Kadın direnişi de ilk olarak işçi direnişi olarak, insanlık dışı çalışma şartlarından dolayı ortaya çıkmıştır. Özellikle tekstil fabrikalarında çalışan tekstil işçisi kadınlar yaşanan zulm ve ölümler nedeniyle ayaklanmışlardır.
İlk olarak 1910 yılında . Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. Bir çok ülkede başlayan kadınlar günü, ülkemizde ilk kez 1921’de komünist kadınlar tarafından Ankara’da bir bağ evinde düzenlenen toplantıda anıldı.
Bir çok yasaklama, engelleme, kaldırılmaya rağmen hala 8 Mart günü kitleler tarafından kutlanmaktadır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 3 akademisyen Türkiye’de hangi ilde kadınların kendisini daha güçlü hissettiğini araştırarak “Kadın Güçlenmesi Endeksi-KGÜF” oluşturdu. Sonuçlara göre, Sinop, Isparta ve Afyonkarahisar’da yaşayan kadınların kendilerini en güçlü hissettiği üç il oldu. İstanbul ise endeksin 40’ıncı sırasında yer bulabildi.
Araştırmada, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi küresel ölçekte büyük nüfusu barındıran ve ekonomik, kültürel ve sosyal imkanları geniş illerin orta sıralarda yer bulabilmesi dikkat çekti.
Batman, Muş ve Diyarbakır’da yaşayan kadınlar ise kendisini en az güçlü hisseden üç il oldu.
Araştırmaya göre kadınların kendini güçlü hissettiği ilk 5 şehir ise şöyle:
Sinop - 3.617, Isparta - 3.562, Afyonkarahisar - 3.560, Kütahya - 3.554, Balıkesir - 3.534
Güzel bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim
SilTarihi detaylar için teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim
Sil8 Mart kadınlar kadınlar gününün tarihini tam olarak bilmiyordum. Bilgii için çok teşekkür ediyorum Erhan Bey.
YanıtlaSilÜç büyük ilin bu konuda ortalarda olması ise çok ilginç geldi bana .
Evet şehirler ilginç gelebilir ama o şehirlerden bayanlar tanıdıkça anlaşılıyor bana o yüzden ilginç gelmedi
SilNe yazik ki hala haklarimiz icin mücadele ederken, varolanlari elimizden almaya calisanlar var. Yazi ve duyarliligin icin tesekkür ederim.
YanıtlaSilZaten öncelikli mücadele düzeltilmesinden yana değil de daha kötülerini engelleme amaçlı gibi
SilKadınların kendini en güçlü hissettiği illeri hiç tahmin edemezdim doğrusu. Teşekkürler, güzel çalışma olmuş.
YanıtlaSilTeşekkür ederim
SilÇarpıcı ve güzel bir araştırma. Sinop, Isparta ve Afyon'daki kadınların kendilerini güçlü hissetmesi ilginç. Ben İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirleri bekliyordum açıkçası :)
YanıtlaSilEvet bende tanıdıkça anlıyorum. Aslında olaya Anadolu insanının kadına verdiği değer çerçevesinde baktığımızda o kadar da ilginç değil hocam. Teşekkürler.
Silsizin nezninizde bizde kutluyoruz.
YanıtlaSilKadının üzerine bu kadar çok yük verildikçe zor kendimizi güçlü hissederiz git para kazan,evi temizle,çocukla ilgilen,yemek yap,akrabaları memnun et sonuçta ne yaptın ki bu kadar yorgunsun lafından başka eline bir şey geçmesin.Onca işin altında ezilen zavallı kadınlardan birde güçlü olmasını bekle çok kızdım şimdi:))
YanıtlaSil