30 Aralık 2018 Pazar

Hala neden kendi işini kurmak istemiyorsun? Sanırım nedenleri var

Bir iş yeri açmanın bir hayli heyecanlandırıcı, zorlayıcı ve kişi için fazlasıyla yararlı olduğu düşünülür. Kendi işinizin patronu olursunuz, kendi yönünüzü kendiniz belirlersiniz ve ilgilendiğiniz şeylerin peşine düşebilirsiniz. Eğer evden çalışıyorsanız, pijamalarınızla günün istediğiniz saati çalışabilirsiniz.


Fakat birçok kişi de girişimcilik yoluna girmeyerek kendi işini kurmak istemez. Bu durumun nedenlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Başarısızlık Korkusu
Yeni bir iş yeri açmak büyük risk taşır. Yeni iş yerinde işler bazen yolunda gider bazen ise hiç yolunda gitmeyebilir. Birçok kişi yeni bir iş yeri açmak istemez çünkü açacakları iş yerinin ve girişimcilik deneyimlerinin başarısız olacağından korkar. Bu korkunun sebebi bazen kişinin bu iş için yetersiz olduğu düşüncesidir bazen de geçmiş kötü deneyimler kişinin yeni bir iş yeri açmasının önüne geçer.

Kaynak Sıkıntısı
Birçok kişi çok az parası olduğu için ya da hiç parası olmadığı için girişimcilik serüvenine başlamak istemez. Ayrıca çoğu kişi bir iş yeri açmak için nereden kaynak bulacağını da bilmez. Bu tip kişilerin hiç tasarrufu, zengin aile üyeleri ve borç alabilecekleri bir arkadaşları da olmayabilir. Ayrıca bu tarz kişilerin kredi notları da düşük olabilir. Kısacası bu tarz kişiler bir iş yeri açmak isteseler bile, kaynak sıkıntısı onlar için en büyük engeldir.

Girişimcilikle Alakaları Yoktur
Birçok kişi, girişimcilik kavramı ile alakaları olmadığı için yeni bir iş kurmayı seçenekler arasında değerlendirmez. Hayatlarındaki herkes bugüne kadar maaşlı bir işte çalışmış ve halen çalışıyordur. Bu nedenle işçi olmayı olası tek seçenek olarak görürler. Birçok girişimci bireyin ailesinden ve çevresinden kendi işini kuran bireyler mevcuttur. Söz konusu kişi, çevresindeki bu kişilerin etkisinde kalarak bir iş kurmaya başlar.

Girişimci Olmanın Getireceği Stresi İstemezler
Bir iş yeri kurmak ve o iş yerini yönetmek oldukça stresli olabilir. Bu da piyasa koşullarını anlamak, hedeflenen pazar için doğru ürünleri satışa sunmak ve bir iş yeri kurmak için gerekli yeteneklere sahip olmak demektir. Tüm bu aktiviteler oldukça zorlu olabilir hele ki işler yolunda gitmiyorsa.

İşlerine Duydukları Tutku
İşlerine tutkuyla bağlı bazı kişiler vardır. Bu kişiler işlerine aşıktır ve asla başka bir işi yapmak istemezler. Onlar zaten kurumsal dünyanın kendilerini yeterince zorladığını düşünürler. Kendileri için en iyi işi bulduklarını düşünürler ve bu yüzden onlar için istifa edip yeni bir iş kurmanın hiçbir anlamı yoktur.

Hayat Tarzı Tercihleri
Bazı kişiler her şeyin daha azı ile yaşamayı hayat tarzı olarak benimsemiştir. Bu nedenle yeni bir iş kurmayı hayat tarzlarını destekleyici bir eylem olarak görmezler.

Yeni Bir İş Kurmanın Çok Çaba Gerektirdiğini Düşünürler
Bazı insanlar günde 16 saat çalışırlar ve bazıları var ki günde 2-3 ayrı iş birden yaparak para kazanmaya çalışırlar. Uzun çalışmalarına ve sıkı bir iş temposuna rağmen bu kişiler ancak hayatlarını idame ettirebilecek kadar para kazanırlar. Eğer düzgün bir gelir elde etmek için bu kadar çalışmaları gerekiyorsa, bir iş kurmak için bunun 2 katı çalışmaları gerektiğini düşünürler.

Paralı İnsanlar Hakkındaki Olumsuz Görüş
Zengin veya çok parası olan kişiler hakkında olumlu düşünmezler. Bu insanların aç gözlü, mutsuz, stresli ve para kazanmaya takıntılı kişiler olduğunu düşünürler. Bu kişiler çok para kazanmanın onların yapısını değiştireceğini ve kişiliğini bozacağını düşünürler bu nedenle bir iş yeri kurmaktan ve daha çok para kazanmaktan sakınırlar. Onlara göre bir girişimci olup iş yeri kurmanın maliyeti çok fazladır. Tüm bunlardan dolayı girişimcilik kavramından uzak dururlar.

İş Fikirleri Yoktur
Bu kişiler iş kurmak isteseler bile hangi işle uğraşacaklarından emin olamazlar. Hangi işe başlayacağını belirlemek ve o işte karar kılmak birçok kişi için büyük bir engeldir. Piyasada girebilecekleri bir sürü iş vardır fakat onlar hangilerinin kendileri için uygun ve karlı olacağını bilmezler veya bu kişiler tamamen yeni bir fikir üretmek isterler fakat bu fikrin de ne olacağını bilmezler. Bazıları da sadece peşine düşmeye değer bir iş fikri bulamazlar.

Satış Korkusu
İster mal ister hizmet satan bir iş kolunda olun, bir iş yeri başlatmak demek satış yapmak demektir. Ne yazık ki nasıl satış yapılacağını bilmeyen ve satış yapmaktan zevk almayan çok kişi vardır. Satış süreci onların çokça gözünü korkutur. İşinde başarılı bir satış elamanın sahip olduğu özelliklere sahip olmadıklarını düşünürler. Söz konusu olan potansiyel müşteriler olduğunda, söz konusu kişilerde reddedilme korkusu da vardır.

Düzenli Gelir Elde Etmek Arzusu
Girişimcilik demek inişli çıkışlı süreçlere hazırlıklı olmak demektir. Bu da demek oluyor ki bu girişimcilik ile uğraşan kişiler kimi zaman bolluk içinde yaşarken kimi zaman da gerçekten nakdi açıdan zor duruma düşebilir. Bazı kişiler işte bu şekilde yaşayamaz ve düzenli bir gelir arzu ederler.

Başarı Odaklı Olmamak
Birçok kişinin büyük hırsları yoktur. Hayatları sakin ve bir iş yeri sahibi olmanın stresinden uzak bir şekilde yaşamak isterler. Elde edecekleri kar, onlar için asla motivasyon kaynağı değildir. Eğer para bir motivasyon kaynağı ise, mevcut işlerinden bu motivasyonu bulabileceklerini düşünürler.  Kısacası girişimcilik kavramı onların hayatından uzaktır.

2 yorum:

  1. Tam 20 senedir düşünüyorum kendi işimi yapmayı piyasa korkutuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu başarısızlık korkusu. İnsan kriz diyor, dolar diyor hep uzaklaşıyor yapacağı işten. Lakin çalkantılı durumlarda en çok firmalar kazanıyor. Bir de para yönetimi önemli bir konu tabi.

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR