18 Ocak 2019 Cuma

Beyaz Eşyada ÖTV kalıcı olarak kalkar mı?


Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, beyaz eşyada uygulanan özel tüketim vergisinin geçici değil de kalıcı bir şekilde kaldırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, beyaz eşyada özel tüketim vergisinin (ÖTV) kalıcı olarak kaldırılması gerektiğini söyledi. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanmasının iç piyasadaki büyümeyi olumlu etkilediğini belirten Güler, geçen yıl sektör ihracatının %5,7 oranında büyüme sağladığını ifade etti.

TÜRKBESD tarafından 2018 performansının değerlendirildiği ve 2019 hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Güler, beyaz eşya sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ergün Güler, 4 beyaz eşya kategorisinde ihracatta artış olmasına rağmen iç pazar satışında %17 daralma olduğunu söyledi.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın olmak üzere dört kategoride iç satışlarda düşüş olduğu bildirildi. 2017 yılında 25,7 milyon olan büyük beyaz eşya satış adet sayısı, 2018’de 25,4 milyona geriledi. Ergün Güler ihracattaki %5,7’lik büyümenin iç piyasada görülen sıkı daralmanın yumuşaması olduğunu yorumladı.

İç piyasadaki daralmanın aslında sürpriz olmadığı, Ağustos ayından sonra görülen para piyasalarındaki dalgalanmanın tüketici tarafını bir hayli olumsuz etkilediği dile getirildi. Güler Ağustos-Aralık 2018 döneminde iç piyasanın %24,8 daraldığını ve ihracatın %6,8 büyüdüğünü söyledi.

Beyaz eşyanın cari açığı kapatan bir sektör olduğunu ve ülkeye yıllık 3,5 milyar dolar döviz kazandırdığını belirtti.

2000’li yıllarda 5 milyon olan satışların günümüzde 25 milyona ulaştığını söyleyen Güler, ÖTV’nin sıfırlandığı zamanlarda tüketimin daha öngörülebilir hale geldiğini ve iç piyasadaki büyümeye katkısı olduğunu belirtti. Bu nedenle ÖTV’nin beyaz eşyada geçici olarak değil de kalıcı olarak kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Bunun gerçekleşmesi halinde sektörün istikrarlı bir şekilde büyüyeceğini, bu durumda da devletin elde edeceği kurumlar vergisi geliri, brüt karın sektördeki KDV etkisinin geliri ve muhtasar geliri gibi kalemlerin devletin kaybını karşılayacağını aktardı.

57 milyar liralık beyaz eşya sektörünün cirosunun %75’i ihracata dayalı.

Büyük kısmı Avrupa Birliği olmak üzere 100’den fazla ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Güler, beyaz eşya sektörünün doğrudan 60 bin, dolaylı olarak ise 600 bin kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada ikinci en büyük beyaz eşya sektörüne sahip olduğunu, bu başarının sadece üretim kapasitesinden değil aynı zamanda Ar-Ge, patent, uluslararası marka yönetimi gibi alanlardan da kaynaklandığını anlattı.

Bu kadar avantajı elimizde bulundurmamıza rağmen Türkiye sektörünün risk altında olduğunu belirten TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı, geriden gelen maliyetlerin baskısının bir süre daha hissedileceğini aktadır.

Geçen yıl görülen iç satışlardaki daralmanın 2019’da da devam edeceği tahmin edildi.

Daralmadaki hızın ise ÖTV teşviklerinin devamına bağlı olduğunu söyleye Güler, eğer söz konusu vergiler tamamen kaldırılırsa, yıl sonuna kadar iç piyasanın biraz daha hareketli olabileceği yorumunu yaptı. 2019’da beyaz eşya sektöründe %8-10 arasında daralma beklenirken, Nisan ayında devreye girecek ÖTV ile bu rakamın %15-20 seviyelerine yükselebileceği tahmin edildi.

Finansmana erişimin ve finansman maliyetlerinin şirketlerin uluslararası arenada rekabetçi bir şekilde iş yapmasını engellediği belirtildi. TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise ithal edilen bitmiş beyaz eşya ürünlerinin ülkemize sıfır gümrük vergisi ile girdiğini, beyaz eşya ithalatçısı firmaların yerli üreticilerin karşı karşıya olduğu girdi maliyetlerindeki artış baskısını yaşamadıklarını dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR