29 Nisan 2018 Pazar

Niş (Niche) blog nedir? Niş blog açarak kazanmaya ne dersiniz?


Niş (Niche) blog nedir?

Blogculuk dünyasına adım attıktan kısa süre sonra karşılaşacağınız sık terimlerden birisi de Niche veya Niş şeklinde belirttiğimiz blog çeşitleridir. Peki, tam olarak nedir bu niche blog çeşitleri biraz ondan bahsedelim. Günümüzde birçok internet kullanıcısı kendisine bir blog açıyor. Fakat blog içerisindeki yayınlardan birisi Ankara’nın bağlarını konu alırken diğeri Sivas’ın yollarını konu alabiliyor.

Yani kısacası bu tür bir blog içerisinde her telden yazılar paylaşılıyor. Oysa sadece belli bir alana yoğunlaşan blogların çok daha kısa süre içerisinde popülarite kazanması ve hatta para kazanması olanaklıdır. Bir ziyaretçi her telden içeriği gördüğü sayfayı oturup baştan aşağıya tek tek tüm içerikleri incelemez. Çünkü bu sayfaya geldiği konu onun dikkatini çekmiştir. Fakat bir önceki konular dikkate değer değildir. Sonuç olarak da hemen çarpı işaretine basılıp web sitesi terk edilir.

Şimdi bir Niş zincirinin nasıl işlediğine bakalım isterseniz?

Konu olarak günümüzün popüler ürünlerinden birisini almak istiyorum; Apple

Apple üzerine niş blog; Apple’ın şirket durumu, ürünleri ve hakkında çok daha fazla bilgi ile yeniliği kullanıcılara ulaştırmayı kendine hedef edinen blog aslında bir niş veya niche blogdur. Böylece hedef kitleniz Apple ile ilgilenen herkestir. Yani iPhone sahipleri, iMac sahipleri, hisse senedi takipçileri ve hatta Apple ürününe sahip olmayan kullanıcılar bile.

Fakat bu takdir edersiniz ki çok büyük bir alan. Yani, Apple dünyanın en popüler ve en değerli şirketlerinden birisi ve ayrıca sayısız yeni ürünü sürekli olarak çıkartabiliyor. O zaman biz diyelim ki iPhone üzerine bir blog açtık. İşte o zaman bu blogumuzun çok daha kısa süre içerisinde yükselmesi ve pastanın tamamından çok küçük bir pay almaktansa küçük dilimi tek başına yiyeceğini söyleyebiliriz.

iPhone üzerine niş blog; iPhone sahibi olan, sahibi olmak isteyen vb. birçok kullanıcıya hitap etmeniz demek. Bu kullanıcılar sizin blogunuzu keşfettikten sonra artık iPhone hakkında birçok içeriğe ulaşacaklardır. Yani aslında ilgi alanları ile ilgili içeriğe ulaşacaklardır.

iPhone 5 üzerine bir mikro niş blog; Niş blogların bir kademe daha altı vardır ki bunları da micro niche veya mikro niş bloglar olarak adlandırıyoruz. Bu bloglar çok daha spesifik yani çok daha küçük bir konuyu ele alırlar. Örneğin iPhone 5 üzerine açtığınız bir blog da mikro niş bir blog olacaktır. Böylece asıl hedef kitleniz tüm iPhone 5 kullanıcıları ve bu cihaz olacaktır. Bu da blogunuz belli bir kademeye oturduktan sonra büyük bir kitlenin ilk durağı olmanız demek olacak.

Niş konu bulmak için tüm enerjinizi araştırmaya vermeniz gerekiyor. Pazar veya ürünü yakaladıktan sonra para kazanmak kaçınılmazdır. Şimdi sırası ile bu konuya açıklık getirmeye çalışalım.

1. Niş Pazar Bulmak

Bu konuda size kimse yardım etmez. Çünkü niş pazar yakalayan biri bunu paylaşarak rekabet yaratmak istemez. Yakaladığı fırsatı kısa sürede paraya çevirmek için uygulamaya geçer. Bu yüzden niş ürün ararken sürekli bir arayış içinde olmanız, kendinizi tüketicinin yerine koymanız ve hayal gücünüzü kullanmanız gerekiyor. İnternetten para kazanmak için niş pazarlama kullanan girişimciler arasında sadece bu sistem sayesinde servet edinenler var.

2. Niş Blog açmak

Ürün, hedef kitle ve anahtar kelimeler belli olduktan sonra yapmanız gereken tek şey blog için içerik hazırlamak. İlk olarak niş ürüne uyumlu bir domain satın almanız gerekiyor. Daha sonra WordPress tabanlı bir blog sitesi açmanız yeterli. Bulduğunuz niş ürün ile doğrudan alakalı olan içerik girmeye başladığınızda, zaten rekabet olmadığı için blog kısa sürede hedeflediğiniz anahtar kelimelerde zirveye yerleşir.

Blog ziyaretçi almaya başladığında niş ürün için profesyonel tanıtım yazıları hazırlamanız gerekiyor. Ne kadar kaliteli ve tüketiciyi cezbedici tanıtım yazıları hazırlarsanız, ürünü o kadar ön plana çıkarırsınız.

Böylece satışları arttırmış olursunuz. Tabii ki tüm bunları yaparken ziyaretçiyi reklama boğmayacak bir düzen kurmanız gerekiyor. Aksi taktirde tek derdinizin para kazanmak olduğu ziyaretçiler tarafından anlaşılır. Tanıtım yazıları daha çok tavsiye tadında olmalıdır. Böylece şüphe uyandırmadan, ziyaretçilere güven vermiş olursunuz.

Satış ortaklığı yaptığınız ürünlere gereksiz övgüler yağdırmak yerine, sadece olumlu yönlerini ön plana çıkaran tavsiye yazıları hazırlamak daha etkilidir. Tıpkı bir tüketici gibi yorumlar yaparak üründen memnun olduğunuz izlenimi yaratmanız gerekiyor. Böylece tek amacınızın satış ortaklığı olduğunu gizlemiş olursunuz.

Niş pazarlama ile internetten para kazananların ortak noktası rekabetten uzak olmalarıdır. Bir bakışta yüzlerce niş pazar bulmak mümkündür, ancak burada amaç rekabet olmayan pazar bulmaktır.

Eğer kafanızda iyi fikirler varsa niş pazarlama teknikleri ile internetten para kazanmak çok kolaydır. Pazar bulduktan sonra rekabet analizi mutlaka yapılmalı. Ayrıca ürüne olan talebi ölçmeden blog açmak yanlış olur. Belki ilk bulduğunuz pazar size para kazandırmaz, ancak deneyim kazandıkça daha iyi seçimler yapmaya başlayacaksınız.

Satış ortaklığı yapılacak ürünlerin toplu halde bulunduğu siteler (affiliate network) genelde binlerce ürünü bir arada sunuyor. Çoğu zaman bunlar arasından niş ürünler bulmak mümkündür. Bu siteleri sürekli takip ederek yeni ürünleri analiz etmekte fayda var. Zaten internetten para kazanma çabası içinde olanlar, fark yaratmak zorunda olduklarını artık biliyorlar. Eğer sizinde böyle bir çabanız varsa yenilikçi olmanız lazım.

Bu tür girişimler yenilikçi bakış açısı ve sürekli araştırma gerektiriyor. Fakat ciddi talep gören tek bir niş ürün yakalamak bile size çok para kazandırabilir. Zaten elinizin altında araştırma yapmak için internet gibi harika bir kaynak var. Bunu kullanarak para kazanma şansınız zaten var.

İnternet, fırsatlar dünyası olmasına rağmen, henüz değerini bilmeyenler çok fazla. Mutlaka ilk denemeler size para kazandıracak diye bir kural yok. Yılmadan denemeye devam ettiğiniz sürece, mutlaka gerçek bir niş ürün yakalarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR