Organizasyon şirketi yada firması kurmak, son yılların en hızlı çıkış yapan iş fikirleri arasında yerini almakta. Doğum günleri, işletme toplantıları, düğünler, doğumda hastane odası düzenlemeleri ve partilere kadar pek çok alanda kişisel yada kurumsal etkinlikler organize edilmektedir. Bu alanda kurulan firma sayısı ülkemizde çok fazla olmasa da buna karşın organizasyon firmalarının bilinirliği her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle “İş kurmak istiyorum ama ne iş yapabilirim.” diyenler için organizasyon şirketi kurmak rekabet oranı düşük, kar oranı yüksek ve size uygun bir iş seçimi olacaktır.
Organizasyon firması kurma süreci yaklaşık bir hafta sürmektedir. Bu sürecin sonunda gerekli izinleri de aldıktan sonra firmalar artık fatura kesebilecek bir düzeye gelmiş olmaktadır. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenler ilk olarak hangi kuruluş yöntemini (Şirket, deftere tabi..) seçeceklerine dair bir karar vermek zorundadır. Kanunen önlerinde herhangi bir kuruluş türünü seçmelerinde bir engel bulunmamaktadır. Bu aşamadan sonra ise tercih ettikleri kuruluşun türüne dair evrakları hazırlamaları gerekmektedir.
Genel İzinler ve Başvurular
İş yeri açılışı yapabilmek için genelde kuruluş aşamasında Vergi Dairesi, sermaye şirketleri için Ticaret Odası ve şahıs işletmeleri için seçmeli olarak Meslek ya da Ticaret Odası başvuruları yapılması gerekiyor. Ancak eğer personel çalıştırılacaksa SGK başvuruları da yapılmalıdır. İş yeri Ruhsatı alabilmek için belediyeden izin alınması gerekmektedir.
1. Vergi Dairesi
2. Sosyal Güvenlik Kurumu
3. Belediye / İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
4. Meslek Odaları / Ticaret Odası
Bir işyerinin nasıl açıldığı ile ilgili detaylı bilgi için işyeri nasıl açılır başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Peki bir organizasyon firması nasıl kurulmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir? Yazımızın devamında bunları inceleyeceğiz.
Organizasyon Firması Nasıl Kurulur?
Organizasyon firmanızı kurdunuz. Bir şahıs şirketi ya da ortaklar ile kurulan bu şirketin, sektörde büyümesi ve başarıyla ilerlemesi gerekir. Peki bu amaçlar için ne tür adımlar atılmalıdır?
Gerçekçi bir iş planı hazırlayın;
Öncelikle yanınızda işe aldığınız çalışanlarınızda belli bir seviyede tecrübe aramalısınız. Sektörde sağlam adımlarla ilerleyebilmek için işini bilen çalışanlarınız olması oldukça önemlidir. Çalışanlarınıza vereceğiniz ücretleri de dikkatli belirlemelisiniz. Yeni kurulan bir firma olduğunuzu unutmayın. Elinizdeki sermayeyi, firma karlı bir şekilde işlemeye başlayana kadar, dikkatli kullanmalısınız. Çoğu şirket, henüz kuruluş aşamasından karlı bir aşamaya geçemeden kapanmaktadır. Sermayeyi etkili yönetmek bu nedenle oldukça önemlidir.
Hazırlayacağınız İş planı firmanızı yönetmek için ihtiyaç duyabileceğiniz esaslarla ilgili tüm bilgileri kapsamalıdır. Uzun ve kısa vadeli amaçlarınızı, firmanın genel taslağını, gerekli tüm ekipman ve sermayenin yanı sıra beklenen karları da içermesi gerekmektedir. İlk senenizde başlangıç gelirlerinizin yaklaşık olarak %70’i pazarlama giderlerine gidecektir. Bu nedenle işletme yapınızın ne olacağına dair bilgileri eklemeyi de unutmayın. Limited şirket, adi şirket ya da şahıs işletmesi seçenekler arasındadır.
Kendinizi Tanıyın;
Organizasyon sektöründe işe başlarken öncelikle becerilerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Güçlü yönlerinize odaklanmalısınız. Örnek olarak ticari müşterilere, bireylere ya da ikisine birden odaklanabilirsiniz. Kendinizi en rahat hissettiğiniz ve bunun yanında en deneyimli olduğunuz alanda işe başlamaya dikkat edin. Bazı girişimcilerin yönetim becerileri kurumsal dünyaya daha iyi uyarken bazılarınınki de evlerin düzenlenmesi için daha uygun olabilmektedir.
İşyeriniz için uygun bir konum seçin;
Küçük işletmeler özelinde şahıs işletmeleri home ofis tarzı mekanlardan da hizmet verebilmektedir. Eğer birkaç çalışan almayı düşünüyorsanız bir iş yeri kiralamanız gerekecektir. Bulduğunuz yerin işinize ve kafanızdaki planlara uyduğundan emin olmalısınız. Potansiyel müşterilerinize etki edebilmek için çalışma alanınızı iyi düzenleyin ve derli toplu bir ortam olmasına özen gösterin.
Ağlara ve gruplara katılın;
Organizasyon firmanızda bir diğer önem vermeniz gereken husus reklamdır. Firmanızın ismini duyurmak, sektörde kalıcı olmak için oldukça önemlidir. İlk olarak lokal bir düzeyde çeşitli el ilanları ve afişler ile firmanızın ismini duyurmaya çalışabilirsiniz. Ancak organizasyon işi, belli bir bölgede varlığınızı sürdürmekle yetinemeyeceğiniz bir sektördür. Hangi organizasyonun nerede olacağını bilemezseniz. Pek çok farklı ilden organizasyon işi alabilirsiniz. İşte bu nedenle yapmanız gereken şey interneti kullanmaktır. Firmanız adına bir web sitesi oluşturmanız, potansiyel müşterilerinize kendinizi tanıtmak ve faydalı bilgiler verebilmek adına oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra çeşitli sosyal ağlarda firmanızın ismiyle hesaplar açmak ve bu hesaplardan kendinizi tanıtmak da faydalı olur. Artık reklamlar yalnızca televizyon, radyo ve gazetelerde yapılmamaktadır. Gelişen ve adeta sınırı olmayan internet aleminden faydalanmalısınız.
Strateji geliştirin;
Organizasyon firması kurulum aşaması kısaca bu şekildedir. Doğum günleri, çeşitli özel günler ve kutlamalar, resmi davetler ve kokteyller ve aklınıza gelebilecek her türlü toplantı için firmanıza iş teklifi gelebilir. Kendinizi günden güne geliştirmeli ve değişen teknolojiyle, modayla, müzikle aranızı iyi tutmalısınız. Bu sektörde önemli olan şey insanları memnun etmektir.
Muhtemel müşterilerinize kartlar göndermelisiniz. Yerel işletmelerle satış konuşmaları yapmalısınız. Gazetelere ve telefon rehberlerine reklam vermelisiniz. Üniversitelerde ve toplulukların bulunduğu çeşitli toplantılarda örgütsel beceriler üzerine seminerler vermelisiniz. Kartvizitlerinizi, el ilanlarınızı ya da broşürlerinizi ev düzenleme veya ofis mobilyaları mağazalarına bırakmalısınız. Onlardan bunları müşterilerine dağıtmalarını rica etmelisiniz. Tanıtım oldukça önemlidir.
Peki bu tarz bir firmanın kuruluş sonrası maliyetleri nasıl olmaktadır? Şimdi biraz bunu inceleyelim.
Kuruluş Sonrası Maliyetler
Organizasyon sektöründe iş yapacak firmaların katlanacakları maliyetler az çok bellidir. Maliyetleri aşağıda sıralayacağız. Bu maliyetlerin firmaların kar-zarar ve iş hacmine göre de farklılık gösterebileceğini unutmamalısınız.
a. Her ay KDV gideri
b. Her ay çalışanlara ödenen sigorta primi gideri
c. Her ay BAĞKUR primleri gideri
d. Üç ayda bir ya da aylık olarak Stopaj gideri
e. Üç ayda bir Geçici Vergi gideri
f. Yılda bir Yıllık Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi gideri
g. Yılda bir yasal defter tasdikleri gideri
h. Yılda bir ya da iki kez meslek odası üye aidatları gideri
ı. Aylık Mali Müşavir Ücretleri gideri
Organizasyon firması kurulum aşaması ve sonrasındaki giderlere dair açıklamalar kısaca bu şekildedir. Organizasyon firması kurulumu esnasında devlet desteği de alabilirsiniz. Şirketin kuruluşundan önce KOSGEB aracılığıyla devlet desteği alarak da şirketinizi kurabilirsiniz. Kuruluş sonrasında ise harcamalarınız olacaktır. Bu harcamalarla ilgili olarak da devlet destekleri bulunmaktadır. KOSGEB, İŞKUR ve Ekonomi Bakanlığı üzerinden çeşitli destekler alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR