10 Şubat 2019 Pazar

Geri Dönüşüm! Plastik Atıklar Yakıta Dönüşecek


Plastik atık sorunu ciddi olarak ele alınmazsa, tüm canlı yaşamı büyük tehditlerle karşı karşıya kalabilir. Dünya genelinde düzenlenen çevre konferansları, dönüşüm tesisi yatırımları ve ülkelerin uyguladığı çevre politikaları, yavaş yavaş meyvesini vermeye başlasa da tehlikenin boyutuna bakıldığında çok daha geniş kapsamlı çalışmalar yürütülmesi gerektiği kesin.

Plastik atık sorununa bilimsel bir çözüm bulmak isteyen Purdue Üniversitesi araştırmacıları, yaygın olarak kullanılan plastik türlerini benzin ve mazota benzer bir yakıta dönüştürmek için kullanılacak yeni bir yöntem geliştirdi. Genellikle oyuncaklarda, tıbbi cihazlarda ve gıda ambalajlarında kullanılan "Polipropilen"in motorlu taşıtlarda kullanılabilecek kadar saf bir yakıta nasıl dönüştürülebileceğini açıklayan makale, geçtiğimiz günlerde ACS Sürdürülebilir Kimya ve Mühendislik'te yayınlandı.

Çalışmalarında sıvı ve gaz arasındaki süper kritik fazda sudan yararlandıklarını belirten araştırmacılar, bu suyu 716 ve 932 Fahrenheit'a kadar ısıttıktan sonra saflaştırılmış Polipropilen'in eklenmesiyle yağa dönüştüğünü keşfettiler. Yapılan gözlemlerde dönüşüm işleminin 850 Fahrenheit'ta 1 saatten az sürdüğü görüldü.

Dünyada tahmini olarak 5 milyar ton plastik atık olduğu düşünülüyor. Bu atıkların %25'inin Polipropilen maddesinden oluştuğu dikkate alındığında, geliştirilen yeni yöntem büyük bir çevresel değişime yol açabilir. Polipropilen maddesinin %90'ını yakıta dönüştürebileceklerini belirten araştırmacıların çalışmasını, yakın zamanda dönüşüm tesislerine yayması bekleniyor.

12 yorum:

  1. Olması gereken bu, geri dönüşüm konusu artarak devam etmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de öyle çöp dağları kimsenin işine yaramayacak, geri dönüşüm şart

      Sil
  2. Nihayet millet olarak biz de bu konularda bilinçlenmeye başladık. Geç olsun güç olmasın demişler. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Geçtiğimiz yıllarda geri dönüşümle ilgili bir projeyi yatırımcılara sunmuştuk ama yetersiz olduğu için red aldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle üniversiteler bu konu üzerinde daha çok proje üretmeliler, yarın geç olabilir.

      Sil
  4. Fikir sahibi oldum.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Geri dönüşüm konusu gerçekten dünyamız için oldukça önemli. Artık bu konuda toplum bilinci artıyor. Ve bu da sevindirici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama hala eksiklerimiz büyük. Bir yandan da Avrupa'nın çöplüğü durumuna geliyoruz. Avrupa'nın arka mahallesi olmaktan vazgeçmeliyiz.

      Sil
  6. sizi takip etmeyi cok sevdim..paylaşımlarınız tam bana göre.

    YanıtlaSil

YORUMLARA LİNK EKLENMESİ TEHLİKELİ VE YASAKTIR