takip etmek sizlerin sorumluluğundadır.

11 – Şikayet Edebileceğiniz Yerleri Öğrenin
Satın aldığınız ürün, zamanında size ulaştırılmadıysa, işlemi yaptığınız e-ticaret sitesi, satış sonrasında ürün ve sizinle ilgilenmediyse, kaderinize razı olmak yerine, sosyal platformlardan, internet üzerinden ve tüketici hakem heyetlerinden harekete geçin! Site hakkında olumsuz tüm gerçekleri şikâyet kanallarına bilgi vererek başka kişilerin mağdur olmasını önleyebilir ve hakkınızı da alabilirsiniz. Bilinçli tüketici olmak her zaman size kazanç sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR