29 Nisan 2018 Pazar

Sosyal medya kazançları 2: Facebook'tan para nasıl kazanılır?


İlk işiniz trend olmaya aday bir konu bularak Facebook sayfası açmak olmalı. Doğrudan kendi hesabınız üzerinden para kazanmaya çalışmayın. Kendi Facebook hesabınız altında sayfa açabilirsiniz, ama özel hesabınızı kazanç amacıyla kullanmak yersiz olur.

Benim tavsiyem sadece bu amaca hizmet eden yeni bir Fecebook hesabı açmanız yönünde olacak. Önce Facebook’tan nasıl para kazanılır, hangi yöntemler işe yarıyor, bunu tartışalım.

Facebook’tan para kazanma yolları

Elimizde yeteri kadar seçenek var. Ayrıca kafanıza yatanı seçmekte özgürsünüz. Belki de elinizde daha önceden bir alt yapı olabilir. Bunu Facebook ile desteklemek isteyebilirsiniz. Başlayalım.

1. Satış ortaklığı yapmak

Burada Facebook sayfalarını sadece reklam yapmak için kullanıyoruz. Gerisi satış ortaklığı sisteminin kusursuz alt yapısı sayesinde tıkır tıkır işliyor. Satış ortaklığı nedir, nasıl yapılır, uzun uzun anlattım.

2. Siteye ziyaretçi çekmek

Facebook sayfaları web sitemize daha fazla ziyaretçi çekmek için oldukça kullanışlıdır. Neden daha fazlası varken sadece Google’dan gelecek ziyaretçiler ile yetinelim? Blog açarak para kazanmayı açıkladım.

3. Youtube kanalına ziyaretçi çekmek

Youtube kanalı olanlar daha fazla izlenme elde etmek için Facebook sayfalarını kullanabilir. Videoları sayfanızda yayınlamanız yeterli. Youtube üzerinden para kazanmayı açıkladım.

4. Reklam almak

Sadece çok sayıda takipçiye sahip olmak reklam almak için yeterli değil. Aynı zamanda takipçilerin paylaşımlara karşı nasıl tepki verdiği (etkileşim) çok önemli. Her ikisi birbirini tamamlıyorsa reklam almak kolay.

Reklam vermek isteyenler takipçi sayısı kadar etkileşim oranıyla da ilgileniyor. Eğer takipçilerin sayısı ile etkileşim orantısız ise bu durum bol miktarda sahte takipçiniz olduğuna işaret eder. Böyle bir sayfaya da kimse reklam vermek istemez.

Eğer her ikisi de birbiriyle uyumlu ve yeterliyse pek çok reklam veren sizinle iletişime geçer. Yani reklam almak için arayış içinde olmanız bile gerekmiyor. İşine gelen bir şekilde sizinle iletişim kuruyor.

Ben daha fazla reklam almak istiyorum diyorsanız, onun da çözümü var. R10, Wmaracı gibi webmaster siteleri, forumlar, ilan siteleri ve SadeceOn reklam veren bulmaya elverişli alanlar.

Facebook’tan Nasıl Para Kazanılır?

Yukarıda kazananlar tarafından kullanılan en popüler dört yöntemi saydım. Bunların hangisi size uygun? Önce buna karar vermeniz gerekiyor. Karar verdiğinizi varsayarak en zor bölüme geçiyorum. Hangi konuda ve nasıl bir sayfa açmak kısa zamanda para kazandırır? Evet, en zor kısım burası.

1. Sayfa için Konu Seçimi

Sizi çileden çıkartacak olan bölüm burası. Bunun üstesinden gelmenin en kolay yolu empati kurmak. Şimdilik Facebook’tan para kazanma fikrini bir kenara bırakın, hatta unutun.

Daha önce sıradan bir Facebook kullanıcısı olarak neler yaptığınızı, hangi sayfaları beğendiğinizi, bunları beğenmeye neyin sebep olduğunu düşünün. Bu şekilde mutlaka bir çıkış yolu, bir fikir bulursunuz.

Sonuçta amacımız Facebook’ta biraz eğlenmek veya iyi vakit geçirmek için takılan sıradan insanları sayfamızı beğenmeye ikna etmek değil mi? Evet, tam olarak hedefimiz bu. O yüzden böyle düşünmeniz gerekiyor.

Etkileyici bir konu bulmak aylar alabilir. Sonuçta tüm proje buna bağlı olacak. Herkes tarafından denenmiş olan sıradan fikirleri daha en baştan eleyin. Kimsenin aklına gelmeyen özel bir projeye imza atmak için sınırları zorlayın. Hayal gücünüzü kullanın.

2. Sayfa açmak

Eğer insanları akın akın size doğru çekecek bir fikriniz olduğuna kanaat getirdiyseniz gerisi kolay. Hemen kendinize sıfırdan bir Facebook hesabı açın. Kapanmasına engel olmak için telefon ile onaylayın. Daha sonra aynı hesap altında istediğiniz sayıda Facebook sayfası açmakta özgürsünüz.

Sayfa açmak inanılmaz basit olduğu için anlatmaya gerek yok sanırım. Fakat hiçbir fikriniz yoksa R10 veya Wmaracı bu konular için harika birer kaynaktır. Bunlara kayıt olun ve Facebook konu başlığını ziyaret edin. Ayrıca burada Facebook’tan para kazananlar ile tanışma fırsatınız da var.

3. Dikkat etmeniz gerekenler

Facebook’tan para kazanmak için hangi yöntemi kullanmak istediğinize karar verdiniz, konuyu seçtiniz ve sayfayı açtınız. Şimdi sıra takipçi toplamaya geldi. Fakat bundan önce dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntıları konuşalım.

# Takipçi kitleniz belli bir sayıya gelmeden asla reklam almayın. Az sayıda takipçi zaten pek bir kazanç getirmiyor. Siz sadece daha fazlası için çalışmaya odaklanın.

# 20 bin sınırını aşana kadar takipçi sayınız çok yavaş artar. Ayrıca 20 bin sınırını üç ayda geçmiş olmanız sürekli böyle yavaş devam edeceğini göstermez. Yaptığınız her paylaşım bundan sonra 20 bin kişinin duvarına düşeceği için sayı çok daha hızlı artacaktır.

# Milyonlarca takipçiniz olsa bile sürekli reklam yapmak kayıplara neden olur. Her şey kararında olmalı. Sosyal medyada aşırı reklam pek hoş karşılanmıyor. Sizi takip eden kitle, tek gayenizin para kazanmak olduğunu anladığı anda yalnız kalırsınız.

# Telif haklarına dikkat edin, toplumsal değerlere saygılı olun ve insan ayırmayın. Kimin hangi dine, dile veya ırka mensup olduğu sizi ilgilendirmez. Takipçisi olmayan sayfanın bir hiç olduğunu unutmayın. Her bir takipçiniz sizi para kazanmaya bir adam daha yaklaştıracak.

# Özel Facebook hesabınızı bu işe karıştırmayın. Facebook sayfası açan herkes ilk iş olarak hemen arkadaş çevresini davet ediyor. Destek verenler mutlaka olacaktır ama emin olun daha çok hevesinizi kıracaklardır. Hatta Facebook’tan para kazanma projeniz kesin bir başarı elde edene kadar kimseye anlatmayın.

# Takipçi satın almayın. Takipçi satanlar genelde doğal yöntemler kullanmıyor. Çeşitli yöntemlerle insanlar farkına varmadan sayfaları beğendiriyorlar. Daha sonra bunun farkına varan Facebook sakinleri takibi bırakıyor.

# Yeni sayfa açmak yerine hazır proje satın almak hızlı bir çözüm olabilir, ama çok fazla sahtekar olduğunu unutmayın. Facebook’tan para kazanmak için hazır proje satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler neler?

Satın almak istediğiniz sayfayı her açıdan incelemeniz lazım. Sadece ziyaretçi sayısına odaklanmak gibi bir hata yapmayın. Aynı zamanda sayfanın etkileşim oranlarını inceleyin ve ziyaretçi sayısı ile doğru orantılı olduğundan emin olun.

Verileri diğer Facebook sayfaları ile karşılaştırın. Bunu webmaster forumlarına bakarak yapabilirsiniz. Eğer forumlar üzerinden Facebook sayfası satın alacaksanız bu alışverişi yüzyüze yapmaya çalışın. Böyle bir imkan yoksa ödemeyi sayfayı teslim almadan yapmayın.

Sosyal bir platform olması Facebook’un kuralları olmadığı anlamına gelmez. Eğer kuralları ihlal etmekten kaçınırsanız Facebook’tan para kazanmak için harcadığınız emek heba olmaz. Facebook kullanım koşullarını okumayı ihmal etmeyin.

Facebook sayfasına nasıl üye çekilir?

1- Büyük sayfalara ilgi çekici yorumlar yapın ve yorumun sonuna sayfanızı etiketleyin.

2- Popüler sayfalara ücretli reklam verin. Milyonluk sayfalarda 1 saatlik reklam fiyatı 50-100 TL arasında değişiyor.

3- Facebook’ta sponsor reklam verin. Bunun için bir kredi kartınız olması gerekiyor. Kredi kartıyla belli bir bütçe kullanarak oldukça fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Eğer üzerinde çalıştığınız proje gerçekten buna değer diyecek kadar kaliteliyse yatırım yapmaktan çekinmeyin.

Facebook’tan para kazanmak için yatırım yapmak gerekmiyor, ama kısa sürede sonuç almak istiyorsanız sponsor reklamlar harika bir çözüm. 20 bin takipçiye ulaşana kadar sponsor reklam vermeniz yeterli.

4- Facebook sayfanızda kaliteli paylaşımlar yapmayı alışkanlık haline getirin. Üyelerinizin hoşuna gidecek içerikleri tercih edin. Özellikle gündemi takip ederseniz, çok faydasını göreceksiniz. Gündemi, kendinizden bir şeyler katarak yorumlayın.

6- Sayfanıza paylaşımları zamanlayın. Facebook’un zamanlama özelliği ile, paylaşımlarınızı tek seferde zamanlayabilir, otomatik olarak yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Zamanlama yaparken, insanların sosyal medyayı en fazla ziyaret ettiği saatleri hedef alın.

Hangi zamanlar daha aktif olduklarını anlamak için verilere bakın. Daha önce yaptığınız paylaşımlara verilen tepki bunun göstergesidir.

7- Takipçi kitlenize değer verin, hatta bunu onların da fark etmesi için elinizden geleni yapın. Samimi davranın, yeri geldiği zaman espri yapmaktan çekinmeyin, yapıcı olmak şartıyla eleştirilere açık olun ve nazik olun.

8- Takipçi kitleniz ile sürekli iletişim halinde olun. Ulaşılabilir, yani onlardan farkınız olmadığını hissettirin. Yorumlara kısa sürede dürüst ve samimi cevaplar verin.

Bu yöntemlerle Facebook sayfanıza organik üye çekimi yapabilirsiniz. Organik üye, aktif üye anlamına geliyor. Bunu da bir kenara not edelim.

Facebook’tan ne kadar para kazanılır?

”Facebook’tan kaç para kazanırım” diye merak ediyorsanız, size şunu söyleyeyim;  bu işlerden ayda 15-20 bin TL kazanan tanıdıklarım var. Ama bu noktaya gelmek için yıllarca deli gibi çalıştıklarını söylemem gerekiyor.

Kısaca toparlayacak olursak, sayfa oluşturarak Facebook’tan para kazanabilirsiniz. İyi bir araştırmacı olun, sabır ve emek gösterin. İlk başta daha fazla beğeni toplamaya odaklanın. Para kazanma eylemi zamanla gerçekleşir.

Tüm bunlar harfiyen uygulandığı taktirde Facebook’tan para kazanmak kaçınılmaz, ancak bunun hemen olması imkansız. Sosyal medya üzerinden yapılacak para kazanma girişimleri ilk zamanlar çok yavaş gelişir, fakat belli bir seviyeden sonra açığı kapatırsınız.

Projeniz, ilk zamanlar sadece sizin çabanızla yol alacağı için çok yavaş gelişir. Fakat tutarlı bir şekilde, kaliteden ödün vermeden paylaşım yapmaya devam ederseniz, insanlar bir süre sonra hiç farkında olmadan sizin adınıza reklam yapmaya başlar.

Aslında tek yaptıkları beğenmek, ama her beğeni daha fazla insana ulaşmanıza vesile olur. Bir süre sonra hiçbir çaba göstermeseniz bile yaptığınız kaliteli paylaşımlar kendiliğinden yayılarak, size sürekli takipçi kazandırır. İşte, kaliteli paylaşım bu nedenle çok önemlidir.

Asıl olan sayfa açmak değil, sayfayı popüler yapmaktır.

Sayfa oluşturmak tabii ki bu işin kolay kısmı, asıl meziyet insanları bu sayfayı beğenmeye ikna etmektir. İnsanlar, Facebook gibi siteleri sosyalleşmek, yani eğlenmek için kullanıyorlar. Bu durumda onlara istediklerini verebilirseniz, belki de milyonlarcasını bir araya toplamayı başarırsınız.

Eğer uçuk fikirleriniz yoksa ya da ilgi çekmek konusunda iyi değilseniz, Facebook sayfalarını beğendirmek pek kolay değildir. Zaten 3-5 bin kişi tarafından beğenilen bir sayfanın da hiçbir değeri yoktur.

Milyonlarca olmasa bile Facebook üzerinden para kazanmak için en azından 250 bin beğeni almanız lazım ki elde tutulur bir gelir oluşsun. Bunu elde etmek tabii ki yıllar alabilir, fakat olumlu sonuç alındığı taktirde fan sayfanız tıpkı alanında en iyi olan bir blog kadar ekonomik değere sahip olur.

Belki biraz eğlence ya da her zaman popüler olan futbol, Youtube kanalında yayınladığınız popüler videolar veya blog sitenizde yayınladığınız makaleler ilgilerini çekebilir. Bunu anlamanın tek yolu var; denemek.

En mantıklı Facebook’tan para kazanma yöntemi; satış ortaklığı.

En mantıklı ve kazançlı olan Facebook’tan para kazanma yöntemi satış ortaklığı yapmaktır. Reklam peşinde koşmak yerine bir affiliate ağına üye olup kolayca dilediğiniz ürünü insanlara tanıtabilir ve karşılığında komisyon alabilirsiniz. Bu şekilde bir uygulama hem çok daha zahmetsiz hem de çok daha iyi para kazandırır.

Eğer satış ortaklığı düşünüyorsanız, hedef kitleye ulaşmaya yatkın sayfalar açmanız gerekiyor.

250 bin kişi tarafından beğenilen bir Facebook sayfası, eğer konulu ise size satış ortaklığından iyi para kazandırır. Konu derken, potansiyel müşteri barındırıyor olması gerektiğinden bahsediyorum.

Daha çocuk yaşta bireylerin beğendiği bir sayfada kimseye bir şey pazarlamak mümkün değildir. Fakat bayanlar ile alakalı olan bir Facebook sayfası, size bayanların ilgi duyduğu her türlü ürüne satış ortaklığı yapma fırsatı verir.

Açtığınız sayfanın kime hitap ettiği, sizin satış ortaklığı yapacağınız ürünleri belirler. Potansiyel müşteriye ulaştığınız zaman 250 bin kişilik bir sayfadan düzenli olarak para kazanırsınız.

Facebook’tan para kazanmanın mantığı nedir?

İlk olarak insanları size doğru sürükleyecek olan ilginç bir konu bulun ve kendinize bir sayfa oluşturun. Bu konuyu seçerken sadece ilginç olması değil, aynı zamanda satış ortaklığı yapabileceğiniz, yani ortak noktası olan yetişkin insanları bir araya getirebileceğiniz bir konu olmasına özen gösterin.

Daha sonra yukarıda yazdığım takipçi edinme tekniklerini kullanarak sayfanızı büyütmeye çalışın. Sakın çok yavaş ilerliyor diye telaş yapmayın. İlk aşamada beğeni sayısı çok yavaş artacaktır, ancak gerçekten güzel bir konu bulduysanız, belli bir sayıya ulaştıktan sonra beğeniler çığ gibi artmaya başlar.

Sonuçta sosyal bir ortamda paylaşılan ilgi çekici şeyler çok kısa sürede milyonlarca insana ulaşabilir. Eğer bütçeniz müsaade ediyor ise Facebook reklam servisi, fan sayfanızı kısa sürede popüler yapmak için en etkili yöntemdir.

Fakat burada belli bir yatırım söz konusu olduğu için geleceği parlak olan bir proje seçimi yapmaya özen göstermeniz lazım ki harcamalar kısa sürede kazanca dönüşsün.

Tüm bu şartlar yerine geldikten sonra, Facebook sayfanızın konusu ile ilgili olan ürünlere satış ortağı olmanız ve size verilecek olan reklam linklerini insanları fazla rahatsız etmeden arada bir paylaşmanız gerekir.

Sayfanızdaki beğeni sayısı arttıkça kazandığınız para da sürekli daha fazla olacaktır. Satış ortaklığı veren şirketlere buradan ulaşabilirsiniz.

Büyük şirketler sosyal medya uzmanı arıyor.

Günümüzde ticaret faaliyetlerini internet üzerinden yürüten kurumsal şirketler sosyal medya uzmanları da çalıştırıyor. Şirketler, gün içerisinde milyonlarca insan tarafından tıklanan Facebook gibi alanlarda kendini en iyi şekilde ifade etmeye çalışıyor.

Sonuçta Facebook gibi alanlarda yürüttükleri çalışmalar bu şirketlere bedava reklam yapma fırsatı ve buna paralel olarak daha fazla potansiyel müşteriye erişim şansı verdiği için kazançları artıyor.

Tavsiyeler

Ben şimdiden sıkıldım, bu gerçekten fazla zahmetli diye düşünüyorsanız, siz en iyisi farklı internetten para kazanma yöntemleri deneyin ya da daha iyisi hiç bu işlere bulaşmayın.

Belli bir süre ciddi çalışırsanız Facebook üzerinden para kazanırsınız. Kendinizi biraz zorlayın ve işinize verin, sonuçta elinize para geçmeye başladığında motivasyon tavan yapacaktır.

Sosyal medyayı para kazanmak için hedef seçenler, genelde aynı mantık ile hareket eder ve sürekli aynı projeler üzerinde çalışırlar. Siz tüm bunların arasında sıyrılacak özgün ve sıra dışı bir fikir ile insanların karşısına çıkarsanız emin olun başarı kaçınılmaz olur.

Amacınız sadece Facebook’tan para kazanmak olsa bile diğer tüm sosyal siteleri destek amaçlı kullanmanız hedefe kısa zamanda ulaşmanıza katkı sağlar. Açtığınız fan sayfası için diğer sosyal sitelerde hesaplar oluşturun ve sayfanıza link verin.

Sayfanızda yaptığınız paylaşımları aynı zamanda diğer sosyal sitelerde yayımlayın. Böylece ekstra ziyaretçi kazanmış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR