31 Temmuz 2019 Çarşamba

Sadece Dünyayı Değil Uzayı Da Temizlemek Lazım



Merhaba,

Dünya da olduğu gibi uzayında temizlenmeye ihtiyacı var ve  Gateway Earth isimli bir araştırma topluluğu uzay çöplerini temizlemek için geri dönüşüm istasyonu kuracak. Uzay çöpleri gökyüzünü ve yeryüzünü tehdit ediyor. Uyduların birbiriyle çarpışma olasılığını yükselten uzay çöplerini temizlemek için 2050 yılında uzay çöpü temizleme istasyonunu uzaya gönderebilir.

Geçmiş uzay keşiflerinden kalan, hâlihazırda çalışan uydular ve eski roket parçaları da dâhil olmak üzere Dünya’nın yörüngesinde yaklaşık 22.000 büyük nesne var. Uzaydaki astronotların düşürdüğü tüm donanımları ve çarpışan uydulardan yaklaşık 1 cm'ye kadar olan çöpleri de dâhil edersek bu rakam yaklaşık bir milyonun üzerine çıkıyor.

Uzay temizliği için oldukça zahmetli bir çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Gateway Earth Development Group, uzay çöplerini temizlemek için projeler üreten, dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenleri toplayan ve bu büyük riski büyük bir potansiyele dönüştürmeyi amaçlayan bir çalışma topluluğu. Bu araştırma topluluğu, 2050 yılında eski uyduları ve diğer uzay çöplerini toplayabilen ve geri dönüşüme sokan tamamen işlevsel bir uzay istasyonu kurmak için çalışıyor.

Bilindiği gibi uydularda mevcut olan iki ana yörünge vardır. Düşük Dünya Yörüngesi (LEO), Dünya'nın yaklaşık 200 km ile 1.000 km yukarısındadır. Bir de Geostationary Dünya Yörüngesi (GEO) vardır ki bu da 36.000 km'de uyduları etkiyen kuvvetlerle aynı yerde kalmalarına yardımcı olur. LEO'da çok kalabalık ve zincirleme reaksiyonunda daha fazla çöp oluşur. Bu sebeple yörünge, her geçen gün daha da yoğunlaşarak kullanılamaz hâle geliyor. Birçok çöp, zaten LEO’yu besliyor ancak LEO’nun ayakta kalması için çalışmalar da devam ediyor. Bu durum GEO için çok daha zor.

GEO’da bir uydu ömrünün sonuna geldiğinde, uydu sahipleri uyduları uluslararası olarak kabul edilmiş bir koruma bölgesinden yaklaşık 300 km ile 400 km uzağa terk ediyorlar. Bu bölgeye "Uzay Mezarlığı" adı veriliyor ancak GEO’daki yaşamı sona eren tüm uyduların tamamı mezarlığa ulaşamıyor. Mezarlığa gönderilen uyduların %80’i mezarlığa ulaşırken %20’si ise uzay çöpü olarak yörüngede dolaşıyor.

Gateway Earth, kullanılamayan ve uzay çöpü olarak yörüngede bulunan uyduların güneş enerjisinin verimliliğini de düşürdüğünü ortaya çıkardı. Uzay çöpleri temizlenmezse bundan 15 yıl sonra güneş enerjisi verimliliği sadece %24 oranlarına düşebilir.

Hem uzay çalışmalarını hem de yeryüzünü ilgilendiren bu uzay çöplerini temizlemek için ise Gateway Earth, yılda tam 8 milyar dolar harcamayı planlıyor ancak bu harcanan para, uzay çöplerinin temizlenmesinin ardından yapılacak çalışmalar düşünüldüğünde hiç de kötü bir yatırım değil. 

İnsanlığın geleceği için temiz bir dünya temiz bir uzay dileğiyle.

10 yorum:

  1. :D daha çöpleri çöp kutusuna atmayı bilmeyen insanlar var nası uzayı temiz tutcakmışız acaba :D

    YanıtlaSil
  2. Uzay çöplerinin temizlenmesi ve bu çöplerin özellikle geri dönüşüm ürünleri olarak değerlendirilme düşüncesi çok önemli. Yalnız dünyanın hızla yok oluşa doğru sürüklendiği düşünülünce, 2050 çok uzak bir tarih gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2050 yi görür mü ben de şüphe etmeye başladım :)

      Sil
  3. önce herkes kendi pisliğini çöpünü temizlemeyi öğrense keşke inanın insanlar çok pis

    YanıtlaSil
  4. İnsanın yalnızca bulunduğu yer değil bulunduğu yerin çevresi bile kirleniyor yani. Evet ben de zaman zaman bunu düşünürüm onca araç gönderiliyor uzaya onlar artık çalışmaz hale geldiğinde ne oluyor merak ederim. Demek böyle kirlilik oluşturuyor. İnsanoğlu evrenin ulaşabildiği tüm kısımlarını kirletecek böyle giderse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım her şeyi bozabilme gibi bir yeteneğimiz da var :)

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR