22 Ocak 2019 Salı

Yapay zeka yatırımları en çok tıp alanında ortaya çıkıyor


Doktorların olmadığı bir tıp alanını hayal edebiliyor musunuz? Yapay zekâ alındaki kayda değer en önemli gelişmeler tıp alanında ortaya çıkıyor.

Geçmişte var olan ancak günümüzde silinip gitmiş birçok yaygın meslek vardı. Mesela uyandırma servisi. Kulağa garip geliyor ama eskiden ücret karşılığı bu işi yapan kişiler kapı kapı dolaşır, seslenerek veya uzun bir sopa yardımıyla ses çıkararak insanları uyandırırlarmış.

Belki biraz daha yakın geçmişe bakmak gerekiyor. 2000’lerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler bir meslek olan film kiralamacılığı vardı, hatırlıyor musunuz? İnsanların film kiralamak için gittikleri en az bir dükkan vardı, hem de neredeyse her sokak başında.

ABD’deki en büyük film kiralama tedarikçisi Blockbuster’ın aynı yıllarda onlarca mağazası vardı ve şirket yüzlerce çalışana sahipti. O dönemlerde şirketin 800 milyon dolardan çok daha fazla bir piyasa değeri mevcuttu. Ama tabi ki, artık bu var olan bir iş değil. Netflix patlaması Blockbuster’ı ve benzerlerini yok etti.

Peki, doktorların olmadığı bir tıp alanını hayal edebiliyor musunuz?

New York’taki Icahn Tıp Okulu aynen böyle yapıyor. Ekip göğüs röntgenlerinde zatürreeyi teşhis etmek için bir yapay zekâ (AI) programladı. Hala görüntüleri gerçek bir doktora gönderiyorlar. Ama ilk danışma robotik bir akılla gerçekleşiyor.

Modern tıbbın tamamında, yapay zekânın toplum içinde, sağlık bakım ve tedavi süreçlerinin her aşamasında yer almasını artırmak için büyük hamleler yapılıyor. İsviçre gibi ülkeler özellikle hastalıkları teşhis etmek ve hassas ameliyatlarda tıbbı yapay zekâya uygun hale getirmek için hızla çalışıyor.

İsviçre’nin Zürih kentindeki Translational Medicine Enstitüsü’nün (ITM) başkan yardımcısı Dr. Jörg Goldhahn, robot doktorların insan meslektaşlarına göre daha üstün olabileceğini düşünüyor. Nitekim bu inanç, büyük ölçüde, yapay zekânın kusursuz hafızasına bağlı.

Dr. Goldhahn ayrıca robot doktorların empati yapamayacağını ve bu durumun da aslında bir yanlılık veya potansiyel bir duyusal çatışma olmaksızın daha iyi bir tıp profesyoneli yaratacağını iddia ediyor.

Elbette doğal olarak, bu görüşe karşı olanlar da var. Montreal, Kanada’daki McGill Sağlık ve Sosyal Politika Enstitüsü’nden Dr. Vanessa Rampton ve İsviçre Zürih’teki Üniversite Hastanesinden Profesör Giatgen Spinas, bunun yanlış yönde bir adım olduğunu iddia ediyor. Rampton ve Spinas, doktor ve hasta arasındaki kişilerarası ilişkinin çok değerli olduğuna inanıyor.

Ancak yine de dokların hastalarıyla iletişim kurma biçimlerinin değiştiğine dair bazı önemli gelişmelere şahitlik ediyoruz. Teladoc (NYSE: TDOC) isimli şirketin başarısı bu durumu kanıtlar nitelikte. Hastaların Skype benzeri bir görüntülü sohbet üzerinden doktorlarından randevu almasını sağlayan bir hizmet sunan Teladoc, sanal bir sağlık şirketi olarak tanımlanıyor ve tıp alanında yapay zekâ kullanarak çözümler üretiyor.

Yapay zekâyı kullanan bir başka başarılı şirketlerden biri olan Intuitive Surgical (NASDAQ: ISRG) cerrahlara özellikle hassas ameliyatlarda yardımcı olan robot doktorlar üretiyor. Şirket sağlam bir iş modeline sahip ve ürünleri dünya çapında talep görüyor.

Yapay zekânın tıp alanındaki rolü şu anda doktorların yardımına ihtiyaç duyarak ilerleme kaydediyor. Yatırımcılar için yapay zekâ alanındaki en iyi yatırım fırsatlarından bazıları da tıp alanında ortaya çıkıyor gibi gözüküyor.

2 yorum:

  1. Daha neler çıkacak bakalım bilim durduğu yerde durmuyor

    YanıtlaSil
  2. En çok ilerlemesi gerekn alan olduğunu düşünüyorum

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR