29 Nisan 2019 Pazartesi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 2019


1 Mayıs 1911'de ilk kez Selanik'te kutlandığından bu güne, işçiler için işçilerle birlikte kutlanmaktadır. 2009 yılından bu yana da resmi tatil olarak kutlanıyor. Bu önemli gün tarihte yaşanan bir çok zorluklardan nasibini aldı. İdeolojik yönlendirmelere, kanlı saldırılara maruz kalmış olsa bile günümüzde önemini korumaktadır.

Kani Beko'dan sonra görevi devralan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu uzun zamandır olduğu gibi bu yıl da Taksim Meydanı konusunda ısrar ediyor. Ve yine Taksim için izin verilmeyecek gibi görünüyor.

Peki neden Taksim konusunda ısrar ediliyor?

Bunun nedeni Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1 Mayıs 1977 tarihinde yaşanan o acı gün.

DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler konuşmaya başlamıştı. Fakat aniden beşer dakika arayla iki el silah sesi duyuldu. Yüz binlerce insan birbirini eze eze kaçışmaya başladı. Daha ilk şok atlatılmadan Sular İdaresi ve İntercontinetal Oteli’nden (The Marmara Otel) kalabalığın üzerine uzun namlulu silahlarla ateş edilmeye başlanmıştı. Buda yetmezmiş gibi nerden geldiği bilinmeyen bir panzer alana girerek işçilerin üzerine su sıkarak insanları çiğnemeye başlamıştı. Bu kaçışmanın ortasında beyaz bir Renault marka arabadan göstericilerin üzerine kurşun yağdırılıyordu. Bu silahlı saldırılardan sonra 34 kişi hayatını kaybederken 126 kişi ise yaralanmıştı.

Bir görüşe göre sol fraksiyonların arasında Maocu ve Moskovacı olarak bölünenlerin iç hesaplaşmasıydı bu. Bir diğer görüşe göre ise gizli ve kirli eller kötü emellerine ulaşmak için adım atmışlardı. Her ne olduysa yaşanan davalardan bir sonuç çıkmadı.

İşçi ve emekçiler tarih boyunca bir çok zorluktan geçtiler ve tabi bayramları da öyle..

5 yorum:

  1. 1 Mayıs tüm emekçilere kutlu olsun. Evet geçmişte çok kötü olaylar yaşandı. Umarım bundan sonra tekrar etmesin. Herkes dostluk ve dayanışma içinde kutlama yapabilir umarım.

    YanıtlaSil
  2. evt aynn1 mayıs tüm emekçilere kutlu olsun,blog yazarlarına da..çünkü bizlerde emek veriyoz bu uğurda..hatırlatma için elinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  3. Bu hatırlatma ve bilmeyenler için bilgilendirme yazısı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Üzücü bir anısı var. Fakat zamanı geri alamıyoruz herkesin 1 mayıs işçi bayramı kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  5. 1977 de neler olduğu hala aydınlanamadı güzel ülkemin karanlık günlerinden biri olarak tarih sayfalarında yerini aldı.Benim için ilginç olan 1 mayıs günü tatildi biz gezmeye çıktık ama bütün işçiler iş başındaydı sanki işçi değil memur bayramı gibi.

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR