Hayatımızı kolaylaştıran, hayatımıza konfor katan birçok işin bize sunduklarından yararlanıyoruz ve bunun tadını çıkarıyoruz. Hayatımıza katkı sunan bütün bu işlerin kimler tarafından kurulduğunu merak ettiniz mi? Bütün bunlar için girişimcilere teşekkür etmelisiniz. Peki girişimci kimdir?
Girişimcinin birçok anlamı var. İş sorumluluğunu ve bununla birlikte gelen riskleri üstlenen bir kişiye girişimci denir. Girişimci olan kişi, içinde bulunduğu işletmeye bağlı olarak, büyük ya da küçük olmak üzere, kazanç elde etmeyi hedefler. Genellikle girişimci hangi ürün veya hizmeti sunacağına karar verir, gerekli tesisleri alır, üretim malzemelerini alır, gerekli işgücünü kullanır ve bu iş için sermaye sağlar.
İşletmenin başarılı olacağına dair bir güvence yoktur. Bununla birlikte işletme başarılı olduğunu kanıtlanırsa, girişimci kar açısından tüm faydaları ve ödülleri elde edecektir. Kaybetme durumunda acı çekecek ilk kişi girişimci olacaktır. İşletme sorumluluklarını da düşündüğümüzde girişimci olmanın kesinlikle kolay bir iş olmadığını söyleyebiliriz. Birçok kişi büyük sorumluluk almaya istekli değildir. Özellikle tüm riskleri üzerine almak istemez. Çoğunlukla deneyimli ve bilgili bir kişi girişimci olmaya cesaret etmektedir. Bir girişimcinin nihai hedefi kar elde etmektir.
Küçük bir işletme kurarak sınırlı kazançlar kazanabilirken, büyük bir işletme kurarak daha fazla kâr elde edebilirsiniz. Yapacağınız seçim, girişimci ruhunuza ve mevcut kaynaklarınıza bağlı olarak değişecektir. İş girişiminde en önemli kişi olan girişimci, sunacağı ürüne veya hizmete karar verecek kişi olacaktır. Halkın ihtiyaçlarını belirleyebilmeli ve bu ihtiyaçlara cevap verebilmelidir. Hedeflediği pazarı dikkatli bir şekilde araştırmalıdır. Yapacağı bu çalışma zaman alacaktır ancak ileride problem yaşamasını engelleyecektir. Bu çalışma hangi ürünü veya servisi sunacağına karar verme konusunda çok önemlidir. Belirli bir çalışma yapılmadan kısa sürede verilen kararlar ileride telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir.
Ürünler veya hizmetler belirlendikten sonra girişimcinin gerekli tesisleri almasının zamanı geldi demektir. Bunlar binanın veya işyerinin yeri olacağı gibi bir web site adresi de olabilir. Bununla birlikte ofis mobilyaları, demirbaşlar ve daha pek çok şey gibi ihtiyaç duyulan diğer şeyler de olacaktır. Sermaye genellikle girişimci tarafından sağlanır ve tesisin bir kısmı için tahsis edilir. Daha sonra bunlar işin varlıklarından biri olarak değerlendirilecektir.
İşgücünün istihdamı da girişimci olmanın önemli bir parçasıdır. İş, sadık bir iş gücüne sahip değilse başarılı olamaz. Herkes başarılı olmak için birlikte çalışmalıdır. Bu nedenle yalnızca nitelikli çalışanları seçmek son derece önemlidir. Gördüğünüz gibi girişimci birçok şeyle ilgilenmek zorundadır. Birçok kişinin girişimci olmaya istekli olmamasının nedeni; tüm sorumluluğun kendisinde olması ve bunu istememesidir. İş başarılı da olsa başarısız da olsa girişimcinin sorumluluğundadır.
Artık bir girişimcinin ne olduğunu biliyorsunuz. Bir girişimci olmak ister misin? Doğru tutum, beceri ve niteliklere sahipseniz siz de girişimci olabilirsiniz. Mütevazı bir başlangıç ile başlamak en doğru seçim olacaktır. Girişimcilik özveri, çalışma ve sabır gerektirir. Başarı zirvesine bir seferde ulaşmaya çalışmayın. Adım adım ilerlemeye ve tek seferde bir adım atmaya odaklanın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR