5 Aralık 2019 Perşembe

Geleceğin Mesleği Uzay Mühendisliği Nedir? Nasıl Olunur?


Dünyayı tüketmeye hızla devam ettiğimiz bu günlerde geleceğin mesleği olarak adlandırılan Uzay Mühendisliğine giderek ilgi artıyor. İnsanoğlu geleceğini gökyüzünde arıyor. Öyle ki sonsuzluk ifade eden ve bir çok bilinmezliği içinde barındıran uzay insanoğlunun en merak ettiği konulardan bir tanesi. Peki nedir "uzay mühendisliği"

Uzay mühendisliği , dünya çevresindeki hava-uzaydan ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Uzay mühendisleri sivil ve askeri kuruluşlarda, dünya çevresinde yörüngeye konacak insanlı ve insansız hava-uzay araçlarını ve bunları yörüngeye koyacak roketleri tasarlayan ve inşa eden, görev ve yol planlarını  hesaplayan, sürekli kontrol ederek, görevlerini yerine getirmelerini sağlayan mühendislerdir. Ayrıca, hava-uzay  araçlarında yapılacak bilimsel ve teknolojik amaçlı deneylerin gerçekleştirilmesinde de görev alırlar.

İyi bir uzay mühendisi olabilmek için, üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ilgi duymak gerekmektedir.

Uzay mühendisliği bölümü belki dünyada birçok ülkede oldukça fazla üniversitede eğitim vermekte fakat ülkemizde aşağıdaki üniversitelerde bulunmaktadır. 

 İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde, Tarsus Üniversitesi’nde, Gaziantep Üniversitesi’nde ve Samsun Üniversitesi’nde bu eğitimi alabilirsiniz. Eğer tercihiniz bir vakıf üniversitesi olacaksa Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde uzay mühendisliği eğitimi alabilirsiniz.

Uzay mühendisi neler yapar?

Uzay mühendisi, uzaya gidecek bir aracı ya da yeni bir savaş uçağını tasarlayabilir. Savunma sanayisinde çalışarak bir akıllı roket, hava savunma sistemi ya da yeni bir silah tasarlayabilir. Temel bilgilere hakim olduğu için makine, elektronik, bilgisayar ya da inşaat mühendisi olarak da pek çok iş imkanı vardır. Bu tamamen temel eğitimden sonra kişinin hangi alana yönelmek istediğiyle alakalı bir durum. 

Dünyada uzay araştırmalarına en yüksek miktarda yatırım yapan ülkelerden biri olduğu için Amerika Birleşik Devletleri’nde bir uzay mühendisi için pek çok iş imkanı var. İlk sırada NASA geliyor elbette. NASA’nın yanı sıra pek çok özel şirket de uzay alanında çalışmalar yapıyor. Ayrıca Rusya, Hindistan ve Çin gibi ülkeler uzay programlarıyla öne çıkıyorlar ve bir uzay mühendisi için yeni fırsatlar yaratıyorlar. 

6 yorum:

  1. Uzay mühendisliği için önce merak sonra da fizik ve astronomi gibi sayısal branşlara yatkınlık gerekiyor. Bilgisayar ve genetik kadar popüler değil şimdilik ama ileride olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzaya olan merakımız giderek artıyor, bu mesleğin gelişime bir nebze olsun meraklarımıza cevap bulacaktır teşekkürler

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Lakin yorumlarda blog tanıtım linklerine izin vermiyorum. İyi bloglar

      Sil
  3. Uzay mühendisliği nedir ve nasıl olunur hangi okullarda bu eğitim verilir.Çok güzel ve detaylı bir anlatım olmuş Tabi ki en büyük etken merak öte yandan nasıl fayda sağlanır dünyayı yedik bitirdik uzaydan ne çıkarabiliriz. Mantığı var, insanlık için en iyisi olsun umuyoruz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım insanlığı kurtaracak adımı kim atacak :) bu dünya böyle gitmez

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR