20 Aralık 2018 Perşembe

Arıcılık iş fikri kazandırır mı? Kaliteli bal üretimi nasıl yapılır?



ARICILIK NASIL YAPILIR BU İŞ FİKRİ PARA KAZANDIRIR MI ?

Arıcılık, ülkemizde yaygın olarak yapılan, kimileri için ana gelir kaynağı olurken kimileri içinde ek gelir kaynağı olan, üretilen organik balın kalitesine göre kazancı yüksek olan bir iş koludur. Arıcılık yapmak için ya arıcılık yapan tanıdıklarınız aracılığıyla bilgi sahibi olmalı ya da arıcılık kurslarına giderek arı yönetimi ve bal üretimi ile ilgili bilgi edinmelisiniz. Aksi takdirde arılar hastalanabilir, ölebilir, siz hüsrana uğrayabilirsiniz. Peki arıcılık yapmak için nelere dikkat etmelisiniz ?

1) Türkiye’ de arıcılık nerelerde yapılabilir ?

Arıcılık yapabilmeniz için şehir merkezinden uzakta, doğal iklim içinde bir yeriniz olmalıdır. Bu arıcılık için yeterlidir. Ülkemizin her yöresinde yapabileceğiniz arıcılık bazı bölgelerin iklim ve doğa koşullarının uygun olması nedeniyle daha verimli olarak yapılabilmektedir. Ülkemizde en fazla bal üretimi Ordu ilk Muğla ise ikinci sırada yerini alıyor.

2 ) Arıcılık için gerekli malzemeler nelerdir ?

Kovan: Arıcılık olarak temel gereksinim kovanlardır. Her kovan arıcılık için uygun değildir. Kovan tedarik ederken; daha önce arıcılık yapmış kişilerin kovanlarını alabilir, faal olarak arıcılık yapan kişilerin kovan aldıkları yerlerden alınabilir veya tarım ve kredi kooperatiflerine başvurarak arıcılık şartlarına uygun olarak üretilmiş kovanları alabilirsiniz.

Petek: Kovanın yanında arıların bal yapabilmeleri için gerekli olan petekleri tedarik etmelisiniz. Alacağınız petekler mutlaka ekolojik olarak kalıcı olmayan bal mumu petekleri olmalıdır. Kalıcı olan balmumlarından tercih edeceğiniz peteklerden süzeceğiniz bal laboratuvar ortamında kontrol edilmeli ve balda kalıntıların olup olmadığı test edilmelidir.

Koruyucu elbiseler; ülkemizde genelde dikkat edilmeyen güvenlik önlemdir. Koruyucu elbise ve koruyucu başlık arıcılık malzemeleri satılan güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Duman Körüğü; bir çok yerde satılan ve haşerelere karşı da kullanılan bir gereçtir. Her hırdavatçıda bulunabilir.

Diğer Malzemeler: Teknik olarak fırça, sır tarağı, duman körüğü, sağım makinesi, çerçeve tutucu maşa gibi bir takım malzemelere de ihtiyacınız olacaktır. Arıcılık işine karar verdiğinizde tüm bunları arı malzemeleri satan mağazalardan alabilirsiniz. Mağaza yetkilisi ihtiyaç duyacağınız gereçleri size sıralayacaktır.



3) Kaliteli arı ırkı nasıl temin edilebilir ?

Arıcılıkta arı ırkı çok önemlidir. Bazı arı ırklarının verimi daha yüksek olduğu için arı alımı ve tercihi yapılırken kaliteli ve verimi yüksek olan arı ırkı temin edilmelidir. Arı ırkı temini, daha önce arıcılık yapmış kişilerden, arı ırkı yetiştirip satan arıcılardan ve tarım ve kredi kooperatiflerinin anlaşmalı olduğu arıcılardan alabilirler.

4) Arı yönetimini nasıl öğrenebilirim ?

Arıcılıkta, iyi yönetilmiş bir arı ırkı verimi % 70 lere kadar artırmaktadır. Bu nedenle arı yönetimi çok önemlidir. Arı yönetimini öğrenebilmek ve iyi bir arıcı olmak için bir süre arıcılık yapan birinin yanında bir nevi staj yapmak gibi arı yönetimi öğrenilmelidir. Arıcıların dışında; Türkiye Arıcılar Birliği kurumu yılın belirli dönemlerinde arıcılık yapan kişilere ve arıcılığa yeni başlayacak olanlar için arıcılık eğitimi vermektedir. Bu kurumun verdiği arıcılık eğitimi ve kaliteli bal üretilmesi ile ilgili eğitimlere katılarak arı yönetimi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

5) Arıcılık yaparken nelere dikkat etmeliyim ?

  • Arı satın alındıktan sonra, kovanlar içine yerleştirilmesi süreci çok sessiz bir şekilde ve kısa süre de gerçekleştirilmelidir.
  • Bal sağımı yapılırken dikkat edilmeli ve bal kalitesini düşürecek maddelerin bala bulaşması önlenmelidir.
  • Bal kalitesi için ekolojik olarak kalıcı olmayan bal mumu ve cam çerçeve petekler kullanılmalıdır.
  • Ana arı, düzenli bir şekilde değiştirilmeli ve kovan içindeki arı sürüsünün verimi korunmalıdır.
  • Arı kovanlarını gürültüden uzak, doğal koşulların oluştuğu alanlarda muhafaza etmeli ve bal kalitesini yüksek tutmalısınız.
6) Peki arıcılık yapmak için gerekli olan sermaye ne kadardır ?

Arıcılık yapmak için gerekli olan kovanların tanesi özelliğine göre 70 TL ile 120 TL arasında değişmektedir. Türkiye Arıcılar Birliği yeni başlayan arıcılar için ideal kovan sayısının 5 olduğunu belirtiyor. Ancak yeni başlayan her arıcı genelde 10 kovan ile başlıyor.  10 çerçevelik 10 adet kovan için gerekli sermaye ortalama 1000 TL oluyor.

Kovan içlerine konulacak olan petek çerçeveleri bal mumları ile birlikte tanesi  15 TL dır. 10 kovan için gerekli 100 çerçeve ortalama, 1500 TL dır.

Bir kovan için gerekli olan arı ailesi kraliçe arı ile birlikte ortalama 200 TL dir. 10 kovan için 2000 TL gereklidir. Bunların dışında nakliye edilmesi muhafaza koşullarının sağlanması içinde 500 TL gideriniz olacaktır.

Arıcılık yapmak için toplamda, 5000 TL gibi bir sermaye gereklidir. Üreteceğiniz organik ve kaliteli balın kilosunu 60 ile 100 TL arasında satacağınızı da hesapladığınızda kısa sürede kendini amorti eden bir iş kolu olduğunu göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR