27 Aralık 2018 Perşembe

Yükselen trend: E-Spor nedir? E-Spor nasıl oynanır?



Elektronik spor, dünyanın her yerinden internet üzerinden oyun oynanabilen, belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük organizasyonlarla dünyanın farklı yerlerinden insanların, oyun oynadıkları bir spor olarak tanımlanmaktadır.

E-SPOR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

70’li, 80’li yıllarda atari salonlarının yaygınlaşması, gençlerin oyun oynayarak rekabet etmesi ve sosyalleşmesi e-Spor’un kökenini oluşturmaktadır.

Kişisel bilgisayarların artması, internetin yaygınlaşması ve çeşitli rekabetçi oyunların ortaya çıkmasıyla günümüzde e-Spor hızla gelişmekte ve yayılmaktadır.


E-SPOR NASIL OYNANIR?

Ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığı–Spor Genel Müdürlüğü tarafından e-sporcu lisansı verilmekte, oyun oynayarak geçimini sağlayan kişiler profesyonel oyuncu olarak değerlendirilmektedir.

TÜRKİYE'DE E-SPOR

Ülkemizde ilk olarak Beşiktaş e-spor takımını kurdu, onu sırasıyla Fenerbahçe ve Galatasaray takip etti. Ülker Sports Arena ve Vodafone Park'ta düzenlenen turnuvalar da binlerce kişi tarafından izlendi.

E-SPOR TURNUVASI OLAN OYUNLAR HANGİLERİ?

Bu soru için ülkemizde olan turnuvaya verilecek tek yanıt League of Legends olur. Tabii bir de tamamen yerli bir oyun olan Zula var.

Dünyada ise LOL dışında, Clash of Clans, Crossfire, Dungeon Fighter Online, World of Worldcraft, Game of War, Puzzle & Dragon gibi oyunlar bulunmaktadır.

Hangi Kulüplerin Esports Takımı Var?

Başta Beşiktaş olmak üzere Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Esports takımlarını yaratmasıyla dev sponsorların devreye girmesine katkı sağlayarak sektörün gelişmesinde pay sahibi oldular.

Dünya da ise zaten sektör oldukça gelişmiş olduğunda Schalke 04, Manchester City, Sporting Lisbon, Paris Saint Germen gibi önemli kulüplerin takımları sahnelerde yerini alıyor.

NBA’de ise durum şöyle; 2018 yılında NBA 2K Ligi açılacağı duyurulmuştu. Başta Boston Celtics, Dallas Mavericks, Golden State Warrios olmak üzere 17 takımla bu lige girilmesi planlanıyordu. Bunun nedeni ise tabii ki League of Legends yer alan NBA takımları ve Esportsun dünya çapında önlenemeyen yükselişi.

Artık anneler ve babalar “hep bilgisayar başındasın azıcık ders çalış” derken bir daha düşünün. Zira çocuğunuz Esports ile bilinen ve iyi bir oyuncu olursa üniversite için burs kazanabilir ve hatta yurtdışında okuma şansı bile yakalayabilir. Eh, zaman teknoloji devri..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR