27 Nisan 2018 Cuma

KOSGEB girişimciler hibe krediyi kimler alabilir?


Hibe Kredi Nedir? Hibe kredi işletme kuracak ya da yeni bir iş kolunda faaliyet gösterecek olan kişilerin faydalandığı bir kredi türüdür. Özellikle maddi durumu olmayan ve yeterli sermayeye sahip olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Hibe Kredi Nereden Alınır?
Hibe kredinin alınabileceği belli başlı kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlardan ilki KOSGEB’dir. KOSGEB girişimciler tarafından en fazla tercih edilen kurumlardan birisidir. KOSGEB dışında TKDK ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumlardan da hibe kredi desteği alınabilmektedir.

Hibe Krediyi Kimler Alabilir?
Hibe kelimesinin sözlük anlamına bakıldığı zaman herhangi bir malın karşılıksız verilmesi gibi bir karşılık elde edilmektedir. Ülkemizde hibe krediden ve hibe kredi imkanlarından yararlanmak isteyen kişilerin devlet kurumlarına başvurması gerekmektedir. Hibe kredi ancak devlet kurumları tarafından verilmektedir. Ayrıca hibe kredi ile ilgili bilinmesi gereken başka bir durum da yalnızca girişimciler tarafından değil işletme sahipleri tarafından da kullanılabileceğidir. Küçük işletmeler daha büyük bir hale gelebilmek için, büyük işletmeler de işletme ihtiyaçlarını gidermek için hibe krediden yararlanabilirler. Serbest meslek ve işletme sahipleri hibe kredi sayesinde kendi işlerine sahip olabilmekte ya da var olan işletmelerini daha kapsamlı bir hale getirebilmektedir. Hibe krediden yararlanan kişiler genellikle esnaflar ve çiftçiler olmaktadır.

Özellikle hayvancılık ile ilgili bir yatırım yapmak isteyen kişilerin ise ÇKS belgesine sahip olması gerekmektedir. Bunun dışında hibe kredi alabilmek için belirli şartlar da bulunmaktadır. Hibe kredinin ilk şartı kredi alacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Bu şartları sağlayan kişilerin hibe kredi için başvurması mümkündür. Hibe krediyi KOSGEB’den alacak kişilerin uygulamalı girişimcilik eğitimi adı verilen eğitime katılması gerekmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimi 32 saatten oluşan bir eğitimdir. Önceden 70 saat olan eğitim, girişimcilerin tam anlamıyla katılım sağlaması için 32 saate indirilmiştir. Eğitimde en önemli noktalardan birisi de girişimcilerin yeteri kadar katılım sağlamasıdır. % 80 oranında katılım sağlamayan girişimcilerin eğitim sertifikası verilmemektedir.

Uygulamalı Girişimcilik; Uygulamalı girişimcilik eğitimi dört modülden oluşmaktadır. Bu modüllerin en önemli noktası ise atölye çalışmaları ve iş planının hazırlanması kısmıdır. İş planı eğitimin en son modülünde yer almaktadır. İş planı hazırlandıktan sonra planın sunun aşaması gerçekleştirilmektedir. Sunum ilgili kişi ve kurumlara yapılmaktadır. Eğer iş planında herhangi bir aksaklık gözlemlenmez ise hibe kredi verilmektedir. İş planının hazırlanma aşaması da uygulamalı girişimcilik eğitiminde anlatılmaktadır. Bu sayede girişimciler işletmelerini nasıl yönetmeleri gerektiği hakkında bilgi sahibi olmaktadır. KOSGEB hibe kredi imkanı sayesinde birçok kişi kendi işini kurmuş ve hayallerini gerçekleştirmiştir. Uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin nerede olduğunu ve hangi tarihlerde olduğunu öğrenmek için KOSGEB’in resmi sitesine girmeniz yeterli olacaktır. Buradan kendi şehrinizi ve semtinizi seçerek eğitimler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Hibe Kredi Hangi İş Kollarına Verilir? 
Hibe kredi ile kırsal alanda ve hayvancılık sektöründe yatırım yapmak isteyen kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler hibe kredilerini TKDK’dan alabilmektedir. Ayrıca TKDK imkanlarından yalnızca çiftçiler değil normal vatandaşlar da yararlanabilmektedir. Kırsal alanda yatırım yapmayı hedefleyen her birey bu kuruma başvuru yapabilir. TKDK hibe kredi için başvuru yapan kişiler % 70 oranında imkan sunmakta ve olumlu yanıt vermektedir. Bu konuda en fazla dikkat edilen durum ise ÇKS belgesidir. ÇKS belgesi olan kişilerin hibe kredi başvurusu yapmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Başka bir önemli nokta ise TKDK’nın desteklemiş olduğu illerde yatırım yapılmasıdır. Bu illerin belirlenmiş olduğu bir harita kurumun resmi internet sitesinde bulunmaktadır. Bu illerden herhangi birisinde yatırım yapacak olan kişilerin 6 farklı alanda yatırım yapma imkanı bulunmaktadır.

Hibe Kredi Verilen Alanlar: Kırsal yatırım alanında yer alan hayvancılık faaliyetleri, balık üretimi, mantar üretimi ve mantarcılık faaliyetleri, kırsal turizm faaliyetleri, arıcılık faaliyetleri ve bitki örtüsü ile ilgili olan yatırımlar olarak sıralanabilir. Bu alanlarda yatırım yapmayı düşünen kişiler rahatlıkla hibe kredi alabilirler. Kurum 2020 senesinin sonuna kadar bu alanlarda çalışmaktadır. Aynı alanlarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hibe kredi desteği almak da mümkündür. Özellikle fındık üretimi ile seracılık alanlarında çalışan kişiler organik tarıma destek olduğu için hibe kredi sahasında öne geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR