22 Mart 2020 Pazar

2083'de Çarpışmaları Kaçınılmaz Görünüyor


Araştırmacıların bir süredir takibinde olan Sagitta takımyıldızında yer alan V Sagittae adlı çift yıldız, 2083 yılında büyük bir çarpışma gerçekleşmesi bekleniyor.

Birbirlerinin etrafında dolaşan iki yıldız, yavaş yavaş birbirine yaklaşarak çarpışmaya hazırlanıyor. Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden Bradley Schaefer ve meslektaşları, yıldız çiftinin 1890'dan bu yana çekilen fotoğraflarını incelediler ve o zamandan beri gittikçe daha da parlaklaştıklarını keşfettiler. Bu parıltıyı modellediklerinde, iki yıldızın hızla birbirine yaklaşmaları ve birbirlerinin etrafında daha hızlı dönmeleri gerektiğini fark ettiler.

Araştırmanın sonucunda, V Sagittae yıldızlarının 2083 yılında çarpışarak muazzam bir patlamaya neden olacağını hesapladılar. Schaeffer, çalışmasını 6 Ocak'ta Hawaii'de gerçekleşen Amerikan Astronomi Derneği toplantısında sundu. Shafer, basın toplantısında, "V Sagittae'nin kaderi kaçınılmaz. Takvimlerinizi ayarlayın." dedi. Yıldızlar, son haftalarında büyük, tek bir yıldız gibi görünerek parlayacak ve ortadan kaybolacak.

Ortaya çıkacak olan patlama muhtemelen gece gökyüzündeki tüm yıldızları gölgede bırakacak. Öyle ki; en parlak yıldız olan Sirius ve hatta Venüs gezegeni kadar parlak olabileceği düşünülüyor. Bu parlaklık yaklaşık 1 ay sürecek ve daha sonra sönmeye başlayacak.

Schaeffer, "1604'teki Kepler'in Supernovası'ndan bu yana gökyüzünde geçici bir ışık parlaması olmadı. Hafif ışık kirliliği olan şehirlerden fark edebilecek ve orada yeni bir yıldız olduğunu göreceksiniz." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR