23 Aralık 2018 Pazar

İlaç Mümessili (Reprezantlık) yaparak para kazanma



Reprezant; kelime anlamı olarak Türkçe haliyle “temsilci” çevirisine sahiptir. Tıbbi mümessillik yapan bu temsilciler; tıbbi ilaç tanıtımı, pazarlaması yapmaktadırlar. Ruhsatlı ilaç pazarlama firmasına bağlı çalışan tıbbi mümessillerin çalışma alanları geniş kapsamdadır.

Sosyal iletişimine güvenen üniversite mezunlarının okul bittikten sonra reprezant olmayı düşünüyorum bu işe nereden nasıl başlamalı sorularına cevap bulmaya çalışacağız. Yazımızda reprezant olmak için yapılması gerekenlerden, adaylarda aranılan özelliklerden, çalışma alanlarından ve reprezantların ne kadar maaş aldıklarından bahsedeceğiz. Buyurun okuyalım…

Reprezant Nasıl Olunur?

Reprezant nasıl olunur? Un cevabı öncelikle eğitim kurumlarından bahsedilecek olursa; Meslek Yüksekokullarında Tıbbi Mümessil ve Pazarlama bölümünden mezun olan adaylar bu alanda iş imkanı bulurlar. Yeterlilik seviyesi eğitim konusunda sadece bu değildir. En az lise mezunu olan bireyler, ilaç firmalarının mülakat aşamalarından başarılı oldukları takdirde bu işi uygulayabilirler.

İlaç firmaları adayları öncelikle bir seviye tespit şeklinde test etmektedirler. Bu sınav genel itibari ile sayısal-sözel mantık ağırlıklı olmakla birlikte ortalama bir düzey belirlemek adına gerçekleştirilir. Bu aşama sonrasında genel olarak firmaların tercih ettiği mülakat yöntemi grup mülakat olmaktadır. Bu önemli bir aşama olmakta, çünkü reprezant olacak adayın bireyler arası etkileşiminin gözlemlenmesi için çok iyi bir ortam sağlamaktadır. Bu aşamadaki olumlu adaylar ile firmalar birebir mülakata geçmekte, şartlar konuşulup uygun bulunduğu takdirde mesleği icra etmek adına firma eğitimlerine katılım sağlamaktadır.

Reprezant Adayında Olması Gereken Özellikler

Reprezant olmak istiyorum diyen bireyler adaylık için minimum eğitim düzeyini karşılamaları gerekmektedir. Bunun yanında firmaların ürünler hakkında bilgilendirme eğitimleri de bulunmaktadır. Reprezant olmak için aranan şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Yaş; genel olarak eğitim düzeyini karşılamış bir yaş alınmaktadır. Bunun yanı sıra maksimum yaş değeri kişinin kariyer ve enerjisine bağlı olarak belirlenmektedir. Yoğun ve aktif olan bu işi karşılayabilecek yaş belirlenmesinin nedeni, bireyin daimiliği ve iş ortaklıklarının sürekliliği açısından önemlidir.
  • Eğitim düzeyi; minimum olarak düzenlenen lise mezuniyet düzeyi birey adına diğer birikimlerin verilmesi şartı ile belirlenmektedir
  • Dış görünüm; ikili ilişkilere girecek reprezant için firma temsili söz konusu olmaktadır. Bu koşul nedeniyle kişinin dış görünümüne özen göstermesi gerekmektedir.
  • İkna yeteneği; pazarlama alt dalı olan bu meslekte ikna en önemli unsurdur. İlaca dair bilgiler verilebilir ancak bunun kişiye ne kadar yardımcı olacağı, ne gibi artısı olduğu, eksikliğinin neler olduğu gibi püf noktaları açığa çıkaracak tekniklerle ikna yeteneği olmaz olmazdır.
  • Etkili konuşabilme; hitap, tanıtım açısından önemli bir şarttır.
  • Diksiyon; tanıtım ve bilgilendirme adına diksiyonun ikili ilişkilerdeki önemi büyüktür.
  • Sürücü belgesi; aktif olarak saha çalışmaları nedeniyle sürücü belgesi bulunmalıdır.
  • Firmaya göre değişkenlik gösterebilen bir etmen de deneyim
Reprezantlık yapılabilecek şirketlerin ruhsatlı ilaç pazarlama ruhsatları bulunması gerekmektedir. Bu firma ile iş ortaklığına başladığınız zaman sizi firma ürünlerinin eğitimi bekliyor olacaktır. Bir ürün tanıtmak, pazarlama adına hakkında bilgi sahibi olunması koşulunu karşılamak için ürün eğitimleri aktif olmaktadır.

Reprezantlar Ne Kadar Maaş Alıyor?


Maaş konusunda ikili anlaşma, firma prensipleri göz ardı edilecek olursa genel olarak firmalar net bir maaş+ prim şeklinde özendirici, teşvik edici nitelikle bireyi işine bağlamaktadır. Minimum gelire artı maaş eklenmesi adına kendi işiniz gibi benimseyip, pazarlamayı sıkı tutmanız gerçekleştirilmedir.

Reprezantlar ne kadar maaş alırlar sorusuna yaklaşık olarak bir cevap verebilmekteyiz. Yıllık ortalamaya vurduğumuzda bir reprezant’ın aylık maaşı 800 Dolar ila 2000 dolar arasında maaş aldıklarını görmekteyiz. Net maaşlarının yanında yaptıkları satış oranına göre prim, yılda 1 defaya mahsus 200 dolar kadar giyecek masrafı ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak için Sodex ödemeleri yapılmaktadır.

Reprezantların Çalışma Alanları
Tıbbi mümessil olarak da adlandırılan reprezantlık, çalışma alanı saha ortamı olan bir iştir. Sahada tanıtım yapılacak belirli ürünlerle müşteri ziyaretleri yapılmaktadır. Müşteriler portföyden veya referans yoluyla olabildiği gibi yeni müşteri kazanımı açısından ziyareti daha önce yapılmamış müşterilerde olmaktadır. Bu alanlar ilaç ve tıbbi ürünlerle bağlantılı olan eczaneler, ecza depoları, doktorlar, klinikler şeklindedir.

Para kazanmak adına bu işe bakılacak olduğunda ise referanslar büyük önem taşımaktadır. Portföy müşteriler belirli periyotlarla sizin ziyaretinizi karşılayacaktır, ancak bu işlemi genişletmek yeni müşteri bağlantıları elde etmek adına portföyden yeni müşteri kazanımları sağlanmalıdır.

Pazarlama dalı ağır basmakta olan bu işte satış yönünden bilgi birikimi kazanarak tecrübe edinmek kariyer açısından büyük bir olanak sağlayacaktır. Kişisel yetenek ve öğrenmeye açık bireyler için basit bir dal olan pazarlama-satış bölümü tıbbi mümessilde büyük olanak sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR