31 Ekim 2019 Perşembe

İzmir'de Meslek Fabrikaları İle Meslek Edinin


Merhaba,

Bugün yolda giderken İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilanları gözüme çarptı. Eve geldiğimde meslek fabrikalarından bahseden bu büyük ilanların ne olduğuna tabi ki bakacaktım. Tahmin ettiğim üzere oldukça iyi bir proje, meslek fabrikasının branşları arasında bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknoloji, endüstriyel otomasyon teknolojisi, makine teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, metal teknolojisi ve daha onlarca branşta meslek edindirme kursu bulunuyor. Diğer tüm branşları buradan inceleyebilirsiniz.


Meslek Fabrikası Meslek Edindirme Eğitimleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, İzmir’in ekonomik kalkınmasına, rekabet gücünün ve istihdamın artırılmasına, nitelikli insan kaynağının çeşitlendirilmesine yönelik projelerinden biri olan Meslek Fabrikası modeli ile istihdam odaklı mesleki ve teknik kurslar gerçekleştiriyor.

Eğitimler, yerelde kalkındırmayı sağlamak amacıyla mesleki bilgi ve becerileri geliştirmeye yönelik ücretsiz veriliyor.

Kursiyerlerimiz aldıkları eğitimler doğrultusunda seçtikleri branşa göre uygulamalı çalışmalar yapmaktadır. Eğitim programlarının yanı sıra sağlık, aile ve hukuk gibi çeşitli konularda paneller gerçekletirilmektedir. Yıl sonunda ürünlerin sergilendiği, branş tanıtımlarının yapıldığı, çeşitli gösterilerin düzenlendiği bir sergi ve sertifika töreni düzenleniyor.

Kursiyerlerimiz yıl içinde ve yıl sonunda yapılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde MEB veya Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezi Onaylı sertifika almaya hak kazanıyor.

Meslek Fabrikası Eğitimlerinden;
Kadın ve genç işsizler başta olmak üzere İzmir’deki tüm işsizler,
Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, Bilgi İletişim Teknolojileri, Giyim Eşyası, Sanayi, Turizm Ve Lojistik sektörleri başta olmak üzere İzmir’de bulunan çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve ara eleman ihtiyacı bulunan işletmeler, Belli bir alanda çalışan ancak alanında nitelik kazanmak veya niteliklerini artırmak isteyen aktif işgücünde yer alan kişiler, Üniversite ve liselerin teknik bölümlerinde okuyan öğrenciler eğitimlerden yararlanabilir.

Eğitimlerle;
İstihdama yönelik olarak düzenlenen Meslek Fabrikası modeli ile kent genelinde;
İşsizliğin azaltılması,
İş gücünün daha nitelikli hale getirilmesi,
Ara eleman ihtiyacı bulunan sektörlerde talepler doğrultusunda esnek, sürekli ve güncel teknik ve mesleki eğitim hizmeti sağlanması,
Eğitim-istihdam ilişkisi açısından kamu-özel-sivil toplum kuruluşlarının aynı amaç etrafında ortak çalışmasını sağlayarak ortaklık ve işbirliği yapılması,
Mesleki bilginin beceriye ve tasarıma dönüşmesi amacıyla eğitimlerinde uygulama ve tasarıma ağırlık verilmesi,
Dünyadaki yenilikçi uygulamalardan hareketle, kursiyerlerin ve İzmir’de üniversite ve liselerin teknik bölümlerinde okuyan öğrencilerin  Fabrikasyon Laboratuarından (FABLAB) yararlanması,
Uzun süreli işsizler, kadınlar, genç işsizler, göç edenler ve engelliler gibi dezavantajlı gruplara öncelik verilmesi,
Bir işte çalışmasına rağmen, değişen nitelik ihtiyacına adapte olamayan bireylere yeni beceriler kazandırılması,
Mesleki eğitimin yanı sıra, tüm bu grupların eğitime katılım düzeyini ve istihdam edilebilirliklerini artıracak destekleyici çalışmaların uygulanması hedefleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası eğitimleri; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Makine Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İŞKUR, Halk Eğitim Merkezleri ve meslek liseleriyle işbirliğiyle açılıyor.

Yarımada Kalkınma Stratejisi Kapsamında Açılan Mesleki Kurslar
Yarımada Kalkınma Stratejisi Kapsamında; ilçelerimizde istihdama ihtiyaç duyulan mesleklerin tespiti yapılarak kursların içerikleri de bu tespite dayanarak planlandı

İlçe belediyelerimiz, üniversiteler, halk eğitim merkezleri işbirliği ile gerçekleştirilen kurslar; hem işgücü ihtiyacına cevap verecek hem de nitelikli işgücüyle iş ve hizmet kalitesininin artırılmasını amaçlıyor.

Karaburun'da;
Sepet Örücülüğü, Ahşap Yakma, Sabun Yapımı, Girişimcilik, Ev Pansiyonculuğu branşlarında eğitimler başarıyla tamamlanmıştır. Balık Ağı Örme, Balık İşleme Teknikleri, Seramik, Taş Duvar Örme branşlarında ise kayıtlar devam etmektedir.

Urla’da;
Aşçılık, Pastacılık, Girişimcilik ve Ev Pansiyonculuğu ( Urla ve Barbaros Köyünde) branşlarındaki eğitimler başarıyla tamamlanmıştır. Taş Ustası, Servis Komisi, Balık Ağı Örme, Balık İşleme Teknikleri, Mozaik, Sabun Yapımı branşlarında eğitimler için kayıtlar devam etmektedir.

Seferihisar’da ise;
Orhanlı Köyünde Reçel Yapımı Eğitimi başladı, turşu ve pekmez Yapımı eğitimleri ile devam edecek. Ayrıca Seferihisar Belediyesi, ilçedeki talep edilen branşları belirledikten sonra ihtiyaca göre kurslar planlanıp, kursların açılması için çalışmaları da başlattı.

Kurslarımızdan;
Meslek edinmek,uzun süreli,kadın ve genç işsizler,dezavantajlı gruplar,mesleğinde ilerlemek isteyenler ve meslek değiştirmek isteyenler yararlanabilir.

Kayıt için;
Kimlik fotokopisi, öğrenim belgesi (diploma fotokopisi / tasdikname / öğrenci belgesi gerekiyor.

6 yorum:

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR