6 Ocak 2019 Pazar

Reklam, Google, Robin Hood üzerine


Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere başlıktan da anlaşılacağı gibi reklam, yardımseverlik, küresel sermaye üzerinden acıtasyon yapacağım.

Günümüz reklam işleri çıldırmış durumda sinema filmleri ve tv dizilerindeki boykotları takip ediyorsunuz. Tüm bunların temelinde reklam çılgınlığı yani reklam getirilerinin yüksek kazançlarının etkisi var.

Bir blog, e-ticaret ya da ürün tanıtımı yapmak isteyen her yatırımcı işlerini yukarıya taşımak için sermaye ve zaman ayırıyor. Bu döngüyü sağlamak için en büyük arama motoru da satıcı ve alıcıyı buluşturmak amacıyla adwords ve adsense hizmetleri sunmaktadır. Bu reklam ağı yatırımcıya dönüş, yayıncıya da gelir kazandırıyor. Bu iş google dayının tek elinde olduğu için sistemden kazananlara paylarını da yine google belirliyor. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki bunu oluşturmak isteyen her türlü girişimciye google ban (yani google aramalarından çıkarma) tehdidi ile karşılık veriyor.



İnternet dendiğinde googlesiz bir yaşam düşünülemez öyle değil mi? Amaçta zaten bunu düşündürmek, böyle olmasını sağlamak. Tekel olmak, tek güç olmak öyle bir zehir ki, kana işleyince ondan kimse kurtulamaz. Tam öyle zamanlarda kahraman Robin Hood çıkar ve zenginden aldığını fakire dağıtmaya başlar. 'Şen Gençler' grubu ile başarılara imza atarlar. Evet algoritmaları google kadar iyi olmasa da yeni arama motorları çıkıyor. Aralarında Ecosia gibi reklam gelirini hayır işlerine kullananda var Yaani gibi yerli yatırımlarda var.



Bugün bu yazı ile bu tekeli yıkmış bulunuyorum -diyemem. Lakin hayatı böyle düşünmek gerektiği fikrini belki bir an olsun düşünmeyi sağlayabilirim. Ve googlenin reklam gelirini yerli yatırımcı ile paylaşmasını sağlamak adına ziyaret ettiğiniz websitelerin reklamlarına tıklamanız gereklidir. Belki bu başlangıç sizi de Robin Hood olmaya ikna eder ne dersiniz!?


4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yusuf hocam el birliği ile yıkacaz tüm tekelleri :)

      Sil
  2. İlginç bir makale olmuş blog sayfanız yeni keşfettim. fatofotofan sayesinde ilginç bir blog tasarımınız var başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bende sizi takibe aldım kolay gelsin

      Sil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR