25 Haziran 2019 Salı

Ulaşımda Çevresel Çözümler


Merhaba,

Hava kirliliği, tükenen kaynaklar ve hızla yok edilmeye çalışılan gelecek.. Dünya da yaşanan bu değişim ve kötüye giden durumlar artık insanlığın sorunları olduğunu fark etmesine neden olmuş ve de bu yaşananlara önlem almaya itmiştir. Bununla ilgili bir çok çalışma yürütülürken iki tanesi de yakın zaman da gerçekleşti.


Hava Temizleyen Otobüs

Havanın kirliliğine çözüm üretmek isteyen bir otobüs şirketi, İngiltere’nin Southampton bölgesinde hava temizleyen otobüs projesini hayata geçirdi.

2018 yılının eylül ayında deneme sürüşü başlayan otobüs, sıradan otobüslerden çok da farklı bir görüntüye sahip değil.

Pilot bölge olarak seçilen Southampton bölgesi, hava kirliliği seviyesi ile dikkat çekiyor.

Bölgedeki hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırların çok daha üstünde. Bu nedenle 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporda yer almıştı.

Otobüslerde bulunan hava filtreleri, yolcu taşımacılığı sırasında havanın temizlenmesine katkıda bulunuyor.


Taşımacılıkta Elektrikli Uçak Devri

Taşımacılıkta çevresel çözümlere verilen önem arttıkça, elektrikli otomobillerin satışlarında da gözle görülür bir artış oldu. Yollarda elektrikli otomobil devrimi hızla büyürken, gökyüzü için de benzer çözümler gelmeye başlıyor gibi gözüküyor. Dünyanın ilk elektrikli uçak modeli tanıtıldı.

Paris Air Show‘da yapılan tanıtımlarda İsrailli uçak üreticisi Alice‘in yaptığı lansman dikkatleri çekti. Şirket tek şarjla 650 mil yani yaklaşık 1,050 km mesafe gidebilen dünyanın ilk elektrikli uçak modelinin tanıtımını yaptı. Benzer modellerin aksine aynı anda dokuz yolcuyu taşıyabilen uçak, 10,000 fit‘te yaklaşık 450 km / saat ile 1,050 km boyunca yol alabiliyor.

Şu an için kısa mesafe uçuşlarında kullanılacak model, tahmini olarak 2022 yılından itibaren kullanılabilir hale gelecek. Şirket daha uzun mesafeler için ayrıca bir modelin daha geliştirilme aşamasında olduğunu açıkladı. Geliştirilmekte olan model de tek şarjla yaklaşık olarak 1,200 km mesafe yol alabilecek.

6 yorum:

  1. Değil mi ki başlamışlar o uçakları daha geliştirirler bilim adamları bence. Hayranım bu tip çalışmalara. Onlar doğanın kirliliği konusunda radikal çözümler arıyorlar. Elektrikli otomobiller de çok ilginç. Çalışkanlık başka şey, hazıra konmak kolay...
    Bilgiler için teşekkürler Erhan Bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayı yaşatabilmek adına ne gerekiyorsa yapmalıyız teşekkürler

      Sil
  2. Konu seçimleriminiz farklı konulara ilgi duyan okuyucuları besliyor. Yayın hayatınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok iş fikirlerine ve girişimciliğe önem versem de dünyanın gerçekleri olarak ekonomik,teknolojik haber ve gelişmeler de ilgilimi çekiyor ve paylaşıyorum teşekkür ederim.

      Sil
  3. Hava temizleyen otobüs projesini çok beğendim. Temiz hava artık şehirlerde yok gibi bir şey..

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR