Ocak 2018'deki zirveden beri gelişen ülke Borsalarının değeri yaklaşık 5 trilyon dolar eridi. O dönemden beri gelişen piyasalar toparlanmaya çalışıyor ancak bu toparlanma uzun soluklu olmayabilir.
ABD faizlerindeki artış, dolardaki güçlenme, Pekin - Washington hattındaki ticaret savaşları, Latin Amerika'nın 2 büyük ülkesinde seçilen popülist liderler ve düşen petrol fiyatları piyasalar üzerinde baskı yapmaya devam edecek.
Analist Anthony Peter "gelişen ülke varlıkları zaten olumsuz bir dönem geçirdi , eğer işler kötüleşirse piyasalar daha da düşer, toparlanırsa iyi potansiyel sunabilir." diye konuştu.
FED VE DOLAR
Fed Başkanı Jerome Powell'ın Aralık toplantısındaki tonlamasında beklendiği gibi güvercin bulunmamasının ardından yatırımcılar Fed'i dikkatle izleyecek.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Powell'ı kovmayı düşündüğüne dair iddialar ortaya atılmış, ancak Hazine Bakanı Mnuchin finansal piyasaları sakinleştirmek için ülkenin altı büyük bankasının yöneticileriyle telefon görüşmeleri yapmıştı.
Bunun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası varlık alımını sonlandırmaya çalışıyor. Bu da Doğu Avrupa para otoritelerini, uzun süre direndikleri faiz artırımına zorlayabilir.
Gelişen Asya'da dış sermayeye bağımlı olan Endonezya gibi ekonomiler kur istikrarı ve sermaye çıkışı zorluklarıyla karşı karşıya kalabilir.
ÇİN VE TİCARET SAVAŞLARI
Çin Devlet Başkanı Jinping ABD ile süregelen ticaret savaşında geri adım atılmayacağı sinyalini veriyor. 2 büyük ekonomi arasındaki geriliminin artmasının Asya varlıklarının sert tepki vermesine neden olacağı belirtiliyor.
Borsalar 2018'de hali hazırda sert darbe aldı, Çin borsası 2008'den beri en kötü performansı kaydederken Güney Kore ve Tayvan borsaları da sert düştü.
POPÜLİSTLER
Brezilya ve Meksiya 2019'a popülist Devlet Başkanlarıyla başladı. Brezilya borsaları aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun devlet Başkanı seçilmesinin ardından rekor yüksek seviyelere çıktı. Ülkenin zorlu reform süreçleri piyasalar için kritik olacak.
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un 13 milyar dolarlık yeni bir havaalanı projesini iptal etmesi traderları endişelendirse de muhafazakar bir mali plan hazırlayacaklarını açıklaması endişeleri bir nebze yatıştırdı.
RUSYA YAPTIRIMLARI
ABD Hazine Bakanlığı Rusya'nın en büyük şirketlerinden United Rusal'a yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu belirtse de yatımcılar buradaki gelişmeleri yakından izleyecek.
SUUDİ PETROL SIKINTILARI
Brent petrolün varil fiyatının Ekim'de 55 doların altına gerilemesi birçok gelişen piyasanın yanı sıra Suudi Arabistan için de olumsuz haber. Bloomberg Economics'e göre ülkenin 2019 bütçesini dengelemesi için varil fiyat 95 dolar olmalı.
Finansal zorluklar çeken ve İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle sıkıntılı dönemden geçen Arabistan'ın MSCI'nin Gelişen Piyasalar Endeksi'ne dahil edilmesi ülkenin yatırımcı çekmesi için yeterli olmayabilir.
SEÇİM TAKVİMİ
Hindistan, Tayland, Arjantin, Güney Afrika'daki seçimler ve başa gelecek isimlerin uygulayacağı politikalar da piyasaların önemli gündem maddesini oluşturacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR