27 Nisan 2018 Cuma

Paypal Türkiye tekrar açılır mı? Paypal'a alternatif sistemler


Türkiye’ de kullanımının kaldırılmasından önce para göndermenin ve internet ortamında alışveriş yapmanın güvenli seçeneklerinden biri olarak kendini tanıtan Paypal, kişilerin elektronik posta adresleri ve kredi kartları arasından bir bağlantı kurarak kişilerin online alışverişlerinde kredi kartı bilgilerini tuşlamalarına gerek kalmadan alışverişlerini tamamlamalarını mümkün kılmaktaydı.

Başlangıç aşamasında Paypal Türkiye’ deki bütün bankalarla iş birliği içerisinde değildi ve içerik olarak da Türkçe değildi. İlerleyen zamanlarda tüm bankalarla iş birliği içerisine girip Türkçe altyapısını geliştirerek kısa zaman içerisinde müşteri portföyünü katlamaya başladı.

2016 yılında Türkiye’ deki faaliyetlerine son veren Paypal, bazı söylentilere göre 2017 yılında yine Türkiye’ de faaliyet göstermeye devam edecekti. Türkiye’ deki faaliyetlerine son vermesinin en büyük nedeni, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ nun, Paypal’ ın sunucularını Türkiye’ ye de kurmasını istemesi ve bu istek karşısında Paypal’ ın isteksiz davranmasıdır. Bu nedenden dolayı Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu, Paypal’ ın lisans başvurusunu reddetmiştir ve Paypal Türkiye’ de hizmet sunumuna son vermiştir. Paypal’ ın yeniden Türkiye’ de hizmet sunmaya başlaması gibi söylentilerin ne kadar doğru olacağı yeni yılın ilerleyen yıllarında açığa çıkacaktır.

İnternette alışveriş yaparken her seferinde kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinin girilmesinin yerine alternatif olarak kullanılabilecek olan ödeme yöntemlerinden olan PayPal, Türkiye’ de hizmet sunduğu süre içerisinde büyük bir müşteri kitlesine sahipti. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yapılan online alışverişler için tercih edilebilecek olan ödeme yöntemlerinden Paypal, kişilerin online ortamda yaptıkları alışverişleri gönül rahatlığı ile bitirmelerini sağlamaktaydı.

Paypal Türkiye’ de tekrar hizmete girer girmez kesin bir şey diyemiyoruz fakat online alışverişlerde Paypal yerine ikame edilebilecek çeşitli araçların varlığı ve bu araçların da benzer şekillerde kullanılabiliyor oluşu eski Paypal müşterilerinin alışkanlıklarını devam ettirebilmelerini sağlamaktadırlar. Aşağıda, Paypal yerine kullanılabilecek ödeme seçenekleri aktarılmaktadır.

İnial
Yurt içi online ödemelerinde kullanılabilecek online ödeme yöntemlerinden olan inial, internet üzerinden yapılacak olan alışverişlerde kişilerin kart ve hesap bilgilerini paylaşmalarına gerek kalmadan alışverişlerini tamamlamalarına imkan tanımaktadır. İnial kartları PTT şubelerinden, Migros, Migros Jet, Teknosa, D&R ve Yay-Sat bayilerinden temin etmek mümkün olup inial kartların aylık kullanım ücreti de 1 TL gibi sembolik bir rakamdır. İnial kartı satın almak için ödenmesi gereken tutar 5 TL’ dir.

Webmoney
Kendisini “Evrensel ödeme sistemi” olarak lanse eden online ödeme seçeneklerinden olan Webmoney, Rusya tarafından hizmete sunulan finansman yöntemidir. Webmoney online ortamda yapılacak alışverişlerde kişilerin kart bilgilerini kodlamadan alışverişlerini tamamlamalarına imkan sağlamaktadır ve Aliexpress, Tinydeal, Dealextreme gibi büyük online alışveriş platformlarında da geçerli ödeme yöntemleri arasında bulunmaktadır.

Webmoney, e-cüzdana para yükleme, yatırım yapmak, banka hesabına para aktarmak gibi pekçok işleme olanak sağlamaktadır. E-cüzdandan banka hesaplarına yapılacak olan para transferleri için komisyon alınmaktadır ve komisyonun tutarı, aktarılan paranın %2’ si ile 3 Euro değerindedir. Buradan bakınca, banka hesabına para aktarırken yüklü miktarda masraf uygulandığı görülmektedir fakat kredi kartı bilgilerini girmeden küresel çapta alışveriş yapmak isteyenler, bu online ödeme yönteminden yararlanabileceklerdir.

Payza
Online alışverişlerde kart ve hesap bilgilerinin alışveriş yapılmakta olan sitelere girmeye gerek kalmadan ödemenin gerçekleşmesine olanak sağlayan ödeme yöntemlerinden biri de Payda’ dır. İngiltere’ de kurulan sistem, güvenli bir e-cüzdan hizmeti verme, ticari firmalar ve müşterilerden oluşan online alışveriş ortamında güvenli bir para akışı sağlanması için oluşturulmuştur.

Payza’ dan faydalanabilmek için İngilizce bilgisi şart gibi gözüküyor çünkü resmi internet sitesinde Türkçe dil seçeneği bulunmamaktadır. Türk müşterilerin hizmetine 2013 yılından beri açık olan Payza, online ortamda güvenli şekilde alışveriş yapılabilmesine, e-cüzdan ile Payza hesabında istenen miktarda para saklanabilmesine ve güvenli şekilde diğer platformlara para aktarılmasına olanak sağlamaktadır.

Payza, 190’ ın üzerinde ülkede hizmet vermekte ve 21 farklı para biriminde işlem görülmesine olanak sağlamaktadır. Ne yazık ki 21 para birimi içerisinde Türk Lirası bulunmamakta, Payza ile işlem yapmak isteyen Türk kullanıcıların yeterli seviyede İngilizce bilmeleri ve yabancı para birimleriyle işlem yapacak olmalarını kabul etmeleri gerekmektedir.

Payoneer
Bireysel kullanıcılardan daha çok kurumsal müşterilerin tercihleri arasında olan Payoneer, bireysel müşteriler için fazla sayılabilecek abonelik ücretleri talep etmektedir. Bunun yanında prestijli ve güvenilir bir hizmet olması, kurumsal müşterilerin tercihleri arasında yer almasını sağlamaktadır. Payoneer, hesap sahiplerine para gönderme, banka hesaplarına para aktarma, para çekme, küresel çapta para transferinde bulunma imkanı sağlamaktadır.

BKM Express
Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve hizmete sunulan BKM Express, sisteme üye olan kişilerin istedikleri taktirde tüm kredi kartı ve banka kartlarını tek bir hesap altında toplamalarına olanak sunmaktadır. Türkiye’ de online alışveriş platformlarının çoğu tarafından desteklenen BKM Express, online ortamda yapılacak olan alışverişlerde kredi kartı ve banka kartı bilgilerinin girilmesine gerek kalmadan alışverişlerin tamamlanmasına olanak sağlamaktadır. Bunun yanında istenen zamanda para gönderme işlemlerinde de bulunulması için Android ve İOS tarafından desteklenen uygulamalar da mevcuttur.

Enpara.com
Şubesiz bankacılık alanında Türkiye’ de öncü girişim olan Enpara.com, Finansbank’ ın bu alanda müşterilerine sunduğu bir atılımdır. Tüm bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan Enpara.com, Paypal’ da ya da BKM Express’ de olduğu gibi birçok kredi kartının ya da banka kartının tek bir hesapta toplanmasına imkan vermese bile para gönderme, online ödeme gibi işlemlerde kullanılabilmektedir. Bunun yanında Enpara.com’ da daha önce sayılan hizmetlerden farklı olarak bankacılık hizmetleri sunulmakta ve vadeli- vadesiz banka hesabı oluşturma ve yüksek faiz oranlarından faydalanma imkanı bulunmaktadır. Enpara.com üzerinden yapılacak olan iTunes, App Store, Google Play, Windows Store, Apple Music, Deezer, Netflix, Spotify ödemelerinde 50 TL’ ye kadar faydalanılabilecek olan %50 gibi indirimlerden faydalanılabilecektir.

1 yorum:

  1. Türkiye de işe yarayan ne varsa kapatılır, özelleştirilir ve daha bir sürü şey

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR