31 Ocak 2019 Perşembe

İşveren, işçi alırken en çok neye dikkat ediyor?


İŞKUR 2 Nisan-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında 89 bin 324 iş yerini ziyaret etti ve 2018 yılı İşgücü Piyasası Araştırması’nı gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda, işverenin istediği eleman profili ve meslekler ortaya çıkartıldı.

Araştırma kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu’nun nisan ayı ''hane halkı iş gücü araştırması'' veri setinden de yararlanıldı ve Türkiye'nin işsiz profili çıkartıldı. 

Türkiye işgücü piyasasında 470 bin kişilik açık iş bulunuyor. Ortaya çıkan sonuçlar kafamızda oluşturduğumuz tabuları yıkarak ilginç manzaralar ortaya çıkartıyor.

''İş açığı en çok olan 10 meslek, işverenlerin gelecek 10 yılda ön plana çıkmasını beklediği meslekler, en çok ihtiyaç duyulan meslekler ve istihdam artışı beklenen meslekler'' ve daha fazlası, İŞKUR'un gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre içeriğimizde toplandı...

İşyerlerinin yüzde 12.6’sı elemana ihtiyacı olduğunu bildirirken, açık işlerin 182 bininin imalat, 86 bininin toptan ve perakende ticaret, 48 bininin konaklama ve yiyecek hizmeti, 42 bininin de inşaat sektöründe olduğu belirlendi.

İşverenler diplomaya değil pratik beceri ve tecrübeye bakıyor.

Araştırmada ziyaret edilen işverenlere, gelecek on yılda en çok ön plana çıkmasını bekledikleri meslekler de soruldu. Ön plana çıkan mesleklerin çoğu şu anda adı pek bilinmeyen meslekler olurken, bunların gelecekte istihdamına en fazla ihtiyaç duyulacak meslekler olduğu söylendi. 

Fakat verilen cevaplarda asıl dikkati çeken, işverenlerin genç personeli işe alırken baktıkları en önemli hususun diplomaları değil, pratik beceri ve tecrübeleri olması oldu. Diploma seçeneği ise oldukça gerilerde kaldı. 

5 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Evet diplomanın neredeyse bir hükmü kalmayacak

      Sil
  2. Ülkemizdeki işsizlerin sayısına bakılcak olursa onlar için iyi bir rehber yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o yüzden tecrübe zaman alan bir durum olması sebebiyle özellikle pratik beceriler kazanmasını tavsiye ediyorum yeni mezunlara.

      Sil
  3. Tecrübeye bakmaları saçma değilmi? İşe başlayamayan insan nasıl tecrübe edinsin. Yeteneklere de bilgiye bakan yok. Çoğunlukla tanıdık yada araya birilerini sokma falan. Yinede bilmiyorum fakat genel olarak böyle. Bende iş bulmaya çalışıp henüz bulamayanlardanım. Ve bu süreç beni bayağı yıprattı. Hangi işe başvursam ya hiç cevap almıyorum ya da biz sizi arıcaz diyip geçiştiriyorlar. Gerçekten zor artık iş bulmak... 6 yıl okudum yeni mezunum hala işsizim. Ve işsiz olmak özellikle bir erkek için zor bir süreç. Aile, yakın arkadaş veya tanıdıkları geçtim, en çok kendini yıpratıyor. Ben de ne yapıyorum? Aynı şekilde iş araştırmaya devam, aynı zamanda bilgilerimi arttırmak için sertifika almak, dil öğrenmeye çalışmak, ehliyet gibi vb. belgeleri alarak kendime bir şeyler katmaya çalışıyorum. Sanırım bu durumdan sonra tek yapılacak şey Allah'a dua etmek. Belki bir kapı açar diye...

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR