Geleneksel pazarlama yöntemlerinin dijital bir pazarlamaya evrildiği günümüzde influencer marketing, markaların ve reklam dünyasının odağı haline geldi. Influencer iletişimi dijital dünyada artan rekabet ve reklam engelleme uygulamalarının (adblock) gün geçtikçe artması nedeniyle çok daha tercih edilebilir bir reklam modeli haline dönüştü.
Hürriyet’in sosyal medya, influencer marketing platformu olan Boomads projesinin yöneticileri Hilal Meriç Bor ve Ahmet Erten’in ilk kitabı, “Dijital Çağın Mesleği: Nasıl Influencer Olunur?” raflardaki yerini aldı. Kitap, hayatımıza son yıllarda giren bu kavramın yanı sıra sosyal medyanın dinamiklerini de aktarıyor.
Markalar Influencer İletişiminde Ne Gibi Hatalar Yapıyor?
Hürriyet Kitap etiketiyle yayınlanan ‘Dijital Çağın Mesleği: Nasıl Influencer Olunur?’ Türkiye'nin en büyük hacimli ajansı Boomads’in 9 yılı aşkındır devam eden deneyimlerinin bir yansıması. Hızla yol alan ve sektör içinde tanımı yapılmaya başlanan ‘influencer’ kavramı, kitapta derinlemesine ele alınıyor ve pazarlama iletişimi açısından infuencer marketing stratejileri inceleniyor.
Boomads’in yöneticileri; Hilal Meriç Bor ve Ahmet Erten’e göre yapılan hataların başında markaların takipçi sayısını baz alarak, influencer seçimi yapma eğilimleri geliyor. Ahmet Erten’e göre ; ‘’Kampanyanın kaç kişiye ulaşacağı, nasıl bir erişim alacağı şüphesiz çok önemli. Ancak bundan daha önemlisi, kampanya mesajının kimlere ulaşacağıdır. Markanın hedef kitlesi ile örtüşecek, doğru isimlerle yapılacak bir çalışma; hedef kitleye doğrudan ulaşacağı için influencer marketing’in doğasında var olan ‘’tavsiye’’ ve ‘’deneyim paylaşımı’’ başarılı sonuçlar doğuracaktır. Milyonlarca takipçisi olan bir isimle çalışmak yerine, markanın hedef kitlesine uygun ve devamlılığı olan bir micro influencer iletişimi çok daha güzel sonuçlar verebilir.’’
Hilal Meriç Bor ise; markaların influencer iletişimi süreçleri maalesef öncelikli olarak “takipçi sayısı” odağında başlasa da influencer marketing alanında uzun süre işbirliği yapan ve bu alanı deneyimleyen markalar zamanla odağını uzun süreli işbirliklerine yöneltmiş durumda. Markalar artık yüksek hacimli kişilerle tek seferlik bir iletişim yapmaktansa bütçelerini uzun süreli, içinde farklı kurguları barındıran , influencerın önceki söylemleriyle çakışmayan bir formatta değerlendirmeye başladı. Bu süreçleri yöneten pazarlama profesyonellerinin son dönemdeki eğilimi ise çok sık reklam yayınlayarak inandırıcılığını kaybetmiş yüksek takipçili isimlerdense daha çok tavsiyeleriyle takipçilerini etkilemeyi başaran mikro isimler özelinde oluyor’’. şeklinde görüş bildirdi.
Kitabı kaleme alan Hilal Meriç Bor ve Ahmet Erten, Hürriyet Reklam Grubu Boomads projesi ve grubun 360 entegre projelerinde sorumlu olarak uzun yıllardır grup çatısı altında yönetici olarak görev yapıyorlar. Boomads Türkiye’nin ilk ve tek içerikle pazarlama (content marketing) ve influencer marketing platformu olma özelliği taşıyor.
Influencer marketing'in tüm detaylarının anlatıldığı kitaba buradan ulaşabilirsiniz.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
Bana artık İnfluencer(dogru mu yazdım onu da bilmiyorum ama🙄) kelimesinden bir nefret geldiği için,kitap önerinizi görünce bunun kitabı mı da varmış ya diye baktım yazınıza🙈😁Aslında bu şey bir iş ağı sanıyorum ama günümüzde herkes “Ben İnfülüyenzır’ım,Biloggerr’ım” dediği için arada kaynayıp gidiyor canım sektör🙈
YanıtlaSilBana da Bumerang reklam kapsamında geldi :) o yüzden paylaştım. Yorum için teşekkürler
Sil