27 Ocak 2019 Pazar

Organik tarım yaparak para kazanma iş fikri


Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.

Sebze ağırlıklı beslenme Vegan (hayvan kaynaklı olmayan gıdalarla beslenme) yaşam stili dünya genelinde hızla yayılıyor. Sebze üretimi ve dağıtımına yapılacak yatırım kısa vadede büyük kâr getirebilir.

Bu işi Türkiye'de ilk yapmaya başlayanlar arasında bulunan kişi bakın neler söylüyor.

Türkiye'de ziraat eğitimi, ABD'de ise organik tarım eğitimi alan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği sahibi Pelin Omuroğlu Balcıoğlu, Türkiye'de organik tarım yapmaya başlayan ilk isimler arasında yer alıyor.

İlk etapta organik zeytin üretiminin yanısıra küçükbaş hayvan çiftliği de kuran Balcıoğlu, organik tarıma hem bitkesel hem de hayvansal üretim tarafında bütünsel bir yaklaşım sergilediklerini söylüyor.

Balcıoğlu, bu noktada organik üretim yapacak kişilerin bir karar vermesi gerektiğini söylerek, “Bunu küçük bir aile işletmesi, bir butik, kendi kendini çeviren bir ekoköy-eko turizm çerçevesinde mi değerlendirecekler, yoksa çok daha fazla ürün üreterek bunları başka kanallarda mı pazarlamayı hedefleyecekler? İşçi istihdam edecekler mi yoksa kendi kendilerine yetebilecekler mi? Bence çıkış noktaları önce buradan olmalı” diyerek verecekleri kararın ileriki aşamalardaki önemine vurgu yapıyor. 

Küçük ölçekli işletme olunduğunda iki türlü karar mekanizmasının ortaya çıktığını kaydeden Balcıoğlu, “Ya tam bir aile işletmesi olmanız gerekiyor. Bu durumda dışarıdan istihdam almadan kendi aile fertlerinizle birlikte ayakta kalabileceğiniz bir yapı oluşturmanız lazım. Böylece giderin de gelirin de aynı çatı altında kalabileceği işletme yapısı oluşturulabilir. Ya da daha profesyonel, kurumsal bir işletme olmanız gerekiyor” diyor. 

Balcıoğlu bu işe gireceklere rehber niteliğinde bilgiler veriyor:

- İllaki bu işe girmeden önce mevcut organik tarım yapan işletmelerde misafir olsunlar.

- Bilinmez iklim koşulları ve tabiatla uğraşacakları için bu işte romantik olmayın. İşin içine girmeden önce gerçeklerle yüzleşin.

- Organik tarımı gerçekten kendi etik değerleri içinde üretim ve tüketim ayağını birlikte yapabilmeli. Ancak o zaman bu işten para kazanabilir ve bu işi sürdürülebilir kılabilirler.

- Eğer bölgede birkaç işletme biraraya gelip ortak bir maliyet çıkarabilirse bu daha uygun olabiliyor. Ya da sözleşmeli üretim yapmak üzere daha büyük bir üretim yapan kişiye müracaat edilip onlar adına sertifika düzenletilmesi istenebilir

- Ciddi bir dökümantasyon süreci oluyor. Başvurduğunuz tarihten iki üç yıl öncesine kadar her türlü bilgi soruluyor, araştırılıyor ve toprak sahibinin bunları bilmesi bekleniyor.

- Attığınız gübrenin dekar başına azot miktarını hesaplamak, analizini yapmak zorundasınız. Sulamanın, bitkinin istediği kadar değil bazen su kaynağınızın gidişatına göre tespit edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bitki bir stres yaşıyor ve bu stres yüzünden verim kaybı yaşanıyor. Bunları tolere edilebilecek misiniz?

- Pazarlama, bu işin en önemli kısmı diyebilirim. Ürünü artık herkes bir şekilde üretebiliyor ama pazar bulmak üretmekten daha kritik bir öneme sahip. Şimdi artık üreticiler pazar açısından çok daha şanslı ama fizibilite çalışması yaparken bu riskleri de göz önüne almaları doğru olur

17 yorum:

  1. iş fikir olarak çok güzel ben de ziraat mühendisiyim ve arı yetişticiliği ile meşgulum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir meşguliyet bende merak sarmıştım arıcılığa bir zaman ama olmadı

      Sil
  2. Organik tarım fikri çok güzel.

    YanıtlaSil
  3. Organik tarım yapmak isteyenelere özel rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Elinize sağlık 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de ilk organik tarım yapan kişilerden birinin tecrübelerini paylaştım

      Sil
  4. Organik tarım, çağımızın en önemli konularından biri. Bu nedenle iş alanı olarak da güzel bir konu. İmkanı olanlar kesinlikle yapsın. Hormonlu gıda yediğimiz gerçekten yeter artık...

    YanıtlaSil
  5. Hormonlu gıdalar sağlığımıza zararlı. En iyisi organik tarım. İş alanı olarak da mükemmel

    YanıtlaSil
  6. Organik deyince tarlayı traktör sürmemiş, zirai ilaç, gübre kullanılmamış yerli tohum ile üretilmiş olması gerkiyor.

    YanıtlaSil
  7. Organik sebze ve meyveler insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Bu açıdan organik tarım yaparak para kazanmak mümlündür.

    YanıtlaSil
  8. Keske organik tarim daha cok yayilsa ben de bahceme ekiyorum bir seyler ilac kullanmiyorum.

    YanıtlaSil
  9. iş fikri olarak çok mantıklı çünkü hem artık devlet bunlarla ilgili geri ödemesiz hibelerde veriyor.

    YanıtlaSil
  10. ziraatçı yüksek lisans bitiren arkadaşım var. sürekli bu konuda konuşuruz. o da böyle şeyler diyor. ve mantar üretiminin çok karlı olduğunu söylüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üretimin her türlüsü karlıdır bence. Ama dediğiniz gibi mantara talep son dönemde giderek arttı. Teşekkürler.

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR