İnternetten Para Kazanma Yolları: İnternetten Nasıl Para Kazanılır?
1. Blog açmak
Büyük bir keyifle yaptığım ve ısrarla tavsiye ettiğim blog yazarlığı, bu dönemde en iyi bireysel gelir kaynakları arasında gösteriliyor. İşine sahip çıkan bir blog yazarı tek başına gösterdiği çabayla aylık 20 bin TL’den daha fazla kazanabilir.
Üstelik Türkiye şartlarında bile bu rakama ulaşan binlerce uzman blog yazarı var. Burada kullandığım uzman kelimesi kafanıza soru işareti düşürmesin. Bu alanda kariyer yapmak için tahsil şart değil.
Ayrıca, bugün uzman olan pek çok yazarın sadece bir kaç yıl öncesine kadar internetten para kazanma yolları hakkında en ufak bir teorisi bile yoktu. Evet, bundan eminim, çünkü bizzat yaşadım.
Biraz merak, araştırma ve azim alternatif kazanç yolları bulmaya yetiyor. (devamı)
2. Satış ortaklığı
Diğer internetten kazanç formülleri satış ortaklığı kadar esnek bir yapıya sahip değildir. Ayrıca hedef kitleye (potansiyel müşteri) erişen her satış ortağı, ufak bir servet yapma şansına sahiptir.
Tek yapmanız gereken komisyon karşılığında sizinle hiç alakası olmayan ürünleri hedef kitleye tanıtmak. Bunun karşılığında ürün sahipleri size her satıştan belli bir pay veriyor. Üstelik yüzlerce, hatta binlerce ürüne satış ortaklığı yapmakta özgürsünüz.
Ücretli reklam yaparak çok hızlı para kazanabilir, blog açarak veya sosyal medyayı etkili biçimde kullanarak yatırımsız kazanç elde edebilirsiniz. Satış ortakları açısından bakarsak; yüksel gelir, esnek çalışma saatleri ve sermayesiz kazanç gibi büyük avantajlara sahip kusursuz bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca blog yazarlığı ile entegre bir biçimde yapıldığı taktirde ortaya çok daha güçlü bir sistem çıkıyor. Blog üzerinden tanıtım faaliyetleri yapıldığında reklam giderleri tamamen ortadan kalkıyor ve elde edilen komisyon %100 girişimcinin cebine giriyor.
Burada zor olan kısım şu; bir hayli sert ve tecrübeli rakipler ile aynı mücadele içine girecek olmanız. Böylesine kazançlı bir sektörde tabii ki sert rakipler olması son derece normaldir. Bunu göze alacak cesareti olmayanlar daha azıyla yetinmeye devam edebilir. (devamı)
3. Anketlere katılmak
En azından bir yerden başlamak isteyenlere çok uygun olan anket doldurarak para kazanmak, cep harçlığı çıkarmak için iyi bir fikir olabilir.
Anket siteleri sizi paraya boğacak kadar çılgın değiller, ancak sizi kendileri ile çalışmaya teşvik etmek için ödül teklif ediyorlar. Burada asıl olan çok sayıda firmaya kayıt olmaktır.
Her bir firma size ayda 50 TL ödeme yapsa ve 7-8 tanesi ile devamlı iletişim halinde olsanız, aylık 300 TL hiç fena sayılmaz. Birlikte çalıştıkları insanları ödeme konusunda üzmeyen popüler siteleri sizin için bir araya topladık. Bakınız: Anket siteleri.
Eğer bu şekilde başlangıç yapmak istiyorsanız, paylaştığımız listede bulunan anket şirketlerine kayıt olmanız yeterli. Tekrar vurgulamak istiyorum, burada amaç geçinecek kadar değil, eğlenecek kadar kazanmaktır.
Daha fazlasını bekleyenler, sert rakiplere karşı satış ortaklığı veya blog yazarlığı yapmalı ve son derece azimli olmalıdır.
Daha önce birçok kez söylemiş olsam da tekrar etmek istiyorum; sanal ortamda kolay para kazanma kavramına yer yok. Aksini savunan umut tacirleri sizin cebinizden tırtıkladıkları paraları yemekle meşgul.
4. Youtube kanalı açmak
Eğlenceli, eğitici veya merak uyandıran kaliteli videolar çekerek para kazanmak kulağa hoş geliyor değil mi? Nasıl bir girişim olduğu ve ne tür faaliyetler ile kazanç elde edileceğini daha önce burada açıkladım.
Özen göstermeniz gereken konular; videolar %100 özgün olmalı, telif haklarına/topluma saygılı olmalı ve en önemlisi cezbedici ya da doyurucu bilgiler içermeli ki izlensin.
Evet, bol keseden sallamak kolay, aranızda ben istesem hemen fenomen olurum diyenler mutlaka vardır, ancak iş uygulamaya gelince çoğu zaman işler sarpa sarıyor. Ülkemizde bu işi yaparak çok para kazananlar parmakla sayacak kadar az. Geçinecek kadar kazananlar ise 100 kişiyi geçmez ama aylık 300-500 TL kazananlar bir hayli fazla.
Sadece bu işi yürütmek için ekip kuran ve profesyonel olarak düzenli video yayınlayan yüzlerce Tükçe kanal açıldı. Bunların büyük kısmı yurt dışında yayın yapan İngilizce kanalları örnek alarak yayın yapıyor.
Bu tür girişimlerde insanların eğilimlerini daha önceden tahmin etme lüksüne sahip olduğunuz için elinizde büyük bir koz olduğunu unutmayın. Aynı mantığa hizmet eden binlerce kanalı taklit etmek yerine, özgün bir proje yaratmak için çabalayın.
5. Facebook sayfası açmak
Sosyal medya, insanların istilasına maruz kaldığı sürece her zaman kazanç fırsatları sunuyor. Facebook sayfaları insanları bir araya getirmek için ideal alanlardır.
Tatmin edici sayıda beğeni almış olan sayfalar, satış ortaklığı amaçlı kullanılabilir, reklam alabilir veya satılabilir. Bu sizin internetten para kazanma eylemine bakış açınıza bağlıdır. Ayrıca dropshipping yapanlar satış odaklı Facebook sayfaları açarak bu alanı çok daha verimli kullanabilir.
Popüler bir fan sayfası bir nevi nakit para demektir. Elinizin altında bedava olmasına rağmen böyle etkili bir reklam fırsatı varken, zaten her şekilde bunu paraya çevirmeniz mümkün. Burada tüm enerjinizi vermeniz gereken yegane hedef, popülariteyi yakalamak olmalı. (devamı)
6. Makale yazmak
Bu işte uzman olan editörler 1.000 kelimelik profesyonel bir makale yazmak için 100-150 TL talep ediyor. Ayrıca pek çok forum sitesinde 1.000 kelimelik bir makale için 15-20 TL ücret alan makale yazarları bulmanız mümkün.
Arada ücret açısından çok uçuk bir fark olmasına rağmen profesyonel makale yazarlarına olan talep daha fazladır. Maalesef herkes kaliteli makale yazamıyor. Buna defalarca şahit olduğum için ben 20 TL karşılığında baştan savma yazılmış makale satın almak yerine, 100 TL ödemeyi göze alıyorum.
Eğer bu fikir size cazip geldiyse bu işi gelişi güzel yapmak yerine, profesyonel boyuta taşımaya çalışmalısınız. Böylece kısa sürede bilindik, güvenilir, hatta uzman bir makale editörü olarak marka olacağınız için çok daha az çabayla, daha fazla kazanırsınız.
Eğer bu işi uzman olarak yapabilecek kabiliyete sahipseniz, hiçbir zaman ucuz olmayın. Çünkü bu alanda sadece kaliteli hizmet veren kişiler tutuluyor. (devamı)
7. İnstagram
Yapısı gereği satış yapmaya çok elverişli olan İnstagram, binlerce insana gelir kapısı oldu. Burada kendi ürünlerini satmaya çalışan binlerce firma olduğu gibi kişisel olarak online kazanç elde etmeye çalışan binlerce girişimci var.
Diğer sosyal sitelerden farklı olarak fotoğraf paylaşımı yapılan bu platform, çok büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Daha önce tüm ayrıntıları ile birlikte İnstagram üzerinden nasıl para kazanılır, hangi teknikler işe yarıyor burada anlatmıştım.
Hedefiniz sosyal medyayı kullanarak kazanç sağlamak ise İnstagram diğerlerine oranla biraz daha basit teknikler ile para kazanmak için idealdir. Ayrıca, İnstagram üzerinden kazanç sağlamanın tek yolu satış yapmak değildir.
8. Twitter
Hiç sevmediğim, hatta itici bulduğum Twitter, sırf burada popüler olan arkadaşlar olabilir diye bu listeye girmeyi hak ediyor. Eğer burada aktif bir hesabınız varsa, tabii ki bunu paraya çevirmek hakkınız. Hatta popüler hesaplara iyi para ödemeye hazır insanlar olduğunu biliyorum.
Satış ortaklığı yaparak, reklam alarak veya komple hesabı satarak iyi gelir elde etmeniz kaçınılmaz. Fakat Kurgulu bir şekilde internetten para kazanmak için daha en baştan bu platformu tercih etmek yanlıştır.
Şunu özellikle vurgulamak istiyorum; Twitter üzerinden para kazanmak için harcanan emek, diğer sosyal sitelerde daha fazla para ediyor.
Eğer elinizde zaten popüler bir hesap varsa bunu kullanmak son derece mantıklı, ancak sıfırdan başlayacak olanlar için Facebook ve İnstagram çok daha ideal ortamlardır. (devamı)
9. Adsense
En gelişmiş reklam servisi Adense, blog ve Youtube kanalı açarak kazanç fırsatı sunuyor. Google ile işbirliği içinde olacağınız bu girişimde bol ziyaretçiye ihtiyacınız var.
Aslında sevdiğim, fakat bir o kadar kızdığım online kazanç teknikleri arasında yer alıyor kendisi. Adsense yeni bir sevgili gibidir. Ona narin davranmalı, onu incitmemeli ve onun istediği gibi biri olmalısınız.
Neden mi böyle dedim? Adsense; reklam firmaları içerisinde en çok kazandıran şirket olduğu gibi, bu şirketler arasında ki en pimpirikli firmadır.
Adsense ile kazanç için blog yada Youtube kanalınız olması şart. Aslında her biri farklı başlıklar altında yer alıyor ama gördüğünüz gibi Adsense, ortak noktaları.
Eklediğiniz reklamlara tıklandığında, Adsense size belirli bir miktar ödeme yapıyor. Hesabınızda aylık 200 TL ve üzeri para olduğunda, kayıtlı banka hesabınıza ödeme yapılıyor.
Ayrıca sadece tıklamaya ödeme yapmıyor, aynı zamanda gösterim başına da ödeme yapıyor. Kısacası sitenize ne kadar çok ziyaretçi gelirse ya da Youtube videolarınız ne kadar çok izlenirse, o kadar çok kazanıyorsunuz. (devamı)
10. Tumblr
Sosyal blog olarak hizmet veren Tumblr, ülkemizde son dönemde popüler oldu. Bir şekilde fenomen olan Tumblr bloglar, genelde sosyal backlink satışı yaparak para kazanıyor. Genelde GİF paylaşımlar yapıldığı için aslında çok eğlenceli bir platform olduğu söylenebilir.
Reblog özelliği sayesinde başka blogları kopya çekerek takipçi toplama fırsatı verdiği için kolay para kazanma fırsatı sunuyor. Fazla uğraşmak istemeyen, hatta kopya içerik ile internetten para kazanmak isteyenler için elverişli bir alan.
Burada popüler olduktan sonra sadece sosyal SEO kavramını öğrenmeniz ve forumlar sayesinde müşteri bulmanız gerekiyor. (devamı)
11. Domain alıp/satmak
Bu konu biraz daha profesyonel aslında. Alan adı satışı, daha az emek ama daha fazla sabır gerektiren bir konu. Ayrıca sermayesiz olmaz. Eğer kenarda biraz sermayeniz varsa ve ”ben bu parayı kenara atarım, sonra beklerim sorun değil” diyorsanız, bu sektörde şansınızı deneyebilirsiniz.
Özellikle jenerik isimleri ucuza yakalayıp beklerseniz, istediğiniz rakamlara müşteri bulabilirsiniz. Bir de web sitesi satışı konusu var. Yukarıda blogdan para kazanma konusuna bir giriş yapmıştık.
Eğer bloğunuzu ücretsiz sitelerden değil de, ücretli açarsanız, ileride bunu satabilirsiniz. Biraz detaylı bir konu olduğu için ayrı bir pencere açmak daha doğru olacaktır.
Nasıl alan adı (domain) alıp satacağınızı, nerelerden alıp nerelerde satabileceğinizi, bir web sitesi sahibi olmak için neler gerektiğini, web sitesi alış ve satış işlemlerinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, buradan lütfen.
12. Online çeviri yapmak
Hangi dilleri bildiğiniz önemli, fakat asıl önemli olan ne kadar iyi bildiğiniz. Ayrıca biliyorsunuz ki çeviri yapmak ile dil bilmek arasında çok fark var. Tecrübe lazım. Fakat alıştırma yaparak elbette çözülür.
Farklı iki dili çok iyi konuşuyor olmanız çeviri yaparak para kazanmak için şansınız olduğuna gösterir. Bu durumda geriye tek engel kalıyor; müşteri bulmak.
SadeceON veya Fiverr çeviri yaparak para kazanmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Yapmanız gereken her iki platforma üye olarak ilan bırakmak.
SadeceON ve Fiverr tamamen benzer alt yapıya sahip freelance ticarete aracılık eden sitelerdir. Her ikisine de talep ettiğiniz ücretle bilikte iyi bir açıklama içeren ilanlar bırakın.
Böylece çeviri yapmak isteyenler size ulaşacaktır. Bu arada, freelance iş yapanların gözdesi olan bu iki platform, evden çalışan yüz binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Eğer farklı işler yapmak istiyorsanız bunlar için de ilan açmanız yeterli.
İngilizce, Rusça, Almanca, İtalyanca, Fransızca gibi bir yabancı diliniz varsa, bu dile gramer olarak hakimseniz ve sağlam çeviri yapabiliyorsanız, oldukça güzel paralar kazanabilirsiniz.
Yabancı dilinizi ister kendi web sitenize içerik girmek için kullanın, ister çeviri yapmak için kullanın. Her halükarda güzel para kazanmaya elverişli olduğunu söylemeliyim.
1.000 kelimelik bir çeviri için 50-100 TL arasında rakamlar kazanabilirsiniz. (devamı)
13. Sosyal medya
Sosyal medyayı kazanç amaçlı kullanan insan sayısı milyonlar olarak ifade ediliyor. Ayrıca kişisel kazanç elde edenlerin yanında birde sosyal medya danışmanı olarak çalışanlar var.
Her biri farklı alt yapı kullanıyor olsa bile aslında tüm sosyal siteler aynı amaca hizmet ediyor. Bizim hedefimiz ise sosyal medyayı kazanç elde etmek amacıyla bir araç olarak kullanmak. Burada başarının anahtarı popüler olmaya dayanıyor.
Hangi sosyal siteyi hedef alırsanız alın eğer popüler bir hesabınız yoksa hiç şansınız yok. Niyetiniz internetten para kazanmak ise bir çıkış yolu bularak popüler olmanız şart.
Tüm bunları aştıktan sonra satış ortaklığı yapabilir, reklam alabilir veya diğer yöntemler ile sosyal medya üzerinden gelir elde edebilirsiniz.
Ayrıca, bu alanda danışmanlık verecek kadar kendinize güveniyorsanız, son derece kazançlı bir meslek olduğu kesin. Aslında sosyal medya danışmanlığı, internetten para kazanmak için bir yöntem olmaktan ziyade, mega şirketlerin bünyesinde çalışma fırsatı bulmanıza bile vesile olabilir. Şirketler artık pahalı televizyon reklamları yerine, sosyal medyayı tercih ediyor.
İlk başta küçük çaplı işletmeler için online danışmanlık yapmak, tecrübe açısından önemli. Tabii ki şirketleri sosyal medyada en iyi şekilde temsil etmeniz ve iyi performans almanız gerekiyor.
Böylece olumlu referanslar edinebilir ve büyük şirketlere sosyal medya danışmanı olarak daha fazla kazanma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Her bir sosyal medya organı hakkında ayrı birer makale yazdığım için çok fazla uzatmak istemiyorum. Ayrıca danışmanlık konusunu da fazla irdelemeye gerek yok. Çünkü sosyal medya danışmanı olacak kadar bilgiye sahip birinin bu yazıyı okuması imkansız.
14. Stok fotoğraf satmak
İnternet, görsel içerik açısından inanılmaz zengin olduğu halde her zaman yeni fotoğraflara ihtiyaç duyuluyor. Bugün dünya çapında hizmet veren, Shutterstock, Getty Images, Depositphotos gibi bir çok site üzeriden istediğiniz gibi fotoğraflarınızı satabiliyorsunuz.
Tabi bu anlattığım fotoğraf satma olayı çok kolay gibi görünse de aslında çok ciddi aşamalardan geçmeniz gerekiyor. Ayrıca insanların veya şirketlerin satın alabileceği özellikleri taşıyan kaliteli ve özgün fotoğraflar üretebiliyor olmanız gerekiyor.
Bunun için küçük bir stüdyo kurup çeşitli konularda fotoğraflar çekebileceğiniz gibi günlük fotoğraflar da çekebilirsiniz. Örneğin, İstanbul’un veya yaşadığınız şehrin fotoğraflarını çekerek bu sitelere yüklemeniz mümkün.
Bu sitelerdeki mantık ise satılan fotoğraflar üzerinden belli bir komisyon almaları üzerine çalışıyor. Ve siz fotoğraf sattıkça bu siteler üzerinden gelir elde etmeye başlıyorsunuz.
Öncelikle kaliteli fotoğraf çekmeniz gerekiyor. Ayrıca ticari olarak kullanılabilir fotoğraflar çekmeniz de çok önemli bir nokta. Örneğin bir insan fotoğrafı (portre) çektiniz, illaki yüzü gözüken kişiden izin almanız lazım. Ayrıca bu izni aracı sitelere ibraz edebilmeniz gerekiyor.
Bu ve benzeri bazı kriterleri geçtikten sonra bu tarz sitelerden düzenli olarak ciddi bir gelir elde edebilirsiniz. Fakat bol bol fotoğraf çekmek, fotoğraflarınızın onaylanması ve satılması karşılığında.
Aranızdan bir kaç fotoğraf ne kadar kazandırır ki diye düşünenler kesin olacaktır. Fakat aynı fotoğrafın telif hakkını binlerce birey veya kuruluş satın alabilir.
15. Freelance çalışmak
Becerikli olduğunuz herhangi bir konuyu nakit paraya çevirmek istiyorsanız işte size fırsat. SadeceON, freelance iş yapmak isteyenler için açılmış son derece popüler bir bir platform.
Bu sitenin amacı, işveren ile freelance iş yapmak isteyenleri aynı çatı altında toplayarak ticaret ortamı oluşturmak. Tabii ki bunun karşılığı olarak yapılan her alışveriş üzerinden bir miktar komisyon alıyorlar.
Sahip olduğunuz yetenek doğal olarak cebinize girecek kazancı doğrudan etkileyecektir. Daha önce forumlar üzerinden yürütülen freelance işleri tek bir çatı altında toplayan SadeceON, yetenekli insanlara internetten para kazanma fırsatı sunuyor.
Not: İngilizce freelance hizmet satmak isteyenler için Fiverr daha iyi bir seçim olabilir.
16. E-Kitap yazmak
Herkesin mutlaka ilgi duyduğu, bilgi sahibi olduğu veya uzman olduğu bir konu vardır. Kurs, eğitim, kariyer veya spor, herhangi bir konuda e-kitap yazarak para kazanmak mümkün.
Tabii ki baştan savma yazılmış bir e-kitap hiçbir şekilde kazanç getirmez. Okuyucuya istediğini tam anlamıyla veren, gereksiz laf kalabalığı yapmayan ve çözüm üreten bir e-kitap hazırlamak şart.
Aslında yazmak için konuya tam anlamıyla hakim olmanız bile gerekmiyor. Araştırmacı yazar kelimesi size de pek yabancı gelmiyor olsa gerek. Pek çok kitap, derin araştırmalar neticesinde elde edilen bilgilerin süzgeçten geçirilerek özetlenmesi sonucunda yazılıyor.
Evet, kesin satar dediğiniz bir konu varsa hiç durmayız. Eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz hemen araştırma yapmaya başlayın. Her ayrıntıyı bilmeniz lazım ki okuyucuya gerçek bilgiyi aktarmanız mümkün olsun.
Burada kilit nokta talep edilen bir konu bulmak. Tüm toplumu hedef almak zorunda değilsiniz. Rekabetin çok düşük olduğu fakat belli bir kitlenin ilgi duyduğu konuları hedef alın.
Niş konu bulmak elbette kolay değil. Fakat emin olun kafa yormaya değer. Gerçekten insanların öğrenmek istediği eğitici bir E-kitap yazarsanız, 100.000 adet bile satabilirsiniz. Tanesini 50 TL’den satmış olsanız, 5.000.000 TL para eder.
Çok uçtun demeyin! E-kitap yazarak 5-7 milyon dolar kazananlar var. Eğer affiliate marketing ile biraz ilginiz varsa, Clickbank üzerinden e-kitap satarak bu rakamları kazananları mutlaka görmüş olmanız lazım.
İlk olarak hangi sektörde böyle bir ihtiyaç ve boşluk olduğunu bulmaya çalışın. Eğer bunu tespit ettiyseniz sonrası kolay. En ince detayına kadar konuyu araştırın. Fakat en ufak ayrıntı bile önemli. Asla atlamayın.
Daha sonra elinizdeki tüm bilgiyi kullanarak rehber olacak kalitede harika bir e-kitap yazın. Nerede satarım diye düşünmeyin. Orası kolay. Shoppier inanılmaz çözümler sunuyor. Ayrıca reklam için Adwords işinizi fazlasıyla görecektir.
Evet, e-kitap yazmak internetten para kazanmak için harika bir çözüm olabilir. Üstelik talep edilen bir konuya yönelik çözüm odaklı bir rehber yazarsanız, resmen sınıf atlarsınız.
17. Udemy üzerinden kurs satmak
Udemy, neredeyse her konuda kurs satılan harika bir platform. Amacı ise eğitim vermek isteyenler ile satın almak isteyenlere aracılık etmek.
Bu platforma kendi eğitiminizi yükleyerek bunu ücret karşılığı satabilirsiniz. Peki, Udemy üzerinden para kazanmak mümkün mü? Evet, mümkün ama biraz zor.
Öncelikle eğitim vermek istediğiniz konuda yeterli birikime sahip olmanız lazım. Bunun yanında böyle bir eğitime ihtiyaç var mı, talep ne durumda, rakip kurslar ne kadar iyi gibi pek çok ayrıntı var.
Tüm bunları analiz ettikten sonra karşınıza olumlu bir tablo çıktıysa zaman kaybetmeyin. Udemy, oldukça iyi trafik alan bir platform olduğu için reklam vermeden bile satış yapabilirsiniz.
Burada önemli olan müşteri memnuniyeti. Çünkü müşteriler kurslara puan verip yorum yapabiliyor. Eğer rakip kurslar sizden çok daha iyi puan aldıysa işiniz zor.
Kurs arayışı içinde olanlar Udemy üzerinde arama yaptıkları anda tüm benzer kurslar liste halinde verilir. Bu listede hangi kursların daha iyi değerlendirme puanı aldıkları ve kursiyerler tarafından yapılan yorumları görmek mümkün.
Udemy üzerinden para kazanmak isteyenler bu yüzden nitelik açısından rakiplerini geride bırakmak zorunda. Peki, kurslar nasıl satılıyor?
Üye olduktan sonra size kursu yüklemeniz, fiyat ve açıklama girmeniz için yönlendiriyor. Finansal işlemler tamamen Udemy tarafından hallediliyor.
Udemy, yaptığı aracılık neticesinde tabii ki kendine her satıştan pay alıyor. Komisyon oranları, kullanım koşulları gibi ayrıntılar resmi web sitesinde mevcut.
18. Podcast blog açmak
Söz konusu internet olunca son derece sabırsız ve bir o kadar tembel olduğumuz kesin. Artık iki kelime yazmak zor geldiği için telefona bile sesli komut vermeye başladık.
Postcast blog açmak, yazmaktan hoşlanmayan ama internetten para kazanmak isteyenler için harika bir çözüm olabilir. Yazmak yerine anlatmak istediklerinizi bir ses dosyası olarak kaydedip blog sitenizde paylaşabilirsiniz.
İçeriği ses dosyalarından oluşan bloglar postcast sınıfına giriyor. Tıpkı blog yazmak gibi düşünün ama burada yazmak yerine sesli anlatım yapıyoruz. İşin içinde video kaydı veya canlı yayın yok, sadece mikrofon ve siz varsınız.
Eğer böyle bir projeniz varsa kaliteli bir mikrofon almayı ihmal etmeyin. Diğer her şey standart blog mantığı ile aynı.
19. Drop shipping yapmak
Drop shipping, elimizde olmayan bir malı stok yapmadan A şirketinden müşteriye aracılık yaparak satmaktır. Ürün bize gelmiyor, hatta ürünü fiziksel olarak hiç görmüyoruz.
Bundan dolayı depolama, stok, eleman maliyeti gibi pek çok giderden kendimizi kurtardığmız için drop shipping pek çok insana cazip geliyor.
Peki yapılabilir mi? Drop shipping yaparak internet üzerinden para kazanmak mümkün mü? Evet, kesinlikle mümkün ve bunun pek çok örneği var.
Bir internet sitesi üzerinden konuşalım. Siz bir site açtınız, tedarikçi bir site buldunuz ve malları oradan kendi sitenize yüklediniz. Siparişler gelmeye başladı. Tedarikçi firmaya gelen siparişleri ilettiniz. Bunları müşteriye gönder dediniz. Hepsi bu kadar.
Evet, Drop shipping bu şekilde yapılır. Bu şekilde hızlıca yapılmasını sağlayan da Xml yazılımıdır. Aslında xml çok basit bir dosyadır. Karşı taraftan ürünler için xml istersiniz, ama genellikle şirketler bunu satarlar. Ortalama fiyatları satılacak ürünlere bağlı olarak 100 ile 1.000 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Bunu bir firmadan tedarik ederek hızlıca Drop shipping yapmaya başlarsınız. Fakat şuna çok dikkat etmeniz lazım; xml alacağınız firma, hangi tedarikçiler ile çalışıyor, tecrübesi var mı, anlık stok takibi yapabiliyor mu, hangi yazılımı kullanıyor ve Drop shipping hizmetini başkalarına da sunuyor mu?
Çünkü pek çok firma xml satar ama hizmet veremez. Neden veremez? Çünkü xml oluşturmak çok basit ama xml dosyasında yer alan ürünlerin anlık stok durumunu doğru kontrol edebilmek için pek çok yatırım yapmak gerekir.
Eğer Drop shipping temelli bir kazanç projeniz varsa buna çok dikkat etmeniz lazım. Xml satın almadan önce karşı firmaya her zaman hangi yazılımı kullanarak stok kontrolü yaptıklarını sorun.
Yoksa ne olur? 500 TL ödeyerek xml satın aldınız ve büyük bir hevesle web sitenizi açtınız. Xml dosyasında bulunan tüm ürünleri web sitenize yüklediniz. Siparişler gelmeye başladı. Ve siz tedarikçi firmaya gönderdiniz, fakat firma bu ürünler stokta yok diyebilir. Çünkü xml satın aldığınız firmanın stok takip yazılımı yoktur.
Güzel bir firma buldunuz, tüm bu anlattığım sorunları çözdünüz. Peki, ne satacaksınız? Giyim, çanta veya ayakkabı gibi herkesin satmaya çalıştığı sıradan ürünlerden uzak durun. Çok para kazanmak istiyorsanız niş ürünler bulsanız iyi olur.
20. Pinterest
Pinterest, her ne kadar ülkemizde fazla ilgi görmüyor olsa bile para kazanmaya müsait bir platform. 100 milyona dayanan üyelerinin %78’lik kısmını şaşırtıcı bir şekilde bayanlar oluşturuyor.
Pinterest, tıpkı İnstagram gibi görsel paylaşıma dayalı sosyal ağlardan biri olmasına rağmen biraz daha farklı bir yapısı var. Platforma üye olmak oldukça kolay. Facebook veya Gmail hesabı ile doğrudan hesap açmak mümkün. Ayrıca isterseniz farklı bir mail adresi ile üye olabilirsiniz.
Sosyal medyada mantık hep aynı işler. Sizi takip eden bol sıfırlı bir kitle yoksa para kazanmayı hayal bile etmeyin. Pinterest üzerinde pano adı verilen kendinize özel sayfalar açıyorsunuz.
Burada belli bir kitleye hitap eden kusursuz görseller paylaşarak takipçi toplamanız gerekiyor. Hedef aldığınız takipçi sayısına ulaştıktan sonra satış ortaklığı yapabilir, reklam alabilir veya sosyal backlink satarak Pinterest üzerinden para kazanmaya çalışabilirsiniz.
Ülkemizde henüz hak ettiği ilgiyi görmediği için internetten para kazananlar tarafından fazla tercih edilmiyor. Fakat yurt dışına yönelik satış ortaklığı girişimleri bu platformda olumlu sonuçlar verecektir.
21. Dosya paylaşmak
Dosya paylaşmak internet ortamında en fazla yaptığımız eylemlerden biridir. Bu tür paylaşımları yapmak için kullandığımız depo görevi gören web siteleri, dosya paylaşarak para kazanma fırsatı veriyor.
Depo görevi gören siteler, dosyaları indirmek için tarafımıza verilen sayfalar üzerinde reklam yayınlayarak para kazanıyor. Ayrıca daha hızlı dosya indirmek isteyenlere ücretli üyelik satıyorlar.
Tüm bu faaliyetler onlara para kazandırıyor ve bunu dosya paylaşan üyeleri ile bölüşerek daha fazla paylaşım yapılmasını hedefliyorlar. (devamı)
Uyarı: Son derece zahmetli olmasının yanında artık geçmişte olduğu kadar tercih edilmeyen para kazanma yöntemleri arasındadır.
22. Web sitesi kurmak
Web sitesi açmayı öğreten onlarca online kurs var. Bunlarda birini satın alarak 2-3 ay içinde her ayrıntıyı öğrenmeniz mümkün. Daha sonra bu bilgiyi site kurmak için kullanabilirsiniz. Burada amaç kendimiz için değil, ücret karşılığı başkaları için site kurmak.
Tek sorun bunu yaparak kazanç elde etmeye çalışan çok fazla girişimci olması. Bunların her biri size rakip olacak ama aşılması zor değil. Biraz daha farklı reklam stratejileri ile iş almanız mümkün.
Fiyat konusunda biraz daha esnek davranın, forumları, ilan sitelerini, sosyal medyayı ücretsiz reklam için kullanın. Ayrıca web sitesine ihtiyacı olduğuna inandığınız yerel işletmeleri dolaşarak teklif verin.
Çevrenizdeki yerel işletmeler hedef olarak seçilebilir. Normalde ajanslar basit bir siteyi kurmak için 750-2.000 TL arasında para istiyor. Siz 500 TL gibi cazip teklifler sunun. Her hafta tek bir iş bile alsanız, aylık 2.000 TL iyi para.
23. Link kısaltmak
Link kısaltma servisleri reklam gelirini link kısaltan internet kullanıcıları ile paylaşan web siteleridir.
İnsanların indirmek istediği dosyaları veya görüntülemek istediği sayfaları bu servisler üzerinden kısaltarak forumlar veya sosyal medya üzerinde paylaştığınızda, her 1.000 gösterim başına kazanç teklifi alırsınız.
Not: Verilen emek karşısında elde edilen kazanç yetersiz olduğu için pek tercih edilmiyor.
24. Forum sitesi açmak
Takma isim kullanıyor olsalar bile yorumların gerçek insanlar tarafından yapılıyor olması forumları en cazip kılan etken.
Herhangi bir ürün satın almak isteyen herkes ilk olarak diğer insanların yorumlarını öğrenmek amacıyla forumları alt-üst ediyor. Tabii ki sadece bununla sınırlı değil. Forumlar, aynı zamanda ticaret ve yardım almak için harika ortamlar.
Forum sitesi açmanın en büyük avantajı ise üyelerin sürekli özgün içerik üreterek sizin yerinize çalışmasıdır. Özgün içerik, Google’da zirveye çıkmanın altın anahtarıdır. Tabii ki popüler bir foruma sahip olmak, bunu yönetmek ve para kazanmak kolay değil.
Özellikle bunca rakip varken hangi konuda forum açmanın daha karlı olacağına karar vermeniz lazım. Üstelik binlerce, hatta milyonlarca üyesi olan forumları yönetmenin bir bedeli var. Gün içinde açılan binlerce konuyu veya mesajı tek başınıza kontrol etmeniz mümkün değil.
Eğer popüler bir foruma sahip olmak istiyorsanız, öncelikle insanların ortak noktalarını araştırın. Böylece onları aynı çatı altında toplama şansınız olur.
25. Oyun oynamak
Yakın zamanda insanları online oyun oynayarak para kazanmaya davet eden yüzlerce çiftlik sitesi kapatıldı. Hatta Tv reklamı verecek kadar zengin olan bu çiftlik siteleri için Bakanlık soruşturma açtı.
Bunların amacı zaten belliydi. Kolay para peşinde koşanları av olarak seçtiler. Ve büyük ölçüde amacına ulaşanlar oldu. Aslında buna neden olan en büyük etken, insanların kolay para kazanma hevesine yenik düşmeleri.
Piramit sistem olarak bilinen bu tür yapılara para kaptıran pek çok insan var. Bunların tek amacı kazan-kazandır mantığı altında yeni avlar bulmak. Size üye getirin, daha fazla para kazanın derler. Aslında sisteme giren her üye yeni bir avdır. Zaten bir süre sonra sistem patlak vermeye başlar.
Peki, oyun oynayarak para kazanmak yalan mı? Hayır, aslında tam olarak yalan sayılmaz, ama hemen kolay para kazanma hayali kurmayın.
İnternetten Para Kazandıran Oyunlar:
Eğer ben sıkılmam, sonuna kadar direnirim, bolca vaktim var diyorsanız, işte size oyun oynayarak internetten üzerinden para kazanma fırsatı.
24.1. Second Life
10 yıldan uzun bir zamandır piyasada var olan Second Life, yaklaşık 2 milyon üyesiyle en popüler sosyal oyunlar arasında anılıyor. Oyunda ticaret, gösteri veya farklı etkinliklerle Linden Doları kazanılıyor. En güzel tarafı ise bu parayı kolayca gerçek paraya çevirebilmek.
Bu arada Second Life oynayarak 1 milyon dolar kazananlar olduğunu bilmenizde yarar var. Fakat yıllarca bilgisayar başında nöbet tuttukları kesin.
24.2. Entropia Universe
Yukarıdaki oyunla aynı şirket tarafından üretilen Entropia Universe, biraz daha doğal olmasının yanında gerçek parayla yönetilen ekonomiye sahip.
Oyunda adı geçen para birimi (PED), gerçek para olarak değer görüyor. Yani oyun esnasında kazandığınız her kuruşu doğrudan banka hesabına talep edebilirsiniz.
24.3. Exodus 3000
En iyi strateji oyunları arasında gösterilen Exodus 3000, oyunculara günümüzden 10 asır sonrasını yaşatıyor. Oyunda tek amacınız artık yaşanmaz hale gelmiş dünyada hayatta kalmaya çalışmak ve mars doları kazanmak.
Kazandığınız mars doları miktarı belli bir seviyeyi geçince isterseniz gerçek paraya çevirip nakit olarak ödeme alabilirsiniz. Oyun pek çok insanın hiç sıkılmadan oynayacağı kadar eğlenceli.
Eğer oyun oynayarak online para kazanmayı düşünenler varsa iyi bir tercih olabilir.
24.4. Team Fortress 2 & Dota 2
Farkı bir deneyim yaşamak isteyenler için harika bir seçim olabilir. İlk bakışta oyunla kozmetik eşyalar arasında bir bağ kurmak güç oluyor, ama para kazanmak isteyenler oyunda daha iyi görünmek isteyenlere kozmetik eşyalar satıyor.
Uyarı: Oyun oynayarak internetten para kazananlar var, fakat bunun garantisi yok. Kulağınıza pek çok abartılı hikaye geldiğine eminim. Unutmayın, her söylenen doğru değildir.
Sakın kolay para kazanma hırsına yenik düşmeyin. Aylarca, hatta yıllarca oynadığı halde eline hiç para geçmeyenler çok fazla. Açıkçası böylesine enteresan bir fikirle kazanç elde etmeniz %1’den bile çok daha düşük.
26. Müzik dinlemek
Evet, müzik dinleyerek para kazanmak kulağa oldukça saçma geliyor, fakat talep var ki böyle bir sektör oluşmuş. Size kalan para kazanmanın keyfini çıkarmak.
Müzik dileyerek para kazandıran siteler:
25.1. Radio Loyalty
Radio Loyalty, müzik dinlemeniz veya video izlemeniz karşılığında hesabınıza puanlar ekliyor. Daha sonra biriken puanları hediye çekine veya nakit paraya çeviriyor. Nakit ödeme banka kartına yapılıyor. Fakat, Türkiye’ye ne şekilde ödeme yapıyor bilmiyorum.
25.2. Music Xray
Music Xray, ünlü olmaya çalışan amatörlerin söylediği şarkıları dinleyerek internetten para kazanmaya yarıyor. Burada en büyük sıkıntı henüz adını hiç duymadığınız binlerce gereksiz şarkıcıya katlanmak zorunda kalmak. Evet, maalesef kulak spazmı geçirmeniz muhtemel.
Siz yinede iyi tarafından bakmaya çalışın. Bir yandan kariyer yapma yolunda azimle çalışan şarkıcılara yardımcı oluyorken, diğer taraftan para kazanmak harika. Ayrıca jüri olmak kolay değil. Tadını çıkarın.
Kayıt olduktan sonra dinlediğiniz her parça için 10 sent teklif ediyor. Alt ödeme limiti 20 dolar olarak belirlenmiş.
25.3. Hit Predictor
Hit Predictor, şarkıyı dinledikten sonra size tıpkı anket cevaplar gibi sorular yöneltiyor. Yeni kayıt olanlar şarkı başına 3 puan kazanırken belli bir seviyeden sonra her parça için 5 puan veriyor. Elde ettiğiniz puanları sadece CD veya DVD almak için kullanmak zorundasınız.
25.4. Slicethe Pie
Slicethe Pie, günün her saati hizmet vermiyor. Ayrıca, platforma üye olmak için Avrupa yada ABD vatandaşı olmanız şart. Paypal ile ödeme yapıyor, her parça 5 sent kazandırıyor ve alt ödeme limiti 10 dolar. Ayrıca teklif edilen parayı hak etmek için 90 saniye boyunca kesintisiz olarak parçayı dinlemek zorundasınız.
Uyarı: Henüz üye olarak deneme fırsatım olmadı. Bu yüzden nasıl ve ne kadar ödeme yaptıkları konusunda yardımcı olamıyorum.
Ana başlıklar halinde internetten nasıl para kazanılır, işe yarayan fikirler neler açıklamaya çalıştım. Eğer kaleme aldığımız her maddeyi tüm içeriği ile birlikte açıklamaya çalışırsak içinden çıkılmaz bir makale olacak.
Zaten blog içerisinde burada yer alan her bir yöntem için açıklama mevcut. Size uygun olduğuna karar verdiğiniz fikirleri sağ tarafta bulunan menüden ayrı ayrı inceleyebilirsiniz.
Sonuç: Yukarıda adı geçen internetten para kazanma yolları, sanal ortamın yapısı gereği zamanla gelişmiş veya yenilenmiş olsalar bile yıllardır uygulanan somut yöntemlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR