28 Aralık 2018 Cuma

Harika tostlar, tost evi, tost dükkanı açmak



Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya ve bir çok şehirde son dönemin en hızlı büyüyen işletmeleri arasında tost evleri yer aldı. Her bölgede tutmaz diye başlanarak yapılan bu tost evleri siparişlere ve müşterilere yetişemez hal almaya başlamış ve uç noktalarda hizmet vermeye başlamıştır.

Anadolu’daki bir çok şehirde tost evleri ciddi iş potansiyeli elde etmeye başladı. Özellikle bulunduğunuz il – ilçede bu konuda rekabet yoksa mutlaka bir an önce değerlendirmeye almalı ve sizde bu kazanç gemisine binmek üzere değerlendirmenizi öneriyoruz.

Tosçu dükkanı açmak mütevazi bir gelire sahip olmak isteyen evhanımları yada çok para kazanmak isteyen girişimciler için ideal bir iş fikridir. Ülkemiz ve dünyada asla ama asla ölmeyecek tek sektörün gıda olduğunu düşündüğümüzde tost dükkanı açma işinden para kazanılabileceği aşikardır.

Yazımızda tost dükkanı açmayı düşünen siz girişimci ruhlar için bazı önerilerde bulunup tost işinden ne kadar para kazanabileceğinizden bahsedeceğiz.

Tost Dükkanı Açarken Nelere Dikkat Etmeli?

1 – Tost Evinizin Konumu

Her işletmede olduğu gibi işyerinizin konumu kazancınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Ulaşımı kolay olmayan yada insanların kullanmadı kuytu bir köşede açacağınız bir tostçu dükkanı size kar dan çok zarar getirecektir. Bu nedenle işyerinizi ulaşımı kolay ve insanların uğrak olduğu kalabalık cadde veya sokaklara açmalısınız. Bunlara ek okul yada devlet kurumlarının yoğun olduğu bir konum seçmeniz karınıza kar katacaktır.

2 – Dekor

İşletmenizin dış görünüşü bazı insanlar için ne yazık ki tostunuzun lezzetinin önüne geçebiliyor. Hatta bu düşünceyi uç noktaya taşıyalım. Kimi insanlar sadece sizin dekorunuzu malzeme olarak kullanıp instagram gibi sosyal medyalarda paylaşmak uğruna tostunuzu yemeğe gelecektir. Bu nedenle dekor seçiminde biraz kafa yormanız yararınıza olacaktır.

3 – Malzemelerin kalitesi

Bir sucuklu tost yediğimde aklıma kullanılan sucuğun ne etinden üretildiği gelir. Tost ucuz sucuğu bol ise işte o zaman daha çok şüphelenir ve kafamda soru işaretleriyle o tostçudan ayrılır ve bir daha oraya uğramam.

Kim ne derse desin yediğiniz yemekte bir lezzet bulamıyorsanız o yemek aklınızdan silinip gider. Fakat her lokmasında bir lezzet aldığınız bir yemek yediğinizde bu lokantaya yada tostçuya yeniden ne zaman gelebilirim planları yaparsınız.

Lezzeti veren ana unsurlardan biri de kullandığınız sucuğun, kaşarın, yağın ve tost yapımında kullandığınız malzemelerin kalitesidir. Siz  bu malzemelerden ödün verirseniz. Tostunuzun lezzeti azalacağı gibi müşteri sayınızda da azalmalar olacak bu da kar oranınız da düşmelere neden olacaktır.

Benim kullandığım malzemeyi kim nereden bilecek demeyin. Az da olsa damak tadı olan biriyseniz bunu çok kolay anlayabilirisiniz. Anlamayanlar için ise tostunuzda kullandığınız malzemelerin markalarını ve nasıl tedarik ettiğinizi açıkça belirtin ve bunu müşterilerinizin görebileceği bir yere asın. Emin olun bu işinize yarayacaktır.

4 – Temiz bir İşletme Olmaya Özen Gösterin

Duvarlarında hamam böceği dolaşan bir işletmeye kimse gitmek istemez sanırım! Belki mutfak kısmını kimse göremez ama masalardaki tozu, yerlerdeki kiri, bardaklarınızın üzerindeki su damlalarını işletmenize gelen herkes görebilir. Bu nedenle temizliğe olabildiğince önem gösterin.

5 – Menünüzü Geniş Tutun

Kaç çeşit tost yapabilirsiniz? Bu sizin verebileceğiniz bir cevap aslında. Bir menü oluşturun içinde vejetaryen dahil, ayvalık tostu gibi bilindik tost çeşitleri olsun. Fakat bunu abartıp insanların kafasını karıştırmayın. Yukarıda da belirttiğimiz gibi lezzetten ödün verecekseniz o tost çeşidini menünüze eklemeyin.

Karışık tostu çok iyi yapıyor olabilirsiniz ama ayvalık tostun da iyi değilseniz bunu deneyen müşterileriniz. Sizin iyi bir tostçu olmadığınızı düşünecektir.

6 – Portakal Suyu gibi Alternatif İçecekler Sunun

Tostun yanında taze sıkılmış portakal suyu sizce de iyi gitmez mi? Müşterilerinize çay dahil geniş bir içecek menüsü sunun. İçeceklerinizi elinizden geldiğince ikram olarak sunun sunamıyorsanız uygun fiyata çekin. Uygun bir fiyata sunun ki müşteriler içeceklerinizin uygun fiyattan satıldığını düşünerek sizi akıllarından çıkarmasın.

8 – Güler Yüzlü Personeller Seçin

Bir işletme kurarken bu ilk aşamada dikkate alınmaz ama müşteri çekmenin en etkili yollarından biri de güler yüzlü ve saygılı bir ekiple çalışmaktır. Tabi sizde işinizin başındaysanız yüzünüzden tebessümü eksik etmemelisiniz.

Tostçu dükkanı Ne kadar Kazandırır?

Tostçu açmak ne kadar kazandırır yada kazançlı mıdır sorusu için karışık(sucuk kaşar) bir tostun maliyetini hesaplayabiliriz. Kullanılan malzemeler;

Yarım ekmek: 65 kuruş

30 gr sucuk: 2 lira

50 gr kaşar: 2 lira

Salça + yağ: 35 kuruş

yukarıdaki malzemeleri en iyi kalitede kullandığımız zaman 2018 yılı için bir karışık tostun maliyeti maksimum 5 lira olmakta. Siz bu tostu 10 liradan satarsanız 5 lira kar edebilirsiniz. Günde 100 tost satabildiğinizi düşündüğümüzde sabit giderler hariç günde 500 lira kar edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Biz bu hesabı 2018 yılı için yaptık sizde bulunduğunuz yılı baz alarak bir hesap yapabilirsiniz.

Tost Evinizi KOSGEB Hibeleri ile Açabilirsiniz
Ufak ta olsa bir girişimci ruha sahipseniz KOSGEB’ in verdiği teşvik ve yardımlardan haberdarsınızdır. Eğer haberdar değilseniz Aşağıda paylaşacağımız teşvik ve destek yazılarımızı inceleyiniz. Bu sayede işletmenizi çok daha uygun bir maliyetle açabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Bence harika bir alternatif..Bu kadar detaylı bir yazı da çok iyi bir içerik :)

    YanıtlaSil
  2. Gıda sektöründe önemli olan tutturmaktır. Tutarsa yer, tad ve müşteri memnuniyeti ve ucuz olması yürür gidersin. Fayadalı bilgi için teekkürler.

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR