Birçok blog da faydalarını okuduğum kuşkonmaz yatırımcısına da kazandırmaya başladı. Çeşitli hastalıklara iyi geldiğini duyduğumuz kuşkonmazın en verimli zamanları mart, nisan ve mayıstır. Türkiye'de yetiştirilmesi giderek artıyor ve kariyerini bırakıp kuşkonmaz yetiştirmeye başlayan başarılı bir girişimcisi de var.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olduktan sonra Türkiye'nin önemli tekstil ve gıda firmalarında pazarlama müdürü olarak çalışırken, 2015 yılında tüm kariyerini 'kuşkonmaz' ürünü için bırakarak, başına yazması, ayağına sarı çizmesini giyip tarlaya inen Aslı Aksoy, 4 yılda Türkiye'nin ikinci büyük üreticisi oldu.
Türkiye’de henüz tanınmayan kuşkonmazın her geçen gün tanınırlığının artması nedeniyle üretimin de her geçen arttığını söyleyen ODTÜ’lü kuşkonmaz üreticisi Aslı Aksoy, dönüm başı 750 kilo ürün aldıklarını söylerken, toptan satışlarda kilosunu 25-30 liradan, perakende satışını ise 40 liradan sattıklarını belirtti.
2015 yılında 20 dönümde ilk büyük kuşkonmaz ticari alanını kurduğunu belirten Aslı Aksoy, “2017 yılında ilk hasadımızı aldık. 2018-2019 üçüncü hasat yılındayız aynı arazi içerisinde. 2016 yılında bir 20 dönüm daha ilave ederek üretim alanlarımızı toplam 40 dönüm alana ulaştık. Şu anda büyüklük olarak Türkiye’nin ikinci büyük kuşkonmaz üretim alanında bulunuyoruz” dedi.
Türkiye pazarının her geçen yıl büyüdüğünü, üretimin yüzde 10’unu ise Hollanda, Romanya ve Almanya‘ya ihracat yaptıklarını söyleyen Aslı Aksoy, “Ürettiğimiz kuşkonmaz Türkiye’de her geçen sene daha da artan bir kitle ile buluşmaya başladı. Kuşkonmaz sağlık üzerine çok daha fazla bilinir hale geldikçe müthiş lezzeti ile sofralarımızda daha çok yer almaya başladı. Her sene yüzde 30-40 büyüyen bir Türkiye pazarı söz konusu...
Bunun dışında erkenci üretim avantajını yakalamış olduğumuz Muğla tarlasındaki üretim ile Eskişehir üretimleri ile birlikte hareket ederek ihracata da ürün göndermeye başladık. Almanya, Romanya, Hollanda’ya üretimimizin yaklaşık yüzde 5-10 oranındaki miktarını ihracata yönlendiriyoruz” diye konuştu.
İyi tarım uygulamaları sertifikası aldığını da belirten Aksoy, “Sürdürülebilir tarım için, çevre ile dost, insana saygılı, hayvana saygılı, bir üretim için kayıt altı bir tarım sistemi kurmak için çok anlamlı bir uygulama. Biz bu şekilde faaliyetlerimizi sürdürürken şahsi olarak inancım ilaç adını verdiğimiz aslında özünde zehir olan uygulamaları da yapmamak adına toprağımızın nesiller boyu beslenecek olan gelecek nesillere aktarabilmek için kimyasal gübreyi tamamen bırakarak organik tarıma başladık. Artık tarlamızda hiçbir şekilde kimyasal gübre ve ilaç kullanımı yapmıyoruz. İyi tarımdan organik tarıma doğru çevreye, insana, doğa ile dost bir üretim modelini uyguluyoruz” dedi.
BÖYLE ORİJİNAL GİRİŞİMCİ FİKİRLERE ÇOK İHTİYAÇ VAR. ÇOK TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilGirişimciler desteklenmeli teşekkürler
Silböyle cesur girişimci kadınlara hayranım...helal olsun...kuşkonmaz daha hiç yapmadım..öğreneyim bari ben de...
YanıtlaSilEvet başarılı kadınlar teşekkürler
SilHarika bir iş fikri doğu anadolu da çok yetisiyior bir fırsat olur değerlendirdiler isterim
YanıtlaSilGüzel fikir için editöre tesekkurler
Güzel örnekler artmaya başladı teşekkürler
Siltek ihtiyacımız cesarete sahip olmak :) çok güzel yazıydı,keyiflendim
YanıtlaSilGerçek cesaret sonuç veriyor
SilGirişiminden ötürü tebrik ederim. Eksik olanı görüp, oraya yatırım yapmış.
YanıtlaSilEksik olan sanırım girişimcilik şifresi bu olsa gerek teşekkürler
SilPırasaya benzer bir sebze sanırım. Girişimcilik güzel şey...
YanıtlaSilGirişimcilik güzel ve ihtiyacımızın da arttığı bir şey
Silİlk yapan tutturuyor şimdi biz başlasak alan satan bulamayız
YanıtlaSilEvet öyledir her zaman ilk yapan kazanır
SilMüthiş bir başarı hikayesi. Azmin elinde bir şey kurtulmaz, tabi bir de ilgin olacak, seveceksin yani... Diyet kitapları yazımın görselinde kuşkonmaz vardı dikkatini çektiyse..
YanıtlaSilHayatta da öyle oluyor bazen büyük resmi göremiyoruz :) Yeni gördüm teşekkürler
SilOdtüden kuşkonmaz üreticiliğine böyle orjinal başarı hikayelerini okumaya bayılıyorum.
YanıtlaSilBaşarı hikayeleri okumak güzel hem bizlere de ışık oluyor.
SilKuşkonmaz çok faydalı bir bitki. Seneler önce bir saksı içinde yetiştirmeye çalışmıştık. Sonra ne oldu hatırlamıyorum valla. Bu hikaye gerçekten çok etkileyici. Teşekkürler paylaştığınız için.
YanıtlaSilRica ederim örnek olsun yeni girişimcilere
YanıtlaSilalmanların özel yemeği buuuu :)
YanıtlaSilben bunu doğud baya yedim sanırım urfada tam hatırlamayorum ama suyunu emip gerisini atıyorlardı azcık yiyorlardı orada ışkın deniyor :)
YanıtlaSilBakın neler öğreniyorum teşekkür ederim deneyimlerinizi paylaştığınız için
Sil