22 Aralık 2018 Cumartesi

Son dönemlerin yükselen işi "tavuk çiftliği kurmak"


Tavuk, dünyada eti en çok tüketilen hayvan olma özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde çok fazla kişi bu talebi karşılamak için tavuk çiftliği kurarak tavuk üretim işine girmiş bulunmakta. Ancak canlı tavuk üretimi mevcut tüketimi karşılamamakta ve bu durum kendine yeni bir iş alanı oluşturmak istiyen girişimicilerin devlet desteklerinden yararlanarak tavuk çiftliği kurma fikrini ön plana atmaktadır.

Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği Alınabilir Mi ?

Bir tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız, derin araştırmalar ve kaliteli destekler almalısınız. Alacağınız devlet desteği, sizin için oldukça rahatlatıcı olacaktır. Bunun için bulunduğunuz şehrin ticaret odasına gidip KOSGEB‘in “kanatlı hayvanlar yetiştiriciliği teşvik kredisi” veya “kanatlı hayvanların ürünlerinin imalatı” desteklemelerinden birini almak için başvuru yapmalısınız. Başvurunuz kabul edildiği takdirde, yönetmelikte belirtilen kurallar çerçevesinde kredinizi ve hibenizi kullanabilirsiniz. Bu destekleme, sertifika alındıktan 2 sene içerisinde kullanılmak zorundadır. Devletin çiftlik kurmak isteyenlere sağladığı teşvik ve yardımlardan nasıl faydalanabileceğinizi Devlet Desteği ile Çiftlik Kurmak İster misiniz başlılı yazımızdan da öğrenebilirsiniz.

Tavuğun Yetiştirilme süresi kaç gündür ?
Tavuk, eskiden 70-80 günde olgunlaşırdı. Ancak günümüzde özel yemler sayesinde 45 günde kesilecek duruma gelmektedir. Özel kimyasallar ve büyüme hormonu arttıran besinlerle zenginleştirilmiş tavuk yeminde; çeşitli tahıllar, kepek ve mısır gibi besinler bulunur. Bu yem kombinasyonu, tavuğun kısa sürede olgunlaşıp kesilecek hale gelmesini sağlar. Bu da yatırımcıları tavuk çiftliği kurmaya teşvik eden etmenlerden biridir.

Tavuk Çiftliğinize Civcivleri Nasıl Tedarik edebilirsin ?



Yukarıda da bahsettiğimiz gibi günümüzde bir civcivin olgunlaşıp sofralarımıza gelme süresi 35 ila 45  gündür.  1000 Civciv kapasiteli bir tavuk çiftliğimiz varsa 35 yada 45 günde bir 1000 civcive ihtiyacımız var demektir. Peki civcileri nasıl tedarik edebilirsiniz ?Aslında bunun iki farklı yöntemi var.

Birinci Yöntem Kuluçka Sistemi ;Tavuklar, normal şartlarda 15 haftada yumurtlar. Yumurtladıktan sonra, tavuklar kuluçkaya yatarlar. Eğer tavukların bir sonraki yumurtlama döneminin hemen gelmesini isterseniz, yumurtayı tavuğun altından alıp yapay kuluçka yöntemi ile yetiştirmelisiniz. Yapay kuluçka, otomatik ve manuel olabilir. Yumurtalar kuluçkaya sivri ucu aşağı gelmek üzere eğik bir şekilde konulmalıdır. Daha sonra da kuluçka diğer tarafa eğilerek (Otomatik kuluçkalar bu işlemi kendi kendine yapar) günde 2 – 3 kez bu işlem tekrar edilir. Yumurtadan çıkan civciv, özel civciv yemiyle beslenmelidir. Aksi takdirde çeşitli bağırsak ve mide hastalıklarına sebebiyet verebilirsiniz. Bu hastalıklar da civcivin ölümüyle sonuçlanabilir. Tavuğun civcivlik döneminde ister istemez ölümlerin olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

İkinci Yöntem Anlaştığınız firma ile civciv – tavuk takası yapmak; Şu an bir çok tavuk firmasının kullandığı yöntemdir bu aslında. Size ait bir tavuk çiftliği olması koşuluyla; büyük tavuk firmaları  size sıfır yaş civcivi, yemi, aşıyı, ilaçları ve Veteriner Hekim gibi hizmetleri emaneten ücretsiz vermektedir. Yaklaşık 35 – 45 günde yetişkin hale gelen tavuklarınızı ise 6 yada 7 liraya sizden satın almaktadır.

Bu yöntemle ne kadar kazanırım derseniz;

Firmalardan aldığımız bilgilerde her bir tavuk için tavuk firmasının üreticiye ödediği net paranın yaklaşık 6 lira olduğu bilgisini almaktayız. Bu 6 liranın 2 lirasının ise elektrik, su ve işçi masraflarına ayırdığımızı düşündüğümüzde bir tavuktan ortalama 4 lira net gelir sağlayabileceğinizi görmekteyiz.

1000 Tavukluk bir çiftliğinizin olduğunu düşündüğümüzde 1 ayda kazanacağınız para azımsanacak gibi değildir. Gözlerinizdeki parıltıları görüyor gibiyim

Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Ne Kadardır ?

Tavuk çiftliği kurmak için düşük maliyetli bir alan düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda yüksek sermayeyle tam otomatik, her şeyin tesisatlı olduğu, yem ve su sıkıntısı olmayan bir çiftlik de kurabilirsiniz. Bu çiftlik, riski düşürür ve aynı zamanda da başlangıç için uygundur. Eğer küçük bir çiftlik kurmak istiyorsanız, risk almışsınız demektir. Bu da işi bilmeniz gerektiği anlamına gelir. Eğer işe yeni girecekseniz; ya işi tüm ayrıntısıyla bilmelisiniz, ya da büyük sermayeyle mühendisinden bakıcısına kadar çiftliği donatıp riski düşürmelisiniz. Örneğin 1 dönümlük bir alana büyük ve tam donanımlı bir tavuk çiftliği yapmanın maliyeti 350.000 ile 1.000.000 arasında değişebilen bir fiyata mal olacaktır.

Küçük bir tavuk çiftliği kurmanın maliyeti ise 150 metrekare için 75.000 TL‘den başlayarak en lüksü 250.000 TL‘ye kadar ulaşacaktır.

Kuracağınız çiftliğin yapısı nasıl olmalıdır

Çiftlikte tavuklar için gereken alanın yüksekliği en az 4 metre olmalıdır. Bu çiftlik, imar izni olan her yere kurulabilir. Dünyadaki tavuk talebi her geçen gün artmakla birlikte, bu talebi karşılamak için yeterince çiftlik kurulmamaktadır. Siz bu işe girecekseniz size önerimiz; ya güzel bir yerde iyi bir tavukçu açmanız, ya da çiftliği kurarken tavukçuları kendinize bağlamanız. Bu önerileri uygularsanız, işiniz hazır bir iş durumuna gelecektir. İşinizin kurulum maliyetini ve muhasebesini oldukça iyi yapmak, sizi erken bir iflastan da kurtaracaktır.

Tavuk çiftliği için gerekli personel ve personellerin yapacağı işler

Bir tavuk çiftliğinin olmazsa olmazı; Veteriner, gıda mühendisi ve muhasebecidir. Çiftliğimizin hayvan bakımını veteriner, ürün kalite denetimini gıda mühendisi ve mali işlerini de muhasebeci yapmalıdır. Eğer bu işleri ben de yaparım diyerek 3 kişinin işini almaya çalışırsanız iflas kaçınılmaz olacaktır. Her işi mesleğine bırakın. Bu işçilerin dışında; temizlik görevlisi, aşçı, bulaşıkçı, denetim görevlisi ve yem verme görevlisi de çiftliğinizde bulunması gereken işçilerdir.

Temizlik görevlisi, çiftlikte hastalık gibi hijyen açısından doğacak sorunların önlenmesi için gereklidir.

Aşçı, işçilerinizin beslenmek zorunda olduğu için gereklidir.

Bulaşıkçı, yemekhanedeki bulaşıkları yıkamaktan sorumludur.

Denetim görevlisi, ölü veya sakatlanan tavukların tespitinden sorumludur.

Yem verme görevlisi, yem ve su tesisatının kontrolü ve takviyesinden sorumludur. Tüm bunların yanında bir de ilaçlama şirketi ile anlaşmalı olmalısınız. Tavukların ve hatta işçilerinizin bile hastalıklara yakalanmasını engellemek için düzenli olarak gerekli ilaçlamalar, bu şirket tarafından yapılmalıdır.

Sizlere bir tavuk çiftliği kurmak için gerekli olan tüm bilgileri sunduk. Şimdi sizin yapmanız gereken işi detaylıca öğrenip, uzmanına bırakmak. Gerekli işçilerin alımını yaparken mutlaka en iyilerini seçmeye çalışın. Bu sizin başarı oranınızı arttıracaktır. Çünkü, sizin başarınız işçilerinize bağlıdır. Kimse işinizi sizin kadar önemsemeyecektir. O yüzden mutlaka her zaman işinizin başında durmanız, işçilerinizin performansının yüksek kalmasını sağlayacaktır. Bu da sizin için en gerekli olan etmendir. Verdiğimiz tüm önerileri uygulayın, devlet desteği alın, tesisatı iyi bir tesisatçıya kurdurun ve çiftliğinizi olabildiğince düzenli yapın. Böylece en iyi verimi alıp yolunuza emin adımlarla devam edebileceksiniz.

Unutmayın! en önemli işçi sizsiniz. En çok çalışması gereken işçi de sizsiniz. Gıda mühendisi, veteriner, muhasebeci, temizlik görevlisi, aşçı, bulaşıkçı, yemci ve denetim görevlisi de sizsiniz. Bu sizin işiniz ve sizin üzerinize kurulu olmalıdır.

1 yorum:

  1. en son bende bu işlere bulaşacağım gibi çok güzel ve detaylı bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR